- Uakseptabelt

Mandag ble EU enige om et pristak på gass. - Uakseptabelt, er beskjeden fra Kreml.

UAKSEPTABELT: Det sier Putin-talsperson Dmitrij Peskov etter at EU ble enige om gasspristak. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
UAKSEPTABELT: Det sier Putin-talsperson Dmitrij Peskov etter at EU ble enige om gasspristak. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter intense forhandlinger har det nå blitt enighet om å innføre et gasspristak på 180 euro per megawattime (MWh). Det melder Reuters.

Tiltaket er ment for å hindre ekstreme prissvingninger, og det skal gjelde fra 15. februar.

Kreml-talsperson Dmitrij Peskov raser mot pristaket, ifølge Ria.

- Forsøket på å sette et pristak på gass er uakseptabelt, og det vil komme et passende svar, som med dekretet på olje, sier han ifølge nettstedet.

Til Interfax sier Peskov at EUs pristak er et angrep på markedsprisen, skriver Reuters.

Betydelig lavere

Taket er betydelig lavere enn tidligere forslag. EU-kommisjonen har tidligere foreslått et pristiltak på 275 euro per megawattime, men lere land har ønsket det lavere. EU-kommisjonens opprinnelige forslag har blitt kalt en vits fordi det er så høyt.

Det nye taket vil bare tre i kraft dersom forskjellen fra globale priser på flytende naturgass (LNG) er større enn 35 euro. Prisene må holde seg over begge tak i tre dager for å utløse pristak-mekanismen, skriver Bloomberg.

Dersom risikoene viser seg å være større enn fordelene, står EU-kommisjonen klare til å oppheve pristaket, sier energikommissær Kadri Simson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.