Vann- og avløp

Turid (76) fikk vannregning på 27 000

- Jeg trodde det var aprilsnarr, sier Turid Kirkeby-Garstad (76) om vannregningen fra Lier vei, vann og avløp.

VOLDSOMT: Turid Kirkeby-Garstad (76) fikk sjokk da hun så at vannregning nesten var på 27 000 kroner. Foto: Cecilie Johannessen / Lierposten, gjengitt med tillatelse
VOLDSOMT: Turid Kirkeby-Garstad (76) fikk sjokk da hun så at vannregning nesten var på 27 000 kroner. Foto: Cecilie Johannessen / Lierposten, gjengitt med tillatelse Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lier vann, vei og avløp (LVVA) har mottatt over 300 henvendelser etter at de sendte ut vann- og avløpsfakturaen for fjoråret.

Blant dem er pensjonist Turid Kirkeby-Garstad, som fikk en regning på hele 26 888 kroner - over 20 000 mer enn tidligere år.

- Jeg fikk regningen i påskeuka og tenkte med en gang at det var en aprilsnarr, forteller Kirkeby-Garstad til Børsen.

Det var Lierposten som først omtalte saken.

1150 liter om dagen

76-åringen er pensjonist og har bodd i Lier kommune i en årrekke. De siste 30 åra har hun hatt et årlig forbruk på nærmere 58 kubikk, men i 2020 lå forbruket på 410 kubikk.

- Det tilsvarer omtrent 1150 liter vann om dagen. Jeg bor alene og kan umulig ha brukt så mye, sier hun.

Årsaken til at mange opplever en høyere vann- og avløpsregning enn normalt, skyldes imidlertid ikke at prisene har gått opp, men at de fleste var mer hjemme i fjor på grunn av pandemien.

- Mange tenker ikke over hvor mye dette betyr. Det er jo sånn i disse coronatider, at vi ikke har reist som før og mange har jobbet hjemmefra. For mange betyr det at man har vært hjemme i både fem og seks uker mer enn vanlig i tillegg til arbeidstida, rådgiver i LVVA, Hanne Andreassen, til Lierposten.

STORE INNTEKTER: I sesongen er det ventet å bli fisket rundt to hundre tusen tonn fisk til en førstehåndsverdi for fiskerne på ca. fire milliarder norske kroner. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Henning Lillegård. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

- Mye mer enn jeg får i pensjon

Men ifølge 76-åringen er ikke dette tilfellet for henne.

- Jeg har hatt hjemmekontor i ti år fordi jeg er pensjonist, og jeg har hatt mye mindre besøk enn vanlig på grunn av restriksjonene. Dette henger ikke på greip. Det må være noe alvorlig feil, sier hun til Børsen.

Kirkeby-Garstad er frustrert over den skyhøye regninga, som hun er nødt til å betale før forfall 25. april for å unngå ekstra kostnader.

- Vanligvis ligger regninga på omtrent 5000 kroner. Denne fakturaen er på nesten 27 000. Det er mye mer enn jeg får utbetalt i pensjon, sier hun oppgitt og legger til:

- Jeg har ikke lyst til å gå i banken å låne penger for å ha råd til å betale for vann jeg ikke har brukt.

Anders Haug Onshuus, leder for utvikling, kunde og kvalitet i LVVA, sier til Lierposten at det kan virke som den høye regninga skyldes en vannlekkasje i huset. Dersom det stemmer må Kirkeby-Garstad betale hele summen.

- Det er vann som er brukt selv om det skyldes lekkasje, sier Onshuus.

Håper på feil med måleren

76-åringen er imidlertid skråsikker på at det ikke har vært noen lekkasje i huset, og tror heller det er en feil med måleren.

SKULLE LURE SELGEREN: Tre kjøpere forsøkte å lure en bilselger ved å hele olje under panseret hans. Så prøvde de å prute på prisen. Video: Associated Press Vis mer

I 2018 fikk hun montert en ny måler på grunn av kommunens nye ordning med fjernavlesing, men ordningen har ikke fungert før denne fakturaen.

- Jeg skjønner ikke noe annet enn at det må være noe galt med måleren eller avlesningen. LVVA har bedt meg om å ta et bilde av måleren så de kan sjekke om tallene stemmer, men den ligger kinkig plassert i en krypkjeller og jeg kommer meg ikke ned dit for å sjekke selv. Et familiemedlem kommer på mandag for å hjelpe meg, sier Kirkeby-Garstad og fortsetter:

- Jeg er optimistisk og regner med at det er en feil. Jeg kommer ikke til å gi meg på det!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer