Coronapass:

Tyrkia-reiser står i fare

Det er usikkert om man vil kunne bruke coronapasset til reiser til land som Tyrkia med det første. Dette på grunn av at de ikke er en del av Schengen og ikke har vaksinert en stor andel av befolkningen ennå.

CORONAPASS: Hør assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om coronapass. Programleder: Jenny Emilie Aas. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller til Dagbladet at man fortsatt ikke vet om man vil kunne bruke coronapass ved reiser til land som Tyrkia, Storbritannia og USA, som er utenfor Schengen. Samtidig utelukker han heller ikke at enkelte EU-land kan være tidligere ut enn andre.

- Ambisjonene til EU er at man i hvert fall skal kunne reise i Schengenområdet uten krav om innreisekarantene når man kommer i en situasjon hvor mange har blitt vaksinert, og dette kan dokumenteres med et coronasertifikat, sier Nakstad til Dagbladet.

- Man forsøker også å finne ordninger med USA, som har kommet veldig langt i vaksineringen, samt andre land som har kommet like langt og som det vil være mindre risikabelt å reise til.

Land som Tyrkia, Storbritannia, Irland, Russland og USA er ikke en del av Schengen. Our World in Datas oversikt viser at man har fullvaksinert 12,8 prosent av befolkningen i Tyrkia, 27,1 prosent i Storbritannia og 35,5 prosent i USA.

ATRAZENECA: Helse- og omsorgsminister Bent Høie om AstraZeneca-vurderinger. Video: Dagbladet TV Vis mer

Det store problemet

Nakstad adresserer det store problemet.

- Det store problemet med såkalte tredjeland, altså land utenfor Europa i denne sammenhengen, er at de ikke har kommet like langt i vaksineringen, så risikoen er ganske stor for at man kan komme i kontakt med nye virusmutasjoner. Man vet faktisk ikke helt hvilken betydning dette vil ha, selv for personer som har blitt vaksinert, sier Nakstad og fortsetter:

- Så det gjenstår å se hvordan EU og Norge etter hvert vil forholde seg til land utenfor Schengen og USA. Man vil antakeligvis forsøke å finne gode ordninger, men samtidig ønsker man også å hindre import av muterte virusvarianter som kan svekke vaksineeffekten.

Nakstad nevner også at det etter hvert kan bli aktuelt å benytte coronapasset til å dokumentere hvilken vaksine du har fått, ettersom dette kan ha betydning for om man er beskyttet mot nye varianter.

BERGEN: Onsdag ble det kjent at Helse Bergen har påvist åtte nye tilfeller av den indiske virusmutasjonen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det er viktig å ikke få spredning av denne mutasjonen. Vis mer

Tidlig lansering

Nakstad sier også at coronapassystemet ser ut til å være på plass i løpet av juni, og at enkelte land kan være tidligere ut enn andre.

- Først vil det komme en løsning hvor man kan dokumentere hvem man er og hvilken vaksinestatus man har, og det ligger ikke så mange uker fram i tid. Deretter gjenstår det å få dette til å passe med EU-systemene i de ulike landene, som man har ambisjoner om å få på plass i løpet av juni i Europa, sier Nakstad og fortsetter:

- Så det blir spennende å se om det vil fungere i hele Europa, eller om det er noen land som er tidligere ut og som vi eventuelt kan reise til før det - det gjenstår å se.

Foreløpig har regjeringen sagt at de ser for set at coronapasset skal kunne brukes til større arrangementer, cruisereiser og pakkereiser. Statsminister Erna Solberg har også sagt at regjeringen kanskje ønsker seg en utvidet bruk av passet, men det er fremdeles noe uklart hva dette innebærer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer