Pendler fortviler:

- Tvinges nesten til å velge

Therese Åkervall pendler mellom Norge og Sverige. Nå mener hun at regjeringen nærmest tvinger henne til å velge mellom dattera og jobben.

FORTVILER: Annenhver uke bor Therese Åkervall i Trondheim med dattera. Resten av tida må hun på samfunnskritisk jobb i Sverige. Foto: Privat
FORTVILER: Annenhver uke bor Therese Åkervall i Trondheim med dattera. Resten av tida må hun på samfunnskritisk jobb i Sverige. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Therese Åkervall bor i Trondheim, men jobber i et svensk firma. Hun tilbringer annenhver uke på jobben i Sverige, og hjemme med dattera i Trondheim.

Det var mye lettere før, da regelverket var vesentlig bedre tiltpasset, sier hun til Dagbladet.

Nå er reglene stammet inn, og det er innført et testregime og regler som gjør at vi ikke lengre kan fungere som den familien de er, sier hun.

- Etter de nye reglene så kreves det at jeg har en negativ test senest tatt 24 timer før innreise og nå er det private testsenteret påskestengt. Jeg testet meg for to dager siden og har fått skrevet ut dokumentasjon fra både smittevernkontoret og politiet, som kan vises frem ved innreise, sier hun.

- Likevel er det ikke sikkert at jeg får reise hjem til boligen jeg eier på Byåsen og begynne samværet med min datter. I verste fall blir jeg nektet og må kjøre 18 mil tilbake til ektefellen som bor i Østersund i påvente om å ta en test etter påska. Det betyr at samværet må utsettes, sier hun.

Hun sier at det har gått bra å pendle til nå, siden hun blant annet har hatt karantenefritak i fritida.

- Det har gått bra, fordi jeg har hatt all dokumentasjon på at jeg fikk krysse grensa. Jobben min er regnet som samfunnskritisk, forteller hun.

Åkervall jobber i et firma som blant annet leverer tekstiler til helsevesenet. Hun har fått jobbe halvparten av tiden hjemmefra, men resten av tida må hun være fysisk til stede på arbeidsplassen.

Men nå har reglene for pendlere blitt endret. Igjen.

- Det føles nesten som om jeg må velge mellom jobb og barn, sier en fortvilet Åkervall til Dagbladet.

Mange tester

Det er ikke lenger nok å bli testet på grensa, man må ha med seg en attest på at man er testet og coronafri som er under 24 timer gammel i tillegg.

Åkervall tegner følgende eksempel:

- Hvis jeg drar på den private klinikken som utsteder disse attestene nå, tar prøven, venter en halvtime på å få svar på hurtigtesten, får attesten på papir i hånda, så kan jeg sette meg i bilen og kjøre til grensa, sier hun.

PARADOKSET I PANDEMIEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer viktigheten av tiltak sett opp mot ulike land i verden. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV / Foto: Luiz Gomes / Fotoarena / Sipa USA Vis mer

- Der skal jeg testes igjen, uten å ha forlatt bilen fra forrige test, så må jeg vente en halvtime på svar på den nye testen, før jeg får kjøre hjem til Trondheim, for å gå i tre dagers karantene. Etter disse tre dagene, så skal jeg testes igjen, hvis jeg da fortsatt ikke har corona, så får jeg fritak fra karantene i skole- og arbeidstida, sier hun.

Men det spiller liten rolle at hun er fritatt fra karantene i arbeidstida, ettersom hun uansett er på hjemmekontor i Trondheim, og dermed praktisk talt er i karantene. I tillegg må hun være i karantene på fritida.

- Jeg jobber jo fra soverommet mitt, sier hun.

I tillegg til disse testene er pendlere underlagt et testregime som innebærer at de skal testes hver sjuende dag.

- Dermed har jeg da tatt fire coronatester på sju dager uten å ha forlatt hjemmet mitt, sier hun.

- Kan ikke være mamma

- Jeg kan ikke lenger være mamma for datteren min, og bli med henne på treninger, foreldremøter, fotballkamper og slikt, sier Åkervall.

Hun er frustrert over et stadig vanskeligere regelverk å forholde seg til.

- Jeg har fått veldig god hjelp fra grensepolitiet, men nå kan de ikke gjøre annet enn å henvise meg til Lovdata og coronaforskriften, sier Åkervall.

- Jeg har lest den forskriften sikkert tusen ganger, sier hun.

Hun er tydelig på hva hun syns om ordningen.

- Det er et helvete. Ikke engang politiet vet hva som gjelder lenger, sier hun.

- Avgjørende og viktige tiltak

Statssekretær Hilde Barstad i Justisdepartementet sier at hun skjønner det er vanskelig å forholde seg til reglene.

- Vi har forståelse for at regelverket kan være utfordrende å sette inn. Vi kan alltid gi bedre informasjon, og det er noe vi jobber med hele tiden, sier Barstad til Dagbladet.

Hun er likevel tydelig på at tiltakene er viktige.

- Det er nå en enorm tiltaksbyrde på alle, men dette er avgjørende og viktige tiltak regjeringen gjør for å redusere risikoen for importsmitten.

Hun sier at bakgrunnen for det nye, strenge smittevernreglene er at smittesituasjonen er uforutsigbar, og at det er viktig å hindre importsmitte.

GLADNYHET: R-tallet i Norge er nede på 1,0 og i Oslo på 0,7. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er lettet over at de strenge smitteverntiltakene begynner å gi effekt. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Hun ber også om forståelse for at reglene er krevende å sette seg inn i for politifolk også.

- Politiet jobber kontinuerlig med å veilede mannskapene på grensen om de til enhver tid gjeldende regler, og ser kontinuerlig på muligheter til å forbedre, forsterke eller endre praksis til det bedre, sier Barstad.

- Sliten nå

Åkervall sier at hun opplever at hun har havnet mellom to stoler.

- Jeg forstår at importsmitte er et stort problem og synes det er svært synd at flere bryter de lover og forskrifter som er bestemt, det rammer oss som faktisk har fulgt alt som kreves med dokumentasjon, tester, karantene, også videre, sier hun.

Nå mener hun at de norske reglene tvinger henne til å velge mellom å være sammen med dattera, eller å fortsette i jobben.

- Norge har gjort en formidabel dugnad og reglene har vært strenge for å holde smitten nede, men nå er snart orken over. Jeg er sliten nå, og kjenner ikke at jeg lenger kan være den mammaen jeg er. Datteren min har to fine hjem og foreldre som samarbeider svært godt, og det skal jeg være takknemlig for nå, sier Åkervall.

Hun forteller også at hun har opplevd å bli hetset i Norge, fordi hun snakker svensk. Dette til tross for at hun har bodd i Norge i 26 år.

112 tilfeller på grensene

De siste to ukene er det registrert 112 coronatilfeller i forbindelse med testing på landegrensene, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukesrapport for uke 12. Dette inkluderer blant annet testing på svenskegrensa og på flyplasser.

For 65 av disse tilfellene har FHI informasjon hvilket land de smittede kom fra. For 47 av tilfellene mangler informasjon om smitteland.

Mest vanlig smitteland var Polen, skriver FHI. 19 personer som kom fra Polen fikk påvist corona etter å ha blitt testet på grensa. Det tilsvarer 29 prosent av tilfellene. Nest vanligst var Pakistan, hvor 9 reisende fikk påvist smitte. Det tilsvarer 14 prosent av tilfellene.

Det framgår ikke av ukerapporten hvor mange som fikk påvist smitte etter å ha ankommet fra Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer