Tyverimysterium oppklart: Fant 34 milliarder

Politiet i USA har klart å finne og beslaglegge Bitcoin verdt 34 milliarder kroner, og med det oppklart et mystisk 10 år gammelt tyveri.

BESLAGLAGT: Politiet beslagla i fjor over 50 000 bitcoin, som på det tidspunktet var verdt 34 milliarder norske kroner. Foto: Ozan KOSE / AFP / NTB
BESLAGLAGT: Politiet beslagla i fjor over 50 000 bitcoin, som på det tidspunktet var verdt 34 milliarder norske kroner. Foto: Ozan KOSE / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I rundt ti år var det et mysterium hvor denne enorme mengden bitcoin, verdt rundt 3,3 milliarder dollar, var, sier statsadvokat Damian Williams i en pressemelding.

For mandag annonsert det amerikanske justisdepartementet at de i et hittil ukjent raid i 2021 beslagla rundt 50 676 bitcoin, som på det tidspunktet var verdt 3,3 milliarder dollar, eller 34 milliarder norske kroner, skriver CNBC.

Hacket fra Silk Road

Mannen som nå står tiltalt for det enorme tyveriet har sagt seg skyldig i å ha hacket verdiene fra markedsplassen Silk Road, som da den var operativ mellom 2011 og 2013 fungerte som en markedsplass for blant annet narkotika og våpen på det mørke nettet.

Ifølge spesialagent Tyler Hatcher hos IRS, den amerikanske skatteetaten, klarte mannen ved hjelp av en «sofistikert plan» å stjele pengene fra Silk Road ved å utnytte svakheter ved markedsplassens sårbarheter.

Mannen lagde ni falske kontoer på Silk Road, og satte inn mellom 200 og 2000 bitcoin på hver av dem. Han utløste deretter over 140 transaksjoner i rask rekkefølge, noe som lurte markedsplassens uttakssystem til å utbetale rundt 50 000 bitcoin til hans konto.

Deretter videreførte mannen bitcoinformuen til en rekke forskjellige digitale lommebøker han hadde kontroll over.

Fant tyvgods i popkornbeger

Fram til i fjor var det altså et mysterium for alle hvor den enorme bitcoinformuen hadde tatt veien, men gjennom blokkjedeanalyse og godt gammeldags politiarbeid klarte politiet å beslaglegge over 50 000 bitcoin fra mannen.

De fant sågar kryptovaluta lagret på en datamaskin som lå gjemt under tepper i en popkornboks i et skap på badet, ifølge en pressemelding fra justisdepartementet.

Det ble også funnet flere enheter med bitcoin hjemme hos den tiltalte mannen, blant annet i en safe under gulvet.

- Denne saken viser at vi ikke vil slutte å følge pengene, uansett hvor godt de er skjult, selv til et kretskort i bunnen av en popkornboks, sier Damian Williams i politiet.

Politiet fant også 600 000 dollar i kontanter hjemme hos tiltalte, skriver BBC.

Luksusliv

Ifølge offentlige registre er mannen administrerende direktør for sitt eget selskap, der han ifølge sin LinkedIn-profil fokuserer på «investeringer og risikovillig kapital».

Han oppgir også at han var en «tidlig, stor bitcoin-investor, med stor kunnskap hvordan det virker».

Profilene hans på sosiale medier gir også inntrykk av en fyr som har levd et liv i sus og dus. Han er avbildet på yachter, foran fly og på høyprofilerte fotballkamper.

Han har altså tilstått tyveriet, og gått med på at verdiene blir beslaglagt, og risikerer nå en fengselsstraff på opp mot 20 år.

Politiet beslagla bitcoin-formuen da kryptovalutaen var på sitt mest verdifulle, og siden har kursen falt. I dag er verdien av beslaget rundt 1,1 milliard dollar, noe som utgjør i overkant av 11 milliarder norske kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer