Tyverimysterium oppklart: Fant 34 milliarder

Politiet i USA har klart å finne og beslaglegge Bitcoin verdt 34 milliarder kroner, og med det oppklart et mystisk 10 år gammelt tyveri.

BESLAGLAGT: Politiet beslagla i fjor over 50 000 bitcoin, som på det tidspunktet var verdt 34 milliarder norske kroner. Foto: Ozan KOSE / AFP / NTB
BESLAGLAGT: Politiet beslagla i fjor over 50 000 bitcoin, som på det tidspunktet var verdt 34 milliarder norske kroner. Foto: Ozan KOSE / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I rundt ti år var det et mysterium hvor denne enorme mengden bitcoin, verdt rundt 3,3 milliarder dollar, var, sier statsadvokat Damian Williams i en pressemelding.

For mandag annonsert det amerikanske justisdepartementet at de i et hittil ukjent raid i 2021 beslagla rundt 50 676 bitcoin, som på det tidspunktet var verdt 3,3 milliarder dollar, eller 34 milliarder norske kroner, skriver CNBC.

Hacket fra Silk Road

Mannen som nå står tiltalt for det enorme tyveriet har sagt seg skyldig i å ha hacket verdiene fra markedsplassen Silk Road, som da den var operativ mellom 2011 og 2013 fungerte som en markedsplass for blant annet narkotika og våpen på det mørke nettet.

Ifølge spesialagent Tyler Hatcher hos IRS, den amerikanske skatteetaten, klarte mannen ved hjelp av en «sofistikert plan» å stjele pengene fra Silk Road ved å utnytte svakheter ved markedsplassens sårbarheter.

Mannen lagde ni falske kontoer på Silk Road, og satte inn mellom 200 og 2000 bitcoin på hver av dem. Han utløste deretter over 140 transaksjoner i rask rekkefølge, noe som lurte markedsplassens uttakssystem til å utbetale rundt 50 000 bitcoin til hans konto.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.