Spøkelsesbyen Ischgl:

Turistene flyktet i panikk

I mars i fjor flyktet tusenvis av skiturister i panikk fra superspreder-landsbyen Ischgl i Østerrike. Et år seinere framstår stedet som en spøkelsesby.

TOMME GATER: Partystedet Ischgl går under kallenavnet «Alpenes Ibiza», men på kun ett år er den lille landsbyen totalforandret. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Jeanette N. Vik. Vis mer
Publisert

ISCHGL (Dagbladet / Børsen): Overalt langs de svingete fjellveiene opp mot den lille alpelandsbyen Ischgl står det tomme hoteller og restauranter på rekke og rad. En situasjon som er gjeldende for hele den turismebaserte regionen Tirol nord i Østerrike.

Omkranset av snøkledde topper på opptil 3000 meter, ligger Ischgl, som for mange er selve indrefileten hva gjelder både skibakker og afterski-barer.

Det er vanskelig å forestille seg at det er nettopp her Østerrikes verste coronautbrudd utspilte seg for ett år siden, men normalt huser byen rundt 20 000 turister hver eneste dag i høysesongen. Denne dagen i mars er det imidlertid nesten ikke et menneske å se i gatene, og lite tilsier at byen har gjort seg fortjent til kallenavnet «Alpenes Ibiza».

HELT ØDE: Leder Andreas Steibl for turistinformasjonen i Ischgl har rolige dager på kontoret om dagen. Her avbildet i tunnelen som går fra de verdenskjente skiløypene og inn til sentrum av byen. Normalt skulle tusenvis passert gjennom denne undergangen på en vanlig dag i høysesongen. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
HELT ØDE: Leder Andreas Steibl for turistinformasjonen i Ischgl har rolige dager på kontoret om dagen. Her avbildet i tunnelen som går fra de verdenskjente skiløypene og inn til sentrum av byen. Normalt skulle tusenvis passert gjennom denne undergangen på en vanlig dag i høysesongen. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

- Vi er rundt 1500 lokale som bor her, så det er en liten by. For øyeblikket er det en spøkelsesby, og ingen andre er her, sier Bernhard Zangerl (25).

Han driver baren Kitzloch i sentrum av Ischgl - et yndet sted for alkohol og god mat etter en dag i skibakken. Baren sto i sentrum av stormen som raste i mars i fjor, etter at viruset spredte seg i rekordfart fra Ischgl til svært mange europeiske land.

Folketomt

I Østerrike, som i mange andre land, er det stengte grenser for turister. For å bo på et av de få hotellene som er åpne, trengs det dokumentasjon på at oppholdet skyldes arbeid. Huser du ubudne gjester, venter det en bot på opptil 30 000 Euro - tilsvarende 300 000 norske kroner.

Langs de folketomme gatene er stort sett alt stengt, og har vært det i ett år. Men de mange hotellene, restaurantene og barene, med skilt som «afterski» og «table dance», samt de tomme gondolene i det massive skiheis-anlegget, vitner om det som en gang var.

- Hvor mange av Ischgls innbyggere er avhengige av turistene?

- 110 prosent, svarer Zangerl.

FIKK SKYLDA: Bernhard Zangerl mener det er feil at afterski-baren hans Kitzloch fikk så mye av skylda for coronavirusets spredning i Europa sist vinter. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
FIKK SKYLDA: Bernhard Zangerl mener det er feil at afterski-baren hans Kitzloch fikk så mye av skylda for coronavirusets spredning i Europa sist vinter. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

Leder av Ischgls turisinformasjon, Andreas Steibl, er enig.

- Normalt varer vintersesongen i rundt seks måneder. Vi jobber sju dager i uka, kanskje opp til 20 timer om dagen. Nå om dagen er det noen som planlegger for sommeren og noen som renoverer noen rom på hotellene, men det er alt. Alt er stengt, sier Steibl til Dagbladets finansnettsted Børsen mens han geleider oss rundt i det folketomme sentrum av byen.

IKKE FOR ALLE: Daglig leder for afterskibaren Kitzloch elsker å ha besøk av norske gjester, og viser Dagbladet noe av det villeste nordmenn gjør på afterski. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Jeanette N. Vik Vis mer

- Virkelig en krise

Noen skolebarn, et par kvinner som vasker vinduer, og ansatte ved en av sportsbutikkene som holder lunsj i solveggen, er stort sett det eneste som viser at det fortsatt er folk her. Ellers er det så stille at man kan høre en knappenål falle.

- Og det er ikke bare her alt er stengt. Overalt i Tirol er det virkelig en krise og en stor utfordring, understreker Steibl.

ØDE: Normalt ville mellom 6000-7000 personer gått gjennom disse gatene på denne tida av året, forteller Andreas Steibl til Dagbladet. Nå er det nesten ikke et menneske å se. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
ØDE: Normalt ville mellom 6000-7000 personer gått gjennom disse gatene på denne tida av året, forteller Andreas Steibl til Dagbladet. Nå er det nesten ikke et menneske å se. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

Også for han er det uvanlig rolige dager på turistkontoret, og nok av tid til å bekymre seg for om turistene vil vende tilbake etter skandalen.

- Det er fryktelig for oss lokale, og det er ikke rettferdig at vi fikk skylda. Ryktet vårt er viktig, og Ischgl er veldig kjent i Europa. Det var afterski som ble problemet, med så mange mennesker innendørs, men det kunne også skjedd på en stor klubb i en storby. Afterski var vårt varemerke.

Fikk smitte-skyld

Ifølge Den østerrikske forbrukerforeningen VSV spredte coronasmittede Ischgl-turister viruset videre til 45 land. Men Steibl mener det er feil at landsbyen fikk så mye kritikk.

- Det er ikke korrekt. Det som er korrekt er at vi var et av de første stedene etter Kina og Italia, men det har skjedd overalt i Europa. Vi i Ischgl var først, men ingen hadde jo opplevd en pandemi før.

Det første kjente smittetilfellet ble påvist hos en bartender ved baren Kitzloch. Og rundt fem dager seinere, fredag 13. mars, ble byen på kort varsel stengt ned av myndighetene etter at stadig flere testet positivt. Dette førte til en panikksituasjon der tusenvis av allerede smittede turister tok med seg coronaviruset hjem.

Ifølge Steibl ble 86 prosent av Ischgls innbyggere smittet.

POPULÆR DESTINASJON: Ischgls lille sentrum, med sine restauranter, afterskibarer, hoteller og den umiddelbare nærheten til noen av Europas beste skiløyper, har blitt en suksessoppskrift for byen. Nå er det forbudt å ta imot gjester. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
POPULÆR DESTINASJON: Ischgls lille sentrum, med sine restauranter, afterskibarer, hoteller og den umiddelbare nærheten til noen av Europas beste skiløyper, har blitt en suksessoppskrift for byen. Nå er det forbudt å ta imot gjester. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

Undersøkelser utført av Universitetet i Innsbruck viste i april antistoffer hos 42 prosent av innbyggerne, ifølge Reuters. I april i fjor kunne også hundrevis av norske smittetilfeller spores tilbake hit, og på verdensbasis tusenvis.

- Burde dere ha stengt ned tidligere?

- Hør her, vi driver med turisme, og vi er ikke eksperter på pandemi. Det myndighetene sa, det gjorde vi. Men problemet var at heller ikke myndighetene hadde opplevd dette før. Til og med pandemi-ekspertene hadde ikke opplevd en pandemi før dette startet, så vi er alle i samme båt.

DEN «HEMMELIGE» BAREN: Baren Kitzloch i Alpene rommer vanligvis flere hundre tørste afterski-gjester. Daglig leder Bernhard Zangerl viser oss rundt i lokalene som nå har stått tomme i ett år. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

- Et sjokk

Han beskriver dagene i mars i fjor, da smitten spredte seg lynraskt og alt stengte ned, som et sjokk.

- Ikke bare for meg, men for alle som er herfra var det et sjokk. Det skjedde veldig brått, sier Steibl.

- Men i retrospekt, burde dere ikke ha stengt tidligere?

- Når vi ser hvordan situasjonen er nå, så er det bedre om vi hadde stengt tidligere. Men det visste vi ikke for ett år siden.

Også Tirol-regionens guvernør Günther Platter avviser overfor Dagbladet at myndighetene håndterte situasjonen feil i mars i fjor.

TURIST-AVHENGIG: Bare knappe 1500 personer er bosatt i Ischgl, og så å si alle er avhengig av turistene. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
TURIST-AVHENGIG: Bare knappe 1500 personer er bosatt i Ischgl, og så å si alle er avhengig av turistene. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

- Enhver infeksjon med dette lumske viruset er beklagelig. Ingen i Ischgl eller Tirol ønsket å skade noen. I denne pandemien har hele verden måttet håndtere klynger og lommer med infeksjon. Jeg er lei med for at viruset kom til Ischgl og smittet mange der. Men én enkelt landsby kan ikke holdes ansvarlig for en verdensomspennende pandemi, sier Platter.

- Basert på data og fakta som var tilgjengelig på den tida, jobbet vi ut fra den kunnskapen vi hadde og det vi trodde var best på daværende tidspunkt.

- En fryktelig tid

Innbyggerne i Ischgl ser nå fram mot sommeren, hvor de håper å kunne ta imot sine første turister.

- Det siste året har vært en veldig, veldig fryktelig tid. Vi har planlagt for den neste vinteren med masse sikkerhet, for at det som skjedde ikke skal skje igjen i framtida. Vi er «stand by» og håper å kunne åpne igjen i løpet av de neste to-tre månedene, sier Steibl.

Berhard Zangerl, som driver Kitzloch sammen med familien, forteller at de for øyeblikket har det ganske ok. Støtten de får fra myndighetene er nok til at det går rundt.

- Men jeg ser fram til å stå på egne bein igjen. Sommeren er normalt ganske stille, men vi håper vi kan få noen turister. Og så håper vi det er mer normalt igjen fra slutten av november.

- Frykter dere at Ischgl-navnet er ødelagt etter massesmitten i fjor?

- Det er selvfølgelig vanskelig å si hva som skjer i framtida, fordi vi fortsatt står midt i krisen, men vi håper turistene vil komme tilbake og at det som har skjedd ikke gjør at de uteblir fra Ischgl. Vi håper det blir som det var også i framtida, når pandemien er over, sier Zangerl.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer