- Tusenvis av uskattede milliarder

Rødt mener debatten rundt formuesskatten er en avsporing, og at de virkelig store skattepengene ligger et annet sted.

FLYTTER: En lang rekke rike nordmenn har det siste året flyttet til Sveits, her representert ved Lugano, der de slipper unna med et langt lavere skattetrykk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLYTTER: En lang rekke rike nordmenn har det siste året flyttet til Sveits, her representert ved Lugano, der de slipper unna med et langt lavere skattetrykk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Min frustrasjon er at debatten om Sveits-flyktningene dreier seg om formuesskatt. Det er en avsporing - røyklegging - av det virkelig store skattehullet, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til Børsen.

Det siste året har en lenge rekke formuende nordmenn tatt med seg formuen sin og flyttet til Sveits.

KRITISK: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

Langet ut mot politikere

Nylig kom også det som ble oppfattet som trusler om å melde flytting til skattegunstige Sveits fra Salmar-eier, Gustav Witzøe, i årsberetningen til selskapet Kvarv, som eier Salmar.

I årsberetningen langet Witzøe ut mot både politikere og grunnrenteskatt, også kjent som lakseskatten.

- Jeg har ikke truet med å flytte til Sveits. Det er politikerne som oppfordrer meg til å flytte, sa Witzøe i et oppfølgingsintervju med E24.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det ble også kjent i sommer at sønnen Gustav Magnar nylig var på nippet til å flytte til Sveits. Ved en slik flytting hadde Witzøe sluppet å ta ut utbytte av selskapet for å betale formuesskatt, men laksesønnen ble i Norge.

Rødts Martinussen mener altså at hele diskusjonen om formuesskatten er en avsporing. Den virkelige store innsparingen for Sveits-farerne er den utsatte inntektsskatten.

Reglene sier nemlig at bedriftseiere kan vente med å ta ut inntektsskatt til de tar pengene ut av selskapene sine.

Utsatt skatteregning på milliarder

Ole-Andreas Elvik Næss, postdoktor i samfunns- og næringslivsforskning ved NHH, har gjort et anslag basert på grove estimater, for å komme fram til hvor mye den utsatte skatteregninga utgjør for Witzøe.

- Hvis vi antar at to tredeler av verdiene er ubeskattet, som var de anslagene som kom rundt Røkke i fjor, så er det anslagsvis sju til åtte milliarder kroner i utsatt skatteregning, sier Næss.

- Men er dette penger Finansdepartementet tenker at de skal få inn?

- Offisielt sett så er det penger de tenker de skal få. Planen er at de skal betales før eller siden.

MISNØYE MED SKATT: Gustav Witzøe mener norske politikere oppfordrer ham til å flytte utenlands. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MISNØYE MED SKATT: Gustav Witzøe mener norske politikere oppfordrer ham til å flytte utenlands. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Børsen har forsøkt å komme i kontakt med Gustav Witzøe for å få hans syn på Rødts utspill. Han har ikke besvart våre henvendelser.

Når det gjelder Witzøe så påpeker Næss at han - og Røkke - har bidratt langt mer over skatteseddelen enn andre rikinger, fordi deres skattemessige formue er større enn andres.

- Så i forhold til mange av de andre som klager, så har han et poeng i at de tapper ham og deres familie relativt mye mer, sier Næss.

Han fastslår likevel at målt i antall kroner og øre vil det være mye viktigere å slippe den utsatte skatteregningen enn formuesskatten.

- Må få en exit-skatt

Martinussen i Rødt tilstår at det er en «forskjellsbehandling blant de superrike», uten at det gjør at hun mister nattesøvnen på deres vegne.

- Jeg mener at Witzøes flørting med flytting aktualiserer dette. Det snakkes mye om formuesskatt. Han sier at han ved å flytte kunne spart én million hver dag i utbytte- og formuesskatt, og det virker helt realistisk. Men den utsatte skatteregninga er 25 ganger større enn det. Formuesskattdebatten tåkelegger litt det skattehullet som står åpent, sier Martinussen.

- Men det er vel ganske rasjonelt og logisk reint økonomisk, så det er vel ikke så rart om de som flytter gjør det?

- Ikke i det hele tatt! Så lenge utflyttingshullet står åpent, så er det et økonomisk rasjonale for å gjøre det. Derfor må vi få en exit-skatt, fastslår Martinussen.

Regjeringen har allerede fjernet den såkalte femårsregelen, som gjorde at rikinger kunne kvitte seg med skatteregningen til Norge ved å bo fem år i utlandet.

De kan altså fremdeles flytte fra skatteregningen, men nå må de bli boende permanent i utlandet for å unngå det som for en del er en milliardregning.

- Totalt sitter de rikeste på tusenvis av milliarder som de enda ikke har betalt skatt for. Det er nesten ingen andre grep regjeringen kan gjøre som kommer opp på det størrelsesnivået, sier Martinussen.

- Milliardæren er ikke helten

Hun ser ingen negative konsekvenser av en exit-skatt, og hadde gjerne sett at man gjorde noe med fritaksmodellen, men mener uansett at exit-skatt nok går raskere.

- Har du ingen forståelse for næringslivets misnøye med skattetrykket?

- Jeg synes det lyder hult i ei tid da vi har 100 000 familier som stiller seg i matkø, og der over halvparten i Norge ikke har økonomisk trygghet, at de med milliardformuer og millionutbytter konkurrere om å få sympatien.

- Men de skaper arbeidsplasser i tillegg til å tjene mye penger?

- Da blir spørsmålet om de skaper arbeidsplasser eller om arbeidsfolk skaper milliardærer. Når det gjelder laks så tjener de på fellesskapets rene fjorder, og på dyktige arbeidsfolk. At det er milliardæren som er helten i historien er jeg ikke enig i.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer