Angriper Putins familie

Tvinges ut av skyggene

Fasaden sprekker og tvinger Vladimir Putins nærmeste ut av skyggene etter Storbritannias siste sanksjonspakke. Nå rammes også Putins påståtte elskerinne Alina Kabajeva av sanksjoner.

I RAMPELYSET: Alina Kabajeva er blant Putins nære som nå gås etter av Storbritannia etter å ha unngått vestlige sanksjoner. Britiske myndigheter mener Kabajeva har et nært personlig forhold med Putin. Hun har også flere mektige stillinger i Russland. Foto: Reuters / Kreml / NTB
I RAMPELYSET: Alina Kabajeva er blant Putins nære som nå gås etter av Storbritannia etter å ha unngått vestlige sanksjoner. Britiske myndigheter mener Kabajeva har et nært personlig forhold med Putin. Hun har også flere mektige stillinger i Russland. Foto: Reuters / Kreml / NTB Vis mer
Publisert

Storbritannia utvidet fredag sanksjonspakka mot Vladimir Putins indre krets. Britiske myndigheter anser at presidentens hemmelige rikdom er spredd utover en stor andel forretningspartnere, venner og familiemedlemmer.

I går ble blant annet flere av Putins søskenbarn og hans eks-kone Ljudmila Otsjeretnaja - tidligere kjent som Putina - sanksjonert. Den tidligere flyvertinnen for Aeroflot og Putin var gift fra 1983 til 2014 og har barna Jekaterina og Maria sammen.

RAMMES: Putins eks-kone, Ljudmila Otsjeretnaja, rammes også av sanksjonene. Foto: Rex / NTB
RAMMES: Putins eks-kone, Ljudmila Otsjeretnaja, rammes også av sanksjonene. Foto: Rex / NTB Vis mer

«Hemmelig kjæreste» rammes

Storbritannia har også innført sanksjoner mot den tidligere mesterturneren og «Putins hemmelige kjæreste», den sterkt kontroversielle Alina Kabajeva (38).

Presidentens fettere Igor Putin, Roman Putin, Mikhail Putin og Mikhail Shelomov, som alle har høytstående stillinger i Russlands statsapparat og næringsliv, befinner seg også på den nye sanksjonslista.

DØTRE: Vladimir Putins døtre, Marija Vorontsova og Katerina Tikhonova, er sanksjonert fra tidligere. Foto: NTB
DØTRE: Vladimir Putins døtre, Marija Vorontsova og Katerina Tikhonova, er sanksjonert fra tidligere. Foto: NTB Vis mer

- Dagens sanksjoner treffer Putins finansielle nettverk og strammer grepet rundt presidentens innerste sirkel. Putins verdier er offisielt moderate, men livsstilen er finansiert av en kabal med familie, venner og elite, skriver britiske myndigheter, som nå har sanksjonert mer enn tusen russiske enkeltpersoner og hundre firmaer, blant annet oligarker verdt over 1200 milliarder kroner.

Ifølge britiske myndigheter er Putins offisielle eiendeler som følger: En liten leilighet i fødebyen St. Petersburg, to Sovjet-produserte biler fra 50-tallet, en tilhenger og en liten garasje.

Dagbladet jaktet i april i år russiske Alina Kabajeva (38), tidligere OL-mester i rytmisk gymnastikk og president Vladimir Putins angivelige kjæreste og mor til ett eller flere av 69-åringens barn, i Sveits.

STJERNE: Alina Kabajeva her under kvalifiseringen til OL i Athen i 2004. Foto: AP Photo/Vincent Yu/NTB
STJERNE: Alina Kabajeva her under kvalifiseringen til OL i Athen i 2004. Foto: AP Photo/Vincent Yu/NTB Vis mer

Siden invasjonen av Ukraina har det florert med opplysninger om at Kabajeva har søkt tilflukt i Sveits med barna, ifølge en rekke medier. Det var en utbredt oppfatning at den mektige kvinnen, som har en høy posisjon i Russland, befant seg på hemmelig sted i alpelandet, som også huser en rekke russiske oligarker og pengene deres.

- Absurd

Storbritannia mener nettopp det store nettverket finansierer Putins livsstil og den russiske krigsmaskinen.

TAGGET: Villaen til Vladimir Putins ekskone i Frankrike ble utsatt for hærverk like etter at krigen brøt ut. Video: Jeppe Elkjær Andersen / B.T. Vis mer

- Vi får dette omfattende nettverket ut av skyggene. Vi vil fortsette sanksjonene og begrense Putin helt til Ukraina seirer, sier utenriksminister Liz Truss.

Putins pressetalsmann, Dmitrij Peskov, raser mot de nye sanksjonene mot Putins familie i en uttalelse til New York Times.

- Generelt så er sanksjoner som ikke er godkjent av FNs sikkerhetsråd dårlige og ubrukelige.

- Sanksjoner mot familie, slektninger, bekjente og journalister er idiotiske, sier han.

VIL HA HENNE UT: Ukrainske Yevgeniy Protsyuk (36) synes det er støtende dersom Alina Kabajeva skjuler seg i Sveits, og vil ha henne kastet ut. Reporter: Ralf Lofstad. Foto/video: Nina Hansen Vis mer

På spørsmål om Kreml ser på sanksjoner mot Putins hemmelige kjæreste Alina Kabajeva og hennes slektninger er for å ramme Putin personlig, svarer han:

- Dette er bare en absurd avgjørelse!

Gigantpalass

Putins hemmelige milliarder og skjulte formue har blitt behørig omtalt under krigen.

Et gigantisk luksuspalass med verdi på omkring 12 milliarder norske kroner, med utsikt mot Svartehavet, skal angivelig tilhøre president Vladimir Putin. Offisielt er gigantpalasset eid av den sanksjonerte Putin-vennen og oligarken Arkadij Rotenberg.

Palasset ble behørig omtalt av den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, og tvang Putin til å svare på ryktene.

- Ikke noe av det som er oppgitt her er min eiendom, verken min eller mine nære slektninger. Aldri!

Hemmelig yacht

Putin er også blitt utpekt som den mulige eieren av superyachten «Scheherazade». Med en prislapp på over seks milliarder norske kroner er den blant verdens største og dyreste. Av verdens 14 superyachter over 140 meter er den også den eneste som ikke har offentlig kjent eier.

Tidligere denne uka ble superyachten konfiskert av italienske myndigheter i havna Marina di Carrara i Toscana, der den har ligget siden før krigens utbrudd.

Putin har opp gjennom åra vært svært hemmelighetsfull omkring sitt eget privatliv og familie. Døtrene Maria og Jekaterina skal ha fått forbud mot å bli avfotografert og holdt identiteten sin skjult da familien var på ferie i Europa.

- Fasaden sprekker

De nye sanksjonene mot blant annet eks-kona og den hemmelige kjæresten «får fasaden til å sprekke», skriver New York Times lørdag.

De peker på at Putin, som tidligere KGB-offiser, har lært alle knep fra etterretningstjenesten for å holde identiteter skjult, manipulere omverden og «leve ut forskjellige versjoner av seg selv». Maria og Jekaterina er de to offisielle døtrene hans, men uavhengige russiske medier og internasjonale medier har flere ganger hevdet at Putin har fire flere barn med to andre kvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer