- Uakseptabelt

Mandag ble EU enige om et pristak på gass. - Uakseptabelt, er beskjeden fra Kreml.

UAKSEPTABELT: Det sier Putin-talsperson Dmitrij Peskov etter at EU ble enige om gasspristak. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
UAKSEPTABELT: Det sier Putin-talsperson Dmitrij Peskov etter at EU ble enige om gasspristak. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter intense forhandlinger har det nå blitt enighet om å innføre et gasspristak på 180 euro per megawattime (MWh). Det melder Reuters.

Tiltaket er ment for å hindre ekstreme prissvingninger, og det skal gjelde fra 15. februar.

Kreml-talsperson Dmitrij Peskov raser mot pristaket, ifølge Ria.

- Forsøket på å sette et pristak på gass er uakseptabelt, og det vil komme et passende svar, som med dekretet på olje, sier han ifølge nettstedet.

Til Interfax sier Peskov at EUs pristak er et angrep på markedsprisen, skriver Reuters.

Betydelig lavere

Taket er betydelig lavere enn tidligere forslag. EU-kommisjonen har tidligere foreslått et pristiltak på 275 euro per megawattime, men lere land har ønsket det lavere. EU-kommisjonens opprinnelige forslag har blitt kalt en vits fordi det er så høyt.

Det nye taket vil bare tre i kraft dersom forskjellen fra globale priser på flytende naturgass (LNG) er større enn 35 euro. Prisene må holde seg over begge tak i tre dager for å utløse pristak-mekanismen, skriver Bloomberg.

Dersom risikoene viser seg å være større enn fordelene, står EU-kommisjonen klare til å oppheve pristaket, sier energikommissær Kadri Simson.

De skyhøye gassprisene i kjølvannet av Ukraina-invasjonen har bidratt til tosifret inflasjon flere steder i Europa. Etter at kulda har festet grepet om kontinentet den siste tida, har presset økt på at man får gjennom en løsning.

Eksperter og toppolitikere har hevdet at Putin bruker energi som våpen ved å strupe igjen leveransene til Europa.

- På de siste møtene i Brussel har flertallet klart å knekke motstanden - hovedsakelig fra Tyskland, skriver Polens statsminister Mateusz Morawiecki etter pristak-enigheten.

- Dette betyr slutten på Russlands og Gazproms markedsmanipulasjon, legger Morawiecki til.

- Bare ett land stemte mot

EU-tjenestemenn sier til Reuters at Tyskland stemte for gasspristaket på mandag, tross deres bekymring rundt Europas evne til å tiltrekke seg gassforsyninger i et konkurransedrevet marked.

Tyskland har tidligere vært det landet som er mest avhengige av russisk gass i Europa.

Flere land, deriblant Tyskland, har vært skeptiske til pristaket og ønsket sikkerhetstiltak som skulle sørge for at taket ble suspendert hvis tiltaket ga negative konsekvenser.

EUs energikommisjon sier det bare var ett land som stemte imot pristakforslaget, ifølge Breaking Market News.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer