Tvangsselger Zelenskyjs leilighet

Tidligere i år konfiskerte russiske myndigheter Volodymyr Zelenskyjs leilighet i annekterte Krim. Nå auksjonerer de den bort.

TVANGSSELGES: President Volodomyr Zelenskyjs leilighet på Krim. Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / NTB
TVANGSSELGES: President Volodomyr Zelenskyjs leilighet på Krim. Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai i år konfiskerte russiske myndigheter den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs leilighet på det annekterte Krim.

Leiligheten, som er registrert på presidentens kone Elena, ble konfiskert av russiske myndigheter sammen med en rekke andre ukrainskeide eiendommer.

Beslagla eiendommer

Ifølge den Kreml-innsatte Krim-guvernøren Sergej Aksynov inkluderte lista over eiendommer som ble beslaglagt «store vingårder, bankstrukturer, Zelenskyjs leilighet og annen eiendom til de som bidra til det anti-russiske regimet i Ukraina».

- Som lovet vil Russlands fiender ikke tjene penger på Krim, sa Aksynov, ifølge The Moscow Times.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Konfiskeringen av den ukrainske presidentens eiendom kom i forbindelse med arbeidet til en kommisjon, som har satt sammen en liste over såkalte «uvennlige» folk og enheter.

Russland antydet tidlig at de ville auksjonere bort leiligheten, og at inntektene skal gå til å finansiere deres blodige invasjonskrig i Ukraina.

Lagt ut for salg

Og nå er leiligheten lagt ut for salg, skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Det dreier seg i realiteten om et tvangssalg.

«Den nasjonaliserte leiligheten er lagt ut for salg gjennom åpen auksjon», heter det i en uttalelse fra russiske myndigheter.

Auksjonen vil finne sted 30. oktober, og leiligheten har en anslått verdi på rundt åtte millioner norske kroner.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fikk salen til å bryte ut i latter under Nato-toppmøtet i Vilnius, 12. juli. Video: AP. Vis mer

Ifølge lederen for parlamentet på Krim-halvøya, Vladimir Konstantinov, vil inntektene fra salg av alle de beslaglagte eiendommen gå til å støtte deltakerne i det russerne omtaler som en «militæroperasjon» og deres familie, i tillegg til byutvikling.

- Arbeidet med å identifisere eiendommene til ukrainske oligarker på Krim fortsetter for å forhindre dem i å tjene penger fra folk på Krim, sier Konstantinov.

I september uttalte Konstatinov at Russland allerede har solgt en håndfull eiendommer til en samlet verdi av 8,51 millioner dollar, ifølge Business Insider.

Kuppet Carlsberg

Tvangssalget skjer på tross av at Kreml tidligere har hevdet at de ville respektere eiendomsretten.

Russland har beslaglagt og konfiskert både eiendommer og selskaper i relativt stor skala det siste halvåret.

På forsommeren i år ble det stor oppmerksomhet rundt at Carlsbergs russiske datterselskapet Baltika Breweries ble kuppet på ordre fra president Vladimir Putin.

Samtidig tok Russland også kontroll over den franske matgiganten Danones virksomhet i Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer