Coronapass:

Tyrkia-reiser står i fare

Det er usikkert om man vil kunne bruke coronapasset til reiser til land som Tyrkia med det første. Dette på grunn av at de ikke er en del av Schengen og ikke har vaksinert en stor andel av befolkningen ennå.

CORONAPASS: Hør assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om coronapass. Programleder: Jenny Emilie Aas. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller til Dagbladet at man fortsatt ikke vet om man vil kunne bruke coronapass ved reiser til land som Tyrkia, Storbritannia og USA, som er utenfor Schengen. Samtidig utelukker han heller ikke at enkelte EU-land kan være tidligere ut enn andre.

- Ambisjonene til EU er at man i hvert fall skal kunne reise i Schengenområdet uten krav om innreisekarantene når man kommer i en situasjon hvor mange har blitt vaksinert, og dette kan dokumenteres med et coronasertifikat, sier Nakstad til Dagbladet.

- Man forsøker også å finne ordninger med USA, som har kommet veldig langt i vaksineringen, samt andre land som har kommet like langt og som det vil være mindre risikabelt å reise til.

Land som Tyrkia, Storbritannia, Irland, Russland og USA er ikke en del av Schengen. Our World in Datas oversikt viser at man har fullvaksinert 12,8 prosent av befolkningen i Tyrkia, 27,1 prosent i Storbritannia og 35,5 prosent i USA.

Det store problemet

Nakstad adresserer det store problemet.

- Det store problemet med såkalte tredjeland, altså land utenfor Europa i denne sammenhengen, er at de ikke har kommet like langt i vaksineringen, så risikoen er ganske stor for at man kan komme i kontakt med nye virusmutasjoner. Man vet faktisk ikke helt hvilken betydning dette vil ha, selv for personer som har blitt vaksinert, sier Nakstad og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer