Den karibiske øya Cuba har vært et yndet sted for turister som ønsker sterke farger og retro biler. Coronapandemien har imidlertid gått hardt utover øya med 11 millioner innbyggere.
Mangelen på medisinsk utstyr, og en kraftig smittebølge, satte republikken i alarmberedskap i fjor. Stappfulle likhus og Cubas viktigste oksygenfabrikk ute av drift førte til stor fortvilelse.
I juli tok folk til gatene for å demonstrere mot landets myndigheter.

Nær kollaps: - Det gjør vondt
Stor nedgang
Øya var også stengt for turister, som er en viktig inntektskilde. De åpnet opp igjen i november, da store deler av befolkningen var vaksinert, men hittil har turistene latt vente på seg, skriver Reuters.
Cuba håpet på at økonomisk vekst på fire prosent fra turistnæringen. Totalt utgjør turisme ti prosent av brutto nasjonalprodukt.
I januar dukket imidlertid bare 84 000 turister opp på øya, noe som er en nedgang på 80 prosent fra januar 2020. Målet om 2,5 millioner besøkende i løpet av året ser derfor hårete ut.
Fjoråret bidro neppe til å gjøre øya til et mer yndet sted å feriere på, ifølge ekspert på kubansk økonomi, Paolo Spadoni.
- Alle de negative overskriftene hjalp ikke Cuba med å tiltrekke seg flere turister, sier han til Reuters.
Den kubanske regjeringen har ikke besvart nyhetsbyråets henvendelser.

Hva gjør Biden med Cuba?
- Hoteller står tomme
Pablo Perez selger håndlagde suvenirer til turister i hovedstaden Havana. Han sier til Reuters at tumultene under pandemien har gått hardt utover øya.
- Det har skadet oss økonomisk. Cruiseskipene er borte. Det er mange hotell som er bygget som har stått tomme fordi turismen er redusert, sier han.
Han tror også turister velger mindre eksotiske reisemål når de endelig skal ut på ferie igjen.
- Cuba er et eventyr, en engangsdestinasjon for mange, og under pandemien ser nok disse folkene etter velkjente, trygge steder, og ikke risiko. Cuba har nå konkurransedyktige helseprotokoller, så la oss håpe overskriftene blir bedre, sier han.