Brått fall i tysk industriproduksjon:

Tysk kollaps: - Tror dette er starten

Ferske industritall fra Europas største økonomi viser et brått fall. Toppøkonom frykter hele økonomien er i ferd med å bli dratt inn i en resesjon.

UTSOLGT: Den tyske bilgiganten Volkswagen meldte tidligere denne uka at de er utsolgt for elbiler i år. Foto: Tobias Schwarz / AFP
UTSOLGT: Den tyske bilgiganten Volkswagen meldte tidligere denne uka at de er utsolgt for elbiler i år. Foto: Tobias Schwarz / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferske tall for Tysklands industriproduksjon er alt annet enn lystig lesning for det som er Europas største økonomi.

Mens analytikerne hadde ventet en nedgang på 1 prosent i Tysklands industriproduksjon, er fasiten et stup på 3,9 prosent i mars - sammenliknet med måneden før.

Det er det største fallet siden coronakrisa brøt ut i mars 2020. Krigen i Ukraina og fortsatte utfordringer som følge av coronarestriksjoner i Kina får skylda:

- Vi tror dette er starten på en dyp produksjonsnedgang som sannsynligvis vil dra hele økonomien ned i en resesjon, sier økonomen Andrew Kenningham ved Capital Economics til Financial Times (FT).

Det mest alvorlige fallet, som for alvor trekker industriproduksjonen i Tyskland ned, kommer fra landets bilbransje. For produksjonen av nye biler i landet som står bak merker som BMW, Audi, Mercedes og Volkswagen stupte med hele 14 prosent i mars, ifølge Tysklands offisielle statistikkbyrå Destatis.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

Utsolgt

Som DinSide meldte tidligere denne uka, har coronapandemien og krigen i Ukraina stukket store kjepper i hjulene for bilindustrien. Onsdag meldte Volkswagen-konsernet at de går tomme for elbiler i Europa og USA. Det skriver Financial Times.

- Mange bedrifter har fortsatt problemer med å levere på bestillingene sine på grunn av store problemer i forsyningskjedene, noe som skyldes fortsatte coronarestriksjoner og krigen i Ukraina, heter det i en uttalelse fra Destatis.

En fersk undersøkelse fra Ifo-instituttet viser at over 80 prosent av de spurte selskapene innen tysk industri er bekymret over flaskehalser i forsyningslinjene og innkjøpsproblemer i mars, skriver FT.

Aldri vært dyrere

Destatis-tall fra slutten av april viser dessuten at prisen på varer som går ut av tyske fabrikker ikke har vært på et høyere nivå siden 1949, etter at prisene steg med 30 prosent i mars.

Den største grunnen til økningen er energiprisene, som har steget med nesten 84 prosent fra samme måned i fjor.

- Hovedgrunnen til den store økningen i energiprisene er den store økningen i naturgass-priser, som gikk opp 144,8 prosent i mars, sa byrået i en uttalelse.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Tysklands næringsminister Robert Habeck uttalte i sakens anledning stor bekymring over hvordan tyskeres lommebok kommer til å være framover.

- Vi vil bli fattigere. Det er ikke mulig at dette ender uten kostnad for det tyske samfunnet. Det er utenkelig, sa han i mars ifølge nettstedet.

Bakteppet for prisøkningen er Russlands invasjon av Ukraina, som har gått hardt ut over Europas største økonomi. Produsentprisene steg med nesten 5 prosent mellom februar og mars, og konsumprisveksten i landet endte på det høyeste nivået på 41 år, med 7,3 prosent i mars.

Energiprisene globalt steg allerede før Russland gikk til krig mot Ukraina, da verden igjen ble åpnet etter coronapandemien. Og da krigen var et faktum steg prisene enda mer, på grunn av Vestens sanksjoner mot eksport av russisk kull og olje.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer