Turistmangel rammer spansk økonomi hardt

Tilstrømmingen av turister har så å si stanset helt opp i Spania, noe som får dramatiske følger for det hardt koronarammede landets økonomi.

HARDT RAMMET: Coronapandemien skremmer turister fra å besøke Spania, noe som får dramatiske følger for landets økonomi. Bildet viser en tom strand i Palma de Mallorca midt under nedstengingen den 4. april. Foto: Jaime Reina / AFP / NTB Scanpix
HARDT RAMMET: Coronapandemien skremmer turister fra å besøke Spania, noe som får dramatiske følger for landets økonomi. Bildet viser en tom strand i Palma de Mallorca midt under nedstengingen den 4. april. Foto: Jaime Reina / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars, mens det enda bare var noen få hundre koronadødsfall i Spania, falt antallet turist-ankomster med 64 prosent, viser tall fra landets statistiske sentralbyrå.

Nå har pandemien krevd nærmere 26 000 liv i Spania, og turismen har nærmest stanset helt opp.

Spania er verdens nest største turistdestinasjon, bare forbigått av Frankrike, og hadde i fjor 83,7 millioner besøkende fra utlandet.

Turistnæringen står for 12 prosent av bruttonasjonalproduktet i eurosonens fjerde største økonomi, og de økonomiske følgene av koronakrisen er derfor dramatiske, ikke minst for de mange ansatte innen turistnæringen som nå er permittert eller har mistet jobben for godt.

13 prosent av arbeidsstokken i Spania har vært ansatt i turistnæringen, som i tillegg har gitt arbeid til et stort antall sesongarbeidere.

Det offisielle tallet på arbeidsledige i Spania er nå 3,8 millioner, det høyeste på fire år, og bare i mars og april ble 580 000 spanjoler kastet ut i arbeidsledighet.

Sammenslutningen av spanske turistbedrifter, Exceltur, anslår at næringen i år vil tape opptil 60 prosent av inntektene som følge av koronakrisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer