Elon Musk

Tvitret konspirasjonsteori om Pelosi

Tre dager etter at Elon Musk tok over Twitter benyttet han anledningen til å sende ut en tvittermelding med grunnløse påstander om angrepet på ektemannen til den demokratiske speakeren Nancy Pelosi.

NY EIER: Tesla-gründer Elon Musk har kjøpt Twitter. Søndag tvitret han en konspirasjonsteori om angrepet på ektemannen til Nancy Pelosi som et svar til Hillary Clinton. Foto: Angela Weiss / AFP
NY EIER: Tesla-gründer Elon Musk har kjøpt Twitter. Søndag tvitret han en konspirasjonsteori om angrepet på ektemannen til Nancy Pelosi som et svar til Hillary Clinton. Foto: Angela Weiss / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Tvittermeldingen Musk sendte ut søndag reiser igjen spørsmål om hva den nye eieren av Twitter vil gjøre for å bekjempe feilinformasjon og hatefulle ytringer, skriver New York Times.

- Det republikanske partiet og dets talerør sprer nå regelmessig hat og forvirrede konspirasjonsteorier. Det er sjokkerende, men ikke overraskende at vold blir resultatet. Som borgere må vi holde dem ansvarlige for deres ord og handlingene som følger, skrev den tidligere demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton på Twitter lørdag.

Clinton mener hatefull retorikk har oppildnet personer, som mannen som fredag angrep ektemannen til den demokratiske speakeren Nancy Pelosi.

I meldingen lenket hun også til en artikkel fra Los Angeles Times hvordan mannen som er pågrepet for angrepet, spredte konspirasjonsteorier fra QAnon og andre høyreekstreme.

HYLLER: Tesla-gründer hyller Statsminister Jonas Gahr Støre på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

Konspirasjoner

Utspillet fra Clinton, fikk Musk til å svare.

- Det kan være en liten mulighet for at at det er mer i denne historien enn det som er kommet fram, skriver Twitter-eieren og legger ved en lenke til en artikkel fra Santa Monica Observer.

Artikkelen inneholder fullstendig grunnløse påstander om at Pelosis ektemann, Paul. I et intervju med New York Times søndag sier statsadvokaten i San Francisco, Brooke Jenkins, at det ikke er noe som tyder på å at påstandene stemmer.

Musk har 112 millioner følgere på Twitter. Han sendte ut meldingen klokka 14.15 søndag norsk tid. Han slettet meldingen rundt klokka 20. Da hadde meldingen blitt retweetet 28.000 ganger og fått 100.000 likes, ifølge CNN.

DUKKET OPP: Elon Musk har publisert en video på Twitter som har skapt mye oppmerksomhet. Video: Twitter. Vis mer

Påsto Clinton var død

I 2021 skrev Los Angeles Times om Santa Monica Observer. De hevder nettsiden feilaktig «utgir seg for å være en legitim lokalavis» og skriver at sannheten er at Santa Monica Observer som er «eid av tidligere bystyremedlem David Ganezer, er notorisk for å publisere usanne nyheter».

For eksempel hevdet nettstedet i 2016 at Hillary Clinton hadde dødd, og at demokratene hadde sendt enn look-a-like til å debattere den daværende republikanske presidentkandidaten, Donald Trump.

Paul Pelosi (82) ble angrepet med en hammer i hjemmet han deler med Nancy Pelosi i San Francisco. 42-åringen, som er pågrepet, skal ha tatt seg inn gjennom en bakdør. Da politiet ankom kjempet de to mennene om en hammer.

- Våre barn, våre barnebarn og jeg er sorgtynget og traumatisert etter det livsfarlige angrepet på vår «Pop», sier Nancy Pelosi på Twitter lørdag kveld.

Paul Pelosi fikk et brudd på hodeskallen, men legene opplyser at han trolig blir helt frisk igjen.

Som Kongress-angrepet

På et tidspunkt skal angriperen ha ropt «Hvor er Nancy? Hvor er Nancy?». Det samme ble ropt av Trump-tilhengerne som stormet Kongressen 6. januar 2021 i et forsøk på å omgjøre valget Trump tapte.

USA er i høyspenn etter det voldelige angrepet mindre enn to uker før mellomvalget 8. november.

- Det er avskyelig! Slik skal det ikke være i USA. Nok er nok! Hver eneste person med god samvittighet må klart og tydelig stå opp mot angrepet mot vår politiker. Uansett hvilken side du står på, sa Biden.

Musk kjøpte Twitter for svimlende 44 milliarder dollar (om lag 453 milliarder kroner). Salget ble fullført torsdag, og Musk har allerede sparket flere i ledelsen, blant annet toppsjefen Parag Agrawal.

Før konspirasjonsmeldingen søndag sendte Musk ut et åpent brev til annonsørene. Der lovet han at Twitter ikke skulle bli et sted helt uten begrensninger på hvilke ytringer som ville godtas.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug kommenterer Elon Musks uttalelser om krigen i Ukraina. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Ikke helveteslandskap

- Twitter kan selvfølgelig ikke bli et helveteslandskap hvor det er fritt fram for alt, hvor hva som helst kan bli sagt uten konsekvenser. Twitter streber etter å være den mest respekterte reklameplattformen i verden, skrev Musk.

Omverden følger nå nøye med på hvordan Musk vil forandre det sosiale mediet. Blant annet er et stort spørsmål om han vil slippe inn Trump igjen.

Eks-presidenten ble kastet ut fra Twitter og andre plattformer etter angrepet på Kongressen 6. januar.

Musk varsler at han vil bruke et moderasjonsråd.

- Ingen større beslutninger om innhold eller hvilke kontoer som skal gjenåpnes vil skje før rådet møtes, skrev Musk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer