Tyske økonomer spår økonomisk nedgang

En økonomisk nedtur er uunngåelig, og Tysklands BNP kan krympe med opptil 5,4 prosent i år, tror en ekspertgruppe.

NEDGANG: Finansminister Olaf Scholz holder opp en bunke lovvedtak som inngår i den tyske regjeringens økonomiske krisepakke. Til tross for tiltakene spår tyske økonomer en økonomisk nedgang, og sier den er uunngåelig. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
NEDGANG: Finansminister Olaf Scholz holder opp en bunke lovvedtak som inngår i den tyske regjeringens økonomiske krisepakke. Til tross for tiltakene spår tyske økonomer en økonomisk nedgang, og sier den er uunngåelig. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Tysklands økonomi vil bli vesentlig mindre. Hvor mye den krymper, vil avhenge av omfanget og varigheten på helsetiltakene og den påfølgende gjenreisingen, sier en såkalt vismannsgruppe, som gir råd til regjeringen.

Det avgjørende er at man får kontroll på smitten og raskt kan lette de sosiale og økonomiske restriksjonene, skriver gruppen, som presenterer tre scenarioer.

– I alle tre setter virusutbruddet en stopper for den gryende gjenreisningen av økonomien, så en tilbakegang i første hvalvår er ikke til å unngå, heter det i en uttalelse.

2,8 prosent

Vismennene tror det mest sannsynlige scenarioet er at den økonomiske situasjonen normaliseres over sommeren, og at Tysklands brutto nasjonalprodukt (BNP) ender med å krympe 2,8 prosent.

Deretter ser de for seg en vekst på 3,7 prosent i 2021.

Et mer pessimistisk scenario forespeiler en nedtur på 5,4 prosent dersom de økonomiske ringvirkningene blir større, og det tar lengre tid å hente seg inn.

Mer langvarige restriksjoner kan gi en utvikling som ender med 4,5 prosents tilbakegang i år og 1 prosents vekst neste år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer