Turistfavoritt forvandlet til «spøkelsesby»

Både vær og valuta gir utfordringer for den danske turistbyen Sæby.

REGNET BORT: Været på dette arkivbildet fra Sæby er på ingen måte representativt for årets sommer, som stort sett har regnet bort. Foto: Alamy Stock Photo / NTB
REGNET BORT: Været på dette arkivbildet fra Sæby er på ingen måte representativt for årets sommer, som stort sett har regnet bort. Foto: Alamy Stock Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juliværet har ikke vært all verdens her hjemme i Norge. Tidligere denne uka kunne Børsen fortelle om badehotellet Strand Hotel på Fevik i Grimstad, som for alvor fikk merke at regnet begynte å hølje ned på Sørlandet i begynnelsen av juli.

Avbestillingene haglet inn, og mange av gjestene deres la om ferieplanene sine i hui og hast.

At været spiller en avgjørende rolle for folks ferieplaner, kommer nok ikke som noen overraskelse, og er heller ikke noe som begrenser seg til norske turistdestinasjoner.

Regn, regn og atter regn

For i den danske turistbyen Sæby, som ligger helt nordøst i Danmark, har det vært uvanlig langt mellom sommergjestene så langt i sommer, skriver dansk TV 2.

Som det tett mellom turistene på torvet i Sæby midt på sommeren, men nå omtaler det danske mediet det som en «spøkelsesby». Inntrykket bekreftes av de få turistene de møter der.

- Vi hadde regnet med at det skulle være flere her, sier Torben Thomsen, som tilstår at familien nå drar fra feriebyen tidligere enn de hadde planlagt.

Årsaken til den svake turiststrømmen er også her været. I juli har det falt 135 millimeter regn i Sæby, og siden skoleslutt 143 millimeter. I samme periode har det vært åtte dager med oppholdsvær.

Da er det kanskje ikke så rart at det lokale næringslivet lengter etter sola.

- Jeg ligger 30 til 40 prosent under i forhold til omsetningen i fjor, sier Michael Christensen, som eier kafeén Lanternen.

Han sukker over «drittværet», men mener også det er en annen årsak til den sviktende omsetningen. Og det handler om valuta.

Svak norsk krone

For det heter seg at «det er deilig å være norsk i Danmark», men spesielt det siste halvåret har det kostet kanskje kostet mer enn det smaker for nordmenn å meske seg med elefantøl og røde pølser.

Den norsk valutakursen har vært historisk svak målt mot den danske krona. For turistnæringen her hjemme i Norge har den svake kronekursen nærmest vært for en gave å regne.

Fredag kunne SSB legge fram ferske tall som viste at antall utlendinger som bor på norske hoteller har økt med 18 prosent fra i fjor.

- Svak krone og reiseglade nordmenn og utlendinger har gitt en god start på sommeren for hotellnæringen, sa seniorrådgiver Sindre Rogals i Statistisk sentralbyrå.

Men for kaféeier Christensen og andre danske næringsdrivende, er historien helt motsatt.

- Det er noe som heter valutakurser. Svensker og nordmenn som kommer hit er ikke så kjøpesterke som de pleier. Det er selvfølgelig et problem for oss som by, slår Christensen fast.

Værmeldingene for den danske turistbyen gir heller ingen grunn til å sprette champagnekorken i taket for turistnæringen i byen.

Dersom værmeldingene fra Det danske meteorologiske institutt slår til, vil stort sett hele neste uke være preget av skiftende vær, med både regn og sol.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer