Tvinges til å kaste tusenvis av liter øl

Risikerer at voldsomme summer går rett i vasken.

ØLSTUE: Brygg i Storgata måtte i likhet med andre serveringssteder, stenge dørene for to og en halv uke siden. Jan Thomas Nybak (nummer fire fra venstre) frykter at flere tusen liter øl nå må destrueres. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten
ØLSTUE: Brygg i Storgata måtte i likhet med andre serveringssteder, stenge dørene for to og en halv uke siden. Jan Thomas Nybak (nummer fire fra venstre) frykter at flere tusen liter øl nå må destrueres. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten Vis mer
Publisert

- Det er vanligvis meg du skal snakke med, ja, men jeg er i pappaperm. Egentlig skulle du kontaktet min stedfortreder.

- Men han er permittert, stakkar.

Fredag den 13. mars måtte ølbaren Brygg i Oslo stenge kranene og permittere rundt 30 ansatte. For daglig leder Jan Thomas Nybak har coronakrisen kostet dyrt. To dager før dørene ble lukket, ankom en varelevering med øl til innkjøpspris på 200 000 kroner.

Nå frykter han at alt går i vasken.

- Vi sitter med over 3000 liter tankøl, som har holdbarhet i seks uker fra levering. Nå har det snart gått snart tre uker allerede. Vi ser for oss å ta det tapet på 200 000 kroner, men verdien er jo langt høyere. Og nå snakker jeg bare om tankøl.

Artikkelen fortsetter under:

CORONA-ØL: På baren Kitzloch i Ischgl var det fest med Corona-øl dager før vinterferierende nordmenn ankom vintersportstedet. Bildet er fra en Facebook-post, som har blitt delt videre. Foto: Facebook Vis mer

Nybak opplyser at Brygg som regel innehar et varelager til verdi av 1,2 millioner kroner. Selv om flaskeøl har noe lenger holdbarhet, ser ikke driftssjefen bort fra at de også her må destruere varer.

- Det som kommer fra en tankbil, går ikke an å returere. Da er det allerede pumpet inn i systemet, og kan ikke pumpes tilbake. Vi handler også en del fra små, norske bryggerier, men de sliter vel så mye som oss. Derfor har vi foreløpig ikke prøvd å returnere varene fra dem.

- Tør ikke spekulere

De statlige og kommunale smittevernstiltakene har ført til at mange norske bedrifter, særlig i serveringsbransjen, nå blør økonomisk. Nybak legger ikke skjul på at Brygg er fanget i den mørke situasjonen.

- Vi har holdt på i 2,5 år nå. Jeg tør ikke spekulere på hva utfallet ville blitt, dersom dette var vårt første driftsår. Takket være god drift, skal vi i alle fall klare oss noen måneder til slik det står nå.

Artikkelen fortsetter under:

Kan søke refusjon

Øl må skjenkes innen utløpsdato. I tilfeller der varelageret kreves destruert, har man i utgangspunktet krav på å få refusjon for alkoholavgiftene, ifølge NHO.

«Serveringsstedene må imidlertid være oppmerksom på at det kun er leverandøren (bryggeriet) som kan søke om refusjon av alkoholavgifter. Serveringsstedene kan ikke selv gjøre dette.»

Nybak håper at denne ordningen vil lette noe av den økonomiske byrden.

- Vi vil helt klart søke om refusjon hvis ølet må destrueres, dette vil begrense tapet noe, sier han.

- Helt krise

Utsteder i andre deler av Norge sliter med samme problem som Brygg. På Gulating i Sandefjord må 1200 halvlitere kastes. Det tilsvarer en verdi på rundt 10 000 kroner.

- Dette er helt krise. Vi har null i inntekt, sier daglig leder Daniel Bech Erlandsen til Sandefjords Blad.

Påsken er blant de travleste ukene for utestedet, som regner med å miste nærmere 800 000 i omsetning sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer