Krise for Cuba:

Turistflukt

Cuba sliter med å tiltrekke seg turister, og er på vei inn i en stadig større økonomisk krise.

TURISTMANKO: Cuba regnet med at turistene skulle bidra til å redde økonomien. Det ser foreløpig dårlig ut. Foto: Shutterstock/NTB
TURISTMANKO: Cuba regnet med at turistene skulle bidra til å redde økonomien. Det ser foreløpig dårlig ut. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den karibiske øya Cuba har vært et yndet sted for turister som ønsker sterke farger og retro biler. Coronapandemien har imidlertid gått hardt utover øya med 11 millioner innbyggere.

Mangelen på medisinsk utstyr, og en kraftig smittebølge, satte republikken i alarmberedskap i fjor. Stappfulle likhus og Cubas viktigste oksygenfabrikk ute av drift førte til stor fortvilelse.

I juli tok folk til gatene for å demonstrere mot landets myndigheter.

Stor nedgang

Øya var også stengt for turister, som er en viktig inntektskilde. De åpnet opp igjen i november, da store deler av befolkningen var vaksinert, men hittil har turistene latt vente på seg, skriver Reuters.

Cuba håpet på at økonomisk vekst på fire prosent fra turistnæringen. Totalt utgjør turisme ti prosent av brutto nasjonalprodukt.

I januar dukket imidlertid bare 84 000 turister opp på øya, noe som er en nedgang på 80 prosent fra januar 2020. Målet om 2,5 millioner besøkende i løpet av året ser derfor hårete ut.

Fjoråret bidro neppe til å gjøre øya til et mer yndet sted å feriere på, ifølge ekspert på kubansk økonomi, Paolo Spadoni.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.