- Tyskland er i trøbbel

Tyskland er sterkt utsatt for handelsmotvinden som har rammet verdensøkonomien de siste åra.

FALLER: Tyskland er et av landende som har dratt mest nytte av globaliseringen. Foto: Shutterstock
FALLER: Tyskland er et av landende som har dratt mest nytte av globaliseringen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

I mai kunne Tyskland registrere sitt første handelsunderskudd på mer enn 30 år, noe som betyr at landet hadde importert mer enn de eksporterte.

Professor i statsvitenskap, Andreas Nölke, forteller til Deutsche Welle at dette er svært bekymrende.

- Globalt er det ingen økonomi som er mer utsatt for endringene i globaliseringen enn Tyskland.

Faller

Ifølge Nölke er Tyskland ett av landene som har dratt mest nytte av globaliseringen. Han mener at landet har blitt avhengige av sin mektige eksportbase og trenger en ny økonomisk modell for å møte kravene til en endrende global kontekst.

- Nå kan du se at dataene rundt globalisering sakte, men jevnt faller. Jeg tror Tyskland er i trøbbel.

Ifølge Deutsche Welle mener flere økonomer også at de rekordhøye handelstallene fra juni kan tilskrives stigende priser og voldsom inflasjon, snarere enn at tysk eksport er ved god helse.

Mens Nölke mener at Tysklands eksportkrise har vært et faktum i årevis, er en av de siste og største truslene krisen rundt russisk energi.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Flere trusler

Carsten Brzeski, økonom i ING Bank og mangeårig tysk økonomianalytiker mener det også er andre ting som preger den tyske økonomien.

- Krigen i Ukraina setter en stopper for den tyske økonomiske forretningsmodellen slik vi kjente den - en modell som hovedsakelig var basert på billig energiimport og industriell eksport til en stadig mer globalisert verden.

De siste åra, som har kjennetegnet både handelskriger og økende spenninger mellom Vesten og Kina, forsyningsproblemer som følge av coronapandemien og krigen i Ukraina, har alle rystet mye av det Tysklands velstand er basert på.

Slo av varmtvannet

I slutten av juli tok tyske byer drastiske grep for å spare strøm etter nye russiske gasskutt.

Lengst går de i byen Hannover, i den nordvestlige delstaten Niedersachsen.

Her har byadministrasjonen nå slått av varmtvannet.

I svømmehaller, ved utendørsbassenger og i idrettshaller vil det framover bare være mulig å ta kalde dusjer. Det samme vil gjelde håndvasken i alle kommunale bygninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer