Gasslekkasje i Østersjøen

Tyskland med Nord Stream-aksjon

To tyske krigsskip har vært sendt ut på et rekognoseringsoppdrag ved Nord Stream-rørledningene i Østersjøen.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert

Det tyske forsvaret og politiet har sammen iverksatt en undersøkelse av den angivelige sabotasjen mot gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

Forsvaret og politiet lanserte et rekognoseringsoppdrag like etter lekkasjene. Det framkommer i et brev fra forsvarsdepartementet til riksdagens forsvarskomité, som de tyske kringkasterne WDR og NDR har fått innsyn i.

President for det tyske politiet, Dieter Romann, har forrige uke bedt om assistanse fra forsvaret med å kartlegge skadene på rørledningene, framkommer det i brevet.

Rekognosering

Den tyske marinen bisto med to skip som seilte ut til åstedet for lekkasjene. Dykkere fra politiet var om bord på skipene, og tok bilder av skadene på rørledningene, melder den tyske kringkasteren.

Tyske myndigheter vurderer nå å iverksette en fullskala kriminaletterforskning av lekkasjene.

De fire lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 skapte sjokkbølger i Europa. Årsaken til lekkasjene er ikke kjent, men en rekke statsledere og eksperter peker på sabotasje som årsak.

Lekkasjene har alle funnet sted i internasjonalt farvann, svært nær den danske øya Bornholm. Rørledningene frakter gass mellom Russland og Tyskland.

Peker på Russland

Ingen har påtatt seg ansvaret for en eventuell sabotasjeaksjon på rørledningene, men det er fra flere hold spekulert på at Russland står bak.

Britiske Times siterer en britisk etterretningskilde på at det kan skyldes overlagt sabotasje ved hjelp av undervannsdroner fra russisk hold.

Teorien får støtte fra flere hold.

Militærforsker ved det danske Forsvarsakademiet, Kenneth Øhlenschlæger Buhl, mener hullene i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 skyldes bomber.

- Redskapene finnes, og er utviklet på forhånd. For å kunne sabotere denne typen rør er det mest opplagte valget å sprenge det i luften, sier han til danske BT.

Russland og Kreml har kategorisk fornektet dette. Det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået RIA formidler i stedet anklager om at Nato og Vesten kan stå bak.

«Takk, USA»

En Twitter-melding fra den tidligere polske utenriksministeren Radek Sikorski har også vakt oppsikt. Sammen med et bilde av lekkasjen i Østersjøen skrev Sikorski «Takk, USA».

Sikorski delte også en seanse med president Joe Biden fra februar, hvor han forsikret om at Nord Stream 2 ikke ville bli operativ dersom Russland invaderte Ukraina.

Putin-talsperson Maria Zakharova har overfor statskontrollerte russiske medier gitt uttrykk for at hun setter pris på meldingen.

Også Fox News-anker Tucker Carlson har anklaget USA og Biden for å stå bak det påståtte angrepet.

- Sprenge Nord Stream-rørledningene? OK. Vi har gått inn i en ny fase, der USA direkte kriger mot verdens største atommakt, sier Carlson til egen kanal ifølge The Independent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer