Turistmagnet ble «spøkelses­fjord»: - Null i inntekt

Cruisetrafikken i Geiranger er borte. Nå slår havnesjefen alarm om ringvirkningene.

REISELIV: Reiselivssjef i Visit Ålesund, Tom Anker Skrede, mener karantenereglene må endres om utenlandske turister skal legge ferien til Norge igjen. I Geiranger deler man også bekymringen for hvordan sommeren skal bli. Vis mer
Publisert

- Vi hadde tidenes beste sesong i vente. Nå må vi snu om på det meste, sier havnesjef Rita Berstad Maraak i Stranda Hamnevesen KF til Børsen.

Det er bare to år siden turistmagneten Geiranger ropte varsko om en sprengt turistkapasitet. Hvert år farter om lag 700 000 besøkende til den lille bygda som huser 230 fastboende. I år var det ventet hele 211 skipsanløp, men nå står fjorden uberørt av cruisetrafikk.

- Vi opererer fra mars til oktober. Nå er det meste kansellert, sier Maraak.

Onsdag presenterte EU-kommisjonen sin strategi for hvordan reiselivet skal reddes. Planen er å gå inn for en gradvis åpning av Europas grenser. Samtidig er det høyst usikkert når det igjen kan åpnes for utenlandsferier her til lands.

Null i inntekt

Coronakrisen har ikke bare rammet luftfarten. For cruiseskipstrafikken i Geiranger er situasjonen bekmørk. Fra mars og utover er nærmest alle avganger kansellert. Det omfatter både Geiranger og Hellesylt.

- Jeg håper at en bonus kan dukke opp mot slutten av sommeren, at det kan komme anløp, men da er vi avhengig av flere faktorer. De nasjonale grensene må åpnes og gjestene må ønske å reise på cruise.

Hun opplyser at Stranda Hamnevesen alene har gått fra en inntekt på 30 millioner kroner til null så langt i sesongen. I likhet med andre virksomheter i bygda, har sesongarbeiderne blitt satt på vent. De er nå tre faste ansatte på jobb, men skulle vært ytterligere 20 under normale omstendigheter.

DYSTERT: Hvert år farter flere hundre tusen turister til Geiranger - der et stort antall ankommer med cruiseskip. Denne sommeren vil bli ganske annerledes. Foto: Halvard Alvik / NTB Scanpix
DYSTERT: Hvert år farter flere hundre tusen turister til Geiranger - der et stort antall ankommer med cruiseskip. Denne sommeren vil bli ganske annerledes. Foto: Halvard Alvik / NTB Scanpix Vis mer

- Bekymrer meg

Innovasjon Norge anslo at det i fjor sommer var 3,6 millioner dagsbesøk i norske havner, fordelt på 850 000 cruisepassasjerer. En av de mest populære destinasjonene er nettopp Geiranger. Når nær all cruisetrafikk lammes, vil ringvirkningene også være enorme for resten av lokalsamfunnet.

- Stranda Hamnevesen KF vil, som kommunalt foretak, klare seg gjennom krisen ved å stramme inn på utgifter og investeringer. Men vi bidrar med næringsutvikling og næringsinntekter til omkringliggende aktører. Akkurat det bekymrer meg. Flere står i en sårbar posisjon.

RAS: Når raset går i Geiranger, ligger fjordbygdene dårlig an. Se trailer for spillefilm. Video: Fantefilm Vis mer

Den bekymringen deler skipsagent Geir Gjørva hos Geiranger og Nordfjord Cruise Handling.

- Det vil ikke bli noen cruisesesong i sommer, sier han til Børsen og fortsetter:

- Det innebærer fryktelig store tap for havnevesenet, kystverket, lokalt næringsliv, restauranter, suvenirbutikker - ja, hele føljetongen. Det er også mange omkringliggende bedrifter utenfor Geiranger som vil merke konsekvensene.

BRUTAL REDUKSJON: En av de mest populære destinasjonene for utenlandske turister i Norge er Geiranger. Foto: NTB Scanpix
BRUTAL REDUKSJON: En av de mest populære destinasjonene for utenlandske turister i Norge er Geiranger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke nok

Geiranger er Norges tredje største cruisehavn. I tillegg inntar et stort antall camping-, buss- og bilturister den lille bygda hvert år. Gjørva håper nå at «alle» nordmenn vil legge ferien til Stranda kommune, men frykter at selv det ikke vil være nok.

- Norske turister vil komme på besøk og forhåpentligvis utgjøre en god del, men det vil trolig ikke være nok til å redde hele økonomien. Vanligvis utgjør utenlandske turister 70 prosent av trafikken og aktiviteten. Hvis alle nordmenn reiser til Geiranger i sommer, er vi happy. Men vi vet at mange legger reisen til andre turistmål i landet.

Maraak frykter at det vil ta lang tid før situasjonen normaliserer seg.

- Jeg tror ikke at det internasjonale reiselivet vil være tilbake til «business as usual» før om tre til fem år. Inntil videre må vi dra lasset sammen. Vi håper på en god sesong med mange norske gjester og vi skal bidra med å tilrettelegge våre anlegg slik at vi kan ta imot fritidsbåter og annen båttrafikk.

- Alt avbestilt

Kanselleringer og avbestillinger har også rammet hotell- og hyttevirksomhetene i Geiranger. Likevel ser horisonten lysere ut enn den gjorde for to måneder siden.

- Sommeren var nærmest fullbooket, men så ble alt avbestilt. Det er klart man går en annerledes sesong i møte, sier Jørgen Tveiterås til Børsen.

Sammen med kona, Elisabeth Tveiterås, utgjør de vertskapet ved Havila Hotel Geiranger. Han forteller at det råder både spenning og usikkerhet knyttet til sommeren lokalsamfunnet nå går i møte.

- Vi må rett og slett omstille oss. Derfor valgte vi å ta noen grep i markedsføringa, og vinklet oss inn mot nordmenn. Nå er nærmere 40 prosent av sommersesongen booket, noe vi håper skal være med på at vi får igjen noe av det vi forventet at sommeren skulle gi oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer