Krigen i Ukraina:

Tyskland slår alarm: - Kan ende i kollaps

Russland har de siste ukene strupt gassflyten til Europa. Nå frykter Tyskland situasjonen kan lede til en brutal kollaps i energimarkedene.

STENGT: Tidligere i år stengte det statlige russiske gasselskapet Gazprom kranene for gass til Polen og Bulgaria via Yamal-rørledningen. Forrige uke kuttet samme selskap kraftig i leveransene til Tyskland gjennom Nord Stream 1. Foto: Sergei Grits / AP / NTB
STENGT: Tidligere i år stengte det statlige russiske gasselskapet Gazprom kranene for gass til Polen og Bulgaria via Yamal-rørledningen. Forrige uke kuttet samme selskap kraftig i leveransene til Tyskland gjennom Nord Stream 1. Foto: Sergei Grits / AP / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina har gjort at Europa, som er svært avhengige av den russiske gassen, holder pusten i frykt for en brå russisk gass-stans.

Torsdag utløste den tyske regjeringen «alarm-nivået» i landets kriseplan for å sikre gassforsyningen. I verste fall kan situasjonen lede til en kollaps som vil ramme energimarkedene brutalt, advarer landets myndigheter.

Russland kuttet forrige uke kraftig i gassforsyningene til Tyskland, noe de har begrunnet med «rutinemessig vedlikehold». Det er en forklaring tyske myndigheter ikke er i nærheten av å kjøpe:

- Vi må ikke lure oss selv: Kuttet i gassforsyningen er et økonomisk angrep fra Putin, rettet mot oss, sier Tysklands økonomiminister Robert Habeck torsdag.

KRISE: Tyskland står midt oppe i en gasskrise, sier økonomiminister Robert Habeck. Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB
KRISE: Tyskland står midt oppe i en gasskrise, sier økonomiminister Robert Habeck. Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB Vis mer

- Kan ende i kollaps

14. juni reduserte Russland gassflyten gjennom rørledningen Nord Stream 1 så kraftig at leveransen nå bare utgjør 40 prosent av kapasiteten.

- Vi må gå ut fra at Putin er klar til å redusere gassleveransene ytterligere. Allerede nå ser vi et voksende underskudd av naturgass i lagerbeholdningene, sier Habeck, før han følger opp med en dyster advarsel:

- Hvis dette underskuddet vokser seg så stort at selskapene ikke lenger klarer å bære presset, kan det ende i en kollaps som får samme effekt på energimarkedet som Lehman Brothers hadde på finansverdenen.

Referansen er med på å tegne et bekmørkt bilde av alvoret i situasjonen. For da den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers gikk over ende i 2008, utløste det den største økonomiske krisa verden hadde stått overfor siden andre verdenskrig.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

- Situasjonen er alvorlig

Habeck vedgår også at myndighetene ikke vet hvordan de skal kunne klare å fylle gasslagrene før vinteren. I skrivende stund er 58 prosent av landets gasslagre nå fylt. Målet er at lagrene skal være fylt til 90 prosent innen desember, men det er mildt sagt krevende når gassflyten fra Russland har bråbremset.

- Situasjonen er alvorlig og det kommer en vinter, sier Habeck.

Han utløste i dag nivå to i landets gasskriseplan. Det betyr at tyske myndigheter mener de russiske gasskuttene har resultert i en betydelig forverring av forsyningssituasjonen i landet.

Den tyske kriseplanen har tre faser:

  • 1: Et tidlig varslingsnivå
  • 2: Alarmnivå
  • 3: Nødnivå

Fase én ble iverksatt 30. mars i år. For at regjeringen skal trykke på den store røde knappen, og utløse nødnivået, er situasjonen nødt til å bli så kritisk at regjeringen må ta grep utenom markedet «for å sikre gassforsyningen til beskyttede kunder», ifølge kriseplanen.

Alarmfasen betyr blant annet at det nå innføres økt overvåking av gassmarkedet, samtidig som at en rekke kullkraftverk nå vil bli satt i drift igjen. Videre får regjeringen myndighet til å tillate energiselskapene å sende sluttregninga for de stigende prisene til kundene.

Det vil i så fall ramme både forbrukere og næringslivet hardt. Inntil videre sier Habeck at han foreløpig vil overvåke prisutviklingen på naturgass, før regningen eventuelt kan sendes videre.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Russisk forhandlingsgrep

Russisk gass sto for rundt 45 prosent av EUs gassimport og nær 40 prosent av det totale gassforbruket i 2021, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Å erstatte gassforsyningene fra energikjempen i øst, er med andre ord ikke gjort i en håndvending.

Så seint som onsdag gikk IEA ut med en oppsiktsvekkende oppfordring til Europa: Forbered dere på en full stans i gassleveransene fra Russland i vinter.

- Jo nærmere vi kommer vinteren, jo tydeligere ser vi Russlands intensjoner. Jeg tror nedskjæringene i gassleveranser handler om at de ikke skal la Europa fylle opp lagrene sine, sa IEA-sjefen Fatih Birol til Financial Times.

Han mener målet til Russland helt og holdent er å forsterke Russlands forhandlingsposisjon i vinter. Birol legger til at de tiltakene som allerede er gjennomført, deriblant å åpne ny produksjon på gamle kullkraftverk, ikke er tilstrekkelige, ifølge NTB.

- Ser vanskelig ut

Advarslene er også i tråd med en analyse fra konsulentselskapet Wood Mackenzie, som før helgen advarte om at EUs gasslagre risikerer å gå tomme midt i den kommende vinteren - dersom tilførselen gjennom rørledningen Nord Stream strupes fullstendig.

- Det er absolutt realistisk, sa gassanalytiker Sindre Knutsson i Rystad Energy, til Børsen søndag.

- Isolert sett vil Europa greie seg gjennom sommeren. Men man er avhengige av å bygge lagrene gjennom somrene, for å få nok gass gjennom vinteren. Det ser vanskelig ut nå som ti prosent av forsyningene er borte, la han til.

IEA oppfordrer europeiske land til å gjennomføre tiltak for å dempe etterspørselen, samt holde liv i eldre kjernekraftverk lenger enn planlagt.

Det er en oppfordring Tyskland nå følger opp. I sin tale torsdag varslet Habeck at han ville jobbe for at Europa i en koordinert innsats senker energiforbruket, slik at man har økt beredskap før vinteren, ifølge den danske avisa Finans.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer