Turistmagnet ble «spøkelses­fjord»: - Null i inntekt

Cruisetrafikken i Geiranger er borte. Nå slår havnesjefen alarm om ringvirkningene.

REISELIV: Reiselivssjef i Visit Ålesund, Tom Anker Skrede, mener karantenereglene må endres om utenlandske turister skal legge ferien til Norge igjen. I Geiranger deler man også bekymringen for hvordan sommeren skal bli. Vis mer
Publisert

- Vi hadde tidenes beste sesong i vente. Nå må vi snu om på det meste, sier havnesjef Rita Berstad Maraak i Stranda Hamnevesen KF til Børsen.

Det er bare to år siden turistmagneten Geiranger ropte varsko om en sprengt turistkapasitet. Hvert år farter om lag 700 000 besøkende til den lille bygda som huser 230 fastboende. I år var det ventet hele 211 skipsanløp, men nå står fjorden uberørt av cruisetrafikk.

- Vi opererer fra mars til oktober. Nå er det meste kansellert, sier Maraak.

Onsdag presenterte EU-kommisjonen sin strategi for hvordan reiselivet skal reddes. Planen er å gå inn for en gradvis åpning av Europas grenser. Samtidig er det høyst usikkert når det igjen kan åpnes for utenlandsferier her til lands.

Null i inntekt

Coronakrisen har ikke bare rammet luftfarten. For cruiseskipstrafikken i Geiranger er situasjonen bekmørk. Fra mars og utover er nærmest alle avganger kansellert. Det omfatter både Geiranger og Hellesylt.

- Jeg håper at en bonus kan dukke opp mot slutten av sommeren, at det kan komme anløp, men da er vi avhengig av flere faktorer. De nasjonale grensene må åpnes og gjestene må ønske å reise på cruise.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer