Juliværet har ikke vært all verdens her hjemme i Norge. Tidligere denne uka kunne Børsen fortelle om badehotellet Strand Hotel på Fevik i Grimstad, som for alvor fikk merke at regnet begynte å hølje ned på Sørlandet i begynnelsen av juli.
Avbestillingene haglet inn, og mange av gjestene deres la om ferieplanene sine i hui og hast.
At været spiller en avgjørende rolle for folks ferieplaner, kommer nok ikke som noen overraskelse, og er heller ikke noe som begrenser seg til norske turistdestinasjoner.

- Avbestillingene haglet inn
Regn, regn og atter regn
For i den danske turistbyen Sæby, som ligger helt nordøst i Danmark, har det vært uvanlig langt mellom sommergjestene så langt i sommer, skriver dansk TV 2.
Som det tett mellom turistene på torvet i Sæby midt på sommeren, men nå omtaler det danske mediet det som en «spøkelsesby». Inntrykket bekreftes av de få turistene de møter der.
- Vi hadde regnet med at det skulle være flere her, sier Torben Thomsen, som tilstår at familien nå drar fra feriebyen tidligere enn de hadde planlagt.
Årsaken til den svake turiststrømmen er også her været. I juli har det falt 135 millimeter regn i Sæby, og siden skoleslutt 143 millimeter. I samme periode har det vært åtte dager med oppholdsvær.
Da er det kanskje ikke så rart at det lokale næringslivet lengter etter sola.
- Jeg ligger 30 til 40 prosent under i forhold til omsetningen i fjor, sier Michael Christensen, som eier kafeén Lanternen.
Han sukker over «drittværet», men mener også det er en annen årsak til den sviktende omsetningen. Og det handler om valuta.

Ønsker betaling: - Vil bli ødelagt
Svak norsk krone
For det heter seg at «det er deilig å være norsk i Danmark», men spesielt det siste halvåret har det kostet kanskje kostet mer enn det smaker for nordmenn å meske seg med elefantøl og røde pølser.
Den norsk valutakursen har vært historisk svak målt mot den danske krona. For turistnæringen her hjemme i Norge har den svake kronekursen nærmest vært for en gave å regne.
Fredag kunne SSB legge fram ferske tall som viste at antall utlendinger som bor på norske hoteller har økt med 18 prosent fra i fjor.
- Svak krone og reiseglade nordmenn og utlendinger har gitt en god start på sommeren for hotellnæringen, sa seniorrådgiver Sindre Rogals i Statistisk sentralbyrå.

Advarer: - Smertefull høst
Men for kaféeier Christensen og andre danske næringsdrivende, er historien helt motsatt.
- Det er noe som heter valutakurser. Svensker og nordmenn som kommer hit er ikke så kjøpesterke som de pleier. Det er selvfølgelig et problem for oss som by, slår Christensen fast.
Værmeldingene for den danske turistbyen gir heller ingen grunn til å sprette champagnekorken i taket for turistnæringen i byen.
Dersom værmeldingene fra Det danske meteorologiske institutt slår til, vil stort sett hele neste uke være preget av skiftende vær, med både regn og sol.