Sig Hansen

TV-stjerna fryktet for livet

Sigurd «Sig» Hansen (54) ble kjendisfisker i TV-serien «Livsfarlig fangst». Men skikkelig livredd ble han selv først da pandemien rammet.

LIVREDD: Hardhausen og den frittalende fiskebåtkapteinen Sigurd «Sig» Hansen var livredd for å bli coronasmittet. Her er han foran fiskeskuta si. Foto: Resqunit
LIVREDD: Hardhausen og den frittalende fiskebåtkapteinen Sigurd «Sig» Hansen var livredd for å bli coronasmittet. Her er han foran fiskeskuta si. Foto: Resqunit Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Den 17. sesongen av den populære Discovery-serien «Livsfarlig fangst» («Deadliest Catch») er nylig spilt inn i Alaska.

Nå sitter norsk-amerikanske Hansen hjemme i Seattle og forteller til Børsen via videolink både om det svært tøffe året med pandemi, men også hvordan det hadde noen lyspunkter. Blant annet ble den fargerike fiskebåtskipperen med det norskklingende navnet medeier i det norske selskapet, Resqunit, som han brenner for, og som nå skal børsnoteres.

- Vi har brukt disse munnbindene i min familie over ett år nå. Jeg var virkelig redd for å bli smittet. Jeg har hatt to hjerteinfarkt. Jeg har vært røyker hele livet. Så jeg var veldig redd for dette ukjente viruset, forteller Hansen.

- Sunn fornuft

Nylig deltok han i en reklamekampanje fra amerikanske myndigheter for å få folk til å bruke munnbind.

- Jeg tenker at når myndighetene ber oss om å bruke munnbind, så er det bare sunn fornuft å gjøre det. Det er viktig, sier Hansen.

I fjor kom han hjem etter fiskesesongen i februar. Kort tid seinere stengte store deler av USA ned. 19. mars i fjor fikk han også et barnebarn.

- Hun ble født under covid og feiret sin første bursdag under covid. Det var skikkelig tøft for oss. Vi fikk ikke dra på sykehuset eller være til stede under fødselen. Vi fikk ikke besøke henne eller datteren min. Det var hardt å svelge, sier Hansen.

Også i fiskeindustrien skapte pandemien store problemer.

- Måtte stenge

- Først tenkte vi at det kom til å gå greit ettersom vi befinner oss ute på havet. Men det gikk ikke slik. I oktober, da vi fisket etter kongekrabbe, startet problemene umiddelbart. Og det har lagt en stor demper på fiskeindustrien helt fram til nå, sier fiskebåtkapteinen.

Han forteller at de følger offentlige retningslinjer. I tillegg måtte de utvikle egne prosedyrer om bord på fartøyet for hva de skal gjøre hvis noen blir syke.

- Mange av fiskemottakene har dessuten hundrevis av ansatte. Der var det noen som fikk covid, og det spredte seg som ild i tørt gress, og de måtte stenge. Så får du alle fiskerne som har fullastede båter og forsøker å få levert lasta. Det var fryktelig vanskelig å håndtere, forteller Hansen.

«NORSK»: Sigurd «Sig» Hansen er for mange kjent som den ufiltrerte kapteinen i krabbefiskeserien «Deadliest Catch» på Discovery Channel. Mannen fra Seattle er ofte i Norge på grunn av sin kone fra Karmøy, men hvor god har han blitt i norsk? Reporter: Linn-Christin Marthinussen / Video/redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Mannskapet og filmcrewet, som er med på fiskingen, måtte også igjennom strenge karantener og testing.

- Jeg er bare glad for at vi klarte å komme oss ut og fiske. Vi var fryktelig heldige som fikk en sesong i det hele tatt, sier Hansen.

- Ble noen smittet om bord på fartøyet?

- Nei, heldigvis ikke. Men vi hadde en test som ga falskt positivt resultat.

Det blir også langt mer kostbart og komplisert å gjennomføre en TV-innspilling under en pandemi.

Vaksinert

- Filmcrewet var i karantene i to uker. Da vi filmet, hadde ingen lov til å forlate båten. Vi holdt oss om bord også når vi var i havn. Det var en stor forandring. Og det er så mange involvert i en slik produksjon, så det blir veldig kostbart. Men det er en liten pris å betale så lenge vi har en jobb, sier Hansen.

Nylig ble både han og kona vaksinert.

- Jeg føler meg mye bedre etter det. Men dette er fortsatt ikke over. Dette er en global pandemi. Så vi må fortsette å behandle det sånn, sier Hansen.

- Når tror du ting vil bli mer normalt igjen?

- Ha! Du snakker med en fisker, ikke en vitenskapsmann. Jeg vet ikke om ting noen gang blir normalt igjen. Men hvis du kan få den vaksinen, vil jeg anbefale at du tar den. Jeg vet Norge har hatt problemer med en vaksine. Og jeg følte meg litt kvalm etter min andre dose, men det gikk fint, forteller Hansen.

Nå er 17. sesong av «Livsfarlig fangst» straks i gang.

- Jeg er superstolt av det. Datteren min lærte meg i dag hvordan jeg kan se alle episodene på Discovery+. Så det gleder jeg meg til.

- Fant meg

Denne våren skulle egentlig Hansen vært i Norge og ringt i klokka på Oslo Børs når Resqunit blir børsnotert. Selskapet lager sikringsutstyr for å åpne opp og finne igjen mistede teiner.

- De fant meg. Det var ikke jeg som fant dem. Jeg var i Norge for å promotere en kleskolleksjon. Så klarte Helge (Helge Trettø Olsen, administrerende direktør i Resqunit journ.anm.) å spore meg opp. Og produktet imponerte meg, sier Hansen.

Han snakker med brennende engasjement om hvordan utstyret kan gjøre fisking langt mer miljøvennlig.

- For 30 år siden var ikke folk så opptatt av miljøvern. Nå mener jeg timingen er riktig. Vi som fiskere er opptatt av bærekraft. For 30 år siden fisket vi 50 prosent av krabbene. Nå fisker vi bare 15 prosent. Det er bra for framtidige generasjoner.

Helge Trettø Olsen i Resqunit er strålende fornøyd.

- Da jeg hørte at han kom til Norge, begynte jeg å fotfølge ham. For oss betyr det alt å ha Sig på laget. Programmet hans er blitt vist i 180 land og i 17 sesonger. Så vi bruker det i salgsstrategien vår. Vi retter oss mot land som driver med fisking og hvor «Livsfarlig fangst» er blitt vist. Det er en stor døråpner for oss. Uansett hvor vi drar, så kjenner de Sig, forteller Olsen til Børsen.

VISER FRAM: Administrerende direktør i Resqunit viser fram utstyret som brukes til å finne mistede teiner. Foto: Resqunit
VISER FRAM: Administrerende direktør i Resqunit viser fram utstyret som brukes til å finne mistede teiner. Foto: Resqunit Vis mer

Sliter med å komme til Norge

Selskapet jobber blant annet med kunder i Canada, USA, Australia og Storbritannia.

Det meste av kontakt foregår nå digitalt, og det er strenge reiserestriksjoner. Derfor kommer heller ikke Hansen seg til Norge nå.

- Vi har prøvd i fire måneder. Nå håper jeg de snart slipper meg inn i det fordømte landet, sier fiskebåtkapteinen med norsk bakgrunn med et smil.

- Jeg er veldig stolt av den norske arven min, og jeg reiser fortsatt fram og tilbake dit. Derfor betyr også Resqunit mye for meg. Dette handler ikke bare om penger, det går dypere enn som så. Jeg tror dette kan forandre måten vi fisker på og på den måten forandre verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer