Krigen i Ukraina:

Tyskland slår alarm: - Kan ende i kollaps

Russland har de siste ukene strupt gassflyten til Europa. Nå frykter Tyskland situasjonen kan lede til en brutal kollaps i energimarkedene.

STENGT: Tidligere i år stengte det statlige russiske gasselskapet Gazprom kranene for gass til Polen og Bulgaria via Yamal-rørledningen. Forrige uke kuttet samme selskap kraftig i leveransene til Tyskland gjennom Nord Stream 1. Foto: Sergei Grits / AP / NTB
STENGT: Tidligere i år stengte det statlige russiske gasselskapet Gazprom kranene for gass til Polen og Bulgaria via Yamal-rørledningen. Forrige uke kuttet samme selskap kraftig i leveransene til Tyskland gjennom Nord Stream 1. Foto: Sergei Grits / AP / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina har gjort at Europa, som er svært avhengige av den russiske gassen, holder pusten i frykt for en brå russisk gass-stans.

Torsdag utløste den tyske regjeringen «alarm-nivået» i landets kriseplan for å sikre gassforsyningen. I verste fall kan situasjonen lede til en kollaps som vil ramme energimarkedene brutalt, advarer landets myndigheter.

Russland kuttet forrige uke kraftig i gassforsyningene til Tyskland, noe de har begrunnet med «rutinemessig vedlikehold». Det er en forklaring tyske myndigheter ikke er i nærheten av å kjøpe:

- Vi må ikke lure oss selv: Kuttet i gassforsyningen er et økonomisk angrep fra Putin, rettet mot oss, sier Tysklands økonomiminister Robert Habeck torsdag.

- Kan ende i kollaps

14. juni reduserte Russland gassflyten gjennom rørledningen Nord Stream 1 så kraftig at leveransen nå bare utgjør 40 prosent av kapasiteten.

- Vi må gå ut fra at Putin er klar til å redusere gassleveransene ytterligere. Allerede nå ser vi et voksende underskudd av naturgass i lagerbeholdningene, sier Habeck, før han følger opp med en dyster advarsel:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer