Tvangssolgt for 35 millioner

Villa-eiendommen er full av råteskader og slitasje, men ligger i svært ettertraktet Oslo-område. Nå får tomta omsider nye eiere.

SETT BEDRE DAGER: «Villa Fjeldet» ble oppført omkring 1885 av fabrikkeier Hans Christian Gregersen. Nå er eiendommen i ferd med å skifte eier for 35 millioner kroner. Foto: Andreas Eriksson / Diakrit
SETT BEDRE DAGER: «Villa Fjeldet» ble oppført omkring 1885 av fabrikkeier Hans Christian Gregersen. Nå er eiendommen i ferd med å skifte eier for 35 millioner kroner. Foto: Andreas Eriksson / Diakrit Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober omtalte Børsen en bortgjemt og herskapelig eiendom på Oslos vestkant som var lagt ut på tvangssalg.

Fagerborg-tomta rommer noe så sjeldent som 5,8 mål sentralt i hovedstaden, og framstår godt skjermet - med Vestre Aker kirkegård som eneste nabo.

Selv om eiendommen kunne lokke med både sveitservilla, et sidebygg, garasje, og en særdeles romslig hage, var også fukt, råte, vepsebol og ei strengt regulert tomt en uunngåelig del av handelen.

Overtar om kort tid

Prisantydningen var satt til 40 millioner kroner. Endelig kjøpesum ender imidlertid noe under - med en rabatt på fem millioner.

- Det er stadfestet et bud på 35 millioner kroner, som foreløpig ikke er rettskraftig. Det vil si at man trenger rettens aksept før salget går gjennom, sier advokat Torolv Sundfør, som står for tvangssalget, til Børsen.

SLITASJE: Både bygninger og hage har behov for betydelige utbedringer og oppgraderinger. Foto: Andreas Eriksson / Diakrit
SLITASJE: Både bygninger og hage har behov for betydelige utbedringer og oppgraderinger. Foto: Andreas Eriksson / Diakrit Vis mer

Selv om det gjenstår enkle formalia før kjøper mottar nøklene i Ullevålsveien, er planlagt overtakelse i slutten av mai.

- Hva er kjøpers plan for eiendommen?

- Det har jeg dessverre ikke førstehåndskunnskap om. Jeg opplever at planen er beboelse, men det kan jeg ikke si med sikkerhet.

TVANGSSOLGT: Ifølge oppdragsansvarlig for tvangssalget, advokat Torolv Sundfør, har eiendommen vært delvis ubebodd de siste åra. Foto: Andreas Eriksson / Diakrit
TVANGSSOLGT: Ifølge oppdragsansvarlig for tvangssalget, advokat Torolv Sundfør, har eiendommen vært delvis ubebodd de siste åra. Foto: Andreas Eriksson / Diakrit Vis mer

- Sterk lukt

Vedkommende må riktignok belage seg på å brette opp ermene. Både bygningsmasse og hage har behov for betydelige utbedringer og oppgraderinger.

Under befaring i fjor ble det avdekket stor slitasje og omfattende råteskader.

«Det ble registrert sterk lukt i trapperom, soverom og kjøkken i 1. etg, dette indikerer sopp, og ytterligere undersøkelser anbefales.»

FRA FORDUMS TID: Sveitservillaen går over to plan med kjeller og loft, og er oppført i 1886. Foto: Andreas Eriksson / Diakrit
FRA FORDUMS TID: Sveitservillaen går over to plan med kjeller og loft, og er oppført i 1886. Foto: Andreas Eriksson / Diakrit Vis mer

«Det er registrert fuktskjolder på vegger og sopp i yttervegger. Det ble registrert flere vepsebol på loftet. (...) Det ble registrert råteskader og manglende kitt på vinduer», het det i rapporten.

Uenighet

Dagens Næringsliv har tidligere omtalt at tomta har vært i samme families eie i 150 år. Bakteppet for tvangssalget er uenighet mellom dagens åtte eiere.

- Dette har vært en grundig og ryddig prosess. Et tvangssalg skiller seg fra et frivillig salg, så vi håper partene - basert på den omstendelige prosessen - er fornøyd med utfallet, fortsetter Sundfør.

Advokaten kan ikke utdype hvem kjøperen er. Han opplyser imidlertid at interessen for eiendommen har vært god - selv om man ikke nådde helt opp til prisantydning i salget.

- Det har vært mange interessenter, og flere budgivere. Nå har eiendommen ligget såpass lenge ute. Det er som kjent markedet som bestemmer.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kan ta flere år

Råteskader og slitasje er imidlertid ikke det eneste kjøperen må hanskes med.

«Villa Fjeldet» står oppført på byantikvarens gule liste over verneverdige kulturminner i Oslo. Eiendommen er videre regulert til park, noe som betyr at bygging på tomta er uaktuelt før den er omregulert.

Børsen var i kontakt med avdelingsdirektør i plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, Andreas Vaa Bermann, i oktober. Da opplyste han at søknadsprosessen kan ta mange år.

- Erfaringsmessig må man påregne en saksbehandlingstid på to til fire år, sier Bermann til Børsen.

- Er det sannsynlig at en omreguleringssøknad vil gå gjennom her?

- Generelt kan man si at det er et ønske om å bevare og styrke de grønne områdene i byggesonen, så det er sannsynlig å anslå reguleringsrisikoen til å være relativt høy. Men, den endelige bruken av området er det bystyret som vil ta stilling til om de får et forslag til omregulering til behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer