STORTINGET (Dagbladet): Alt skal bli elektrisk i disse tider. Men e-sigaretten går en usikker framtid i møte.
I dag tilbys tusenvis av smaker til vapere i Norge, for eksempel sukkerspinn, godteri og ymse fruktsmaker.
Denne valgfriheten vil forsvinne som dugg for sola fra neste år.
Når det fra 2024 blir lov med nikotin i e-sigarettene, vil det også ledsages av et krav om at det bare blir én tillatt smak: Tobakk.
- Den smaken Ingvild Kjerkol sier at hun vil at vi skal ha, er jo tobakk-smak. Det var jo det vi sloss for livet for å komme oss bort fra. Det er den som har prøvd å ta livet av oss!, sier leder i Norsk Dampselskap, Frank Tinmannsvik til Dagbladet, fra en sky av nikotindamp med smak av gul Fox.

Alkogrep bekymrer: - Alarmerende
Norsk Dampselskap er - som du kan gjette - en forening for dampere - eller «vapere» på gatespråk. Det er folk som bruker e-sigaretter.
Til Stortinget har Tinmannsvik med seg 7000 underskrifter fra tidligere røykere som sier de har klart å stumpe røyken ved hjelp av e-sigaretter.
Når helsemyndighetene nå vil at det bare skal være én smak tilgjengelig, frykter han at mange igjen vil velge røyken.
- Disse blir nå tvunget tilbake til tobakken. Det skremmer meg. Folk er rystet og forbanna, sier Tinmannsvik.
- Bare i Norge!
Bård Hoksrud (Frp) er stortingspolitikeren som tar imot underskriftene. Han vaper ikke, men er generelt mot enfold og for «sunn fornuft vanlig norsk bondevett».
- Nå vil man forby alternativet som er minst helseskadelig. Det er bare i Norge sånt går an, sier Hoksrud.
- Man kunne forstått det hvis tanken var at man liksom skulle begrense skadeomfanget, men resultatet er at du må velge noe mer helseskadelig. Du ser det samme når det gjelder snus. I Norge må man putte inn tobakk, for at produktene skal bli lovlige. Hvordan går det an, liksom? I Sverige får du snus uten tobakk, i Norge er det ulovlig. Selv om det er mye bedre for helsa til den enkelte.

Ut mot snusprisene: - Provoserende
- Er ikke ett av poengene her at man ikke vil ha nikotinprodukter som appellerer til barn, som vape med smak av sukkerspinn?
- Det er jo ingen som vil at folk skal begynne å røyke. Men mange har gjort dette i mange år, og klarer ikke å slutte. Da tenker jeg at for samfunnet og for den enkelte, er det beste at man finner alternativer som er mindre helseskadelig. Og dampsigaretter er mindre helseskadelige enn tobakk, sier Hoksrud.

Helsetiltak
Partifelle Morten Wold vaper heller ikke, men kommer tett på røyken denne senhøstdagen utenfor Stortinget.
- Det lukter ingenting, sier han fornøyd.
Wold påpeker at e-sigaretter sees på som et helsetiltak i andre land:
- Engelske helsemyndigheter tilbyr fattige og hjemløse gratis e-sigaretter for å få dem til å slutte å røyke. De gir økonomisk støtte til gravide for å få dem over fra tobakk til e-sigarett, sier Wold.
- Så viser man til New Zealand, men hva har de gjort? Det motsatte av Norge! De har sagt at de ønsker å fjerne tobakken, men også at man er positive til mindre helseskadelige alternativer, sier Wold.

Raser mot forslag: - Drepende
- Masse gode greier
Ifølge Tinmannsvik finnes det 3500 smaker for en vaper å velge imellom i Norge i dag.
- Gikk du rett på «Gul Fox», eller var det et slags «gateway drug» imellom?
- Nei, når du slutter å røyke vil du selvsagt ha den smaken du er vant til. Jeg prøvde med noe som liknet Marlboro, og det smakte herk. Siden har jeg vært innom blomsteraromaer, og masse forskjellige gode greier som jeg koser meg med.

E-sigaretter med nikotin er fortsatt forbudt i Norge, men blir altså tillatt til neste år. Og det er i den forbindelse at myndighetene vil de mange rare smakene til livs.
Men i praksis er bruk av e-sigaretter med nikotin svært vanlig - også med eksotiske smaker. Enten ved at folk har kjøpt produkter i Sverige, eller over nettet. Det er også mulig å tilsette nikotin i lovlige norske vape-produkter.
- Hva gjør folk i påvente av forbudet nå? Bunkrer de opp kriselagre med sin favorittsmak?
- Ja, men vi har jo Sverige, da. De har heldigvis beholdt smaken på e-sigaretter. Så her legger jo helseministeren opp til handelslekkasje også, sier Tinmannsvik.