Ubåtens fortid: «Kan resultere i død»

Turistvirksomheten bak den savnede ubåten har fått kritikk for «hjemmesnekret design». Eieren har avvist at fartøyet har sikkerhetshull.

SAVNET: Ubåten «Titan», som skulle ta turister med til vraket av «Titanic», har forsvunnet i Atlanterhavet. Foto: Reuters/NTB

SAVNET: Ubåten «Titan», som skulle ta turister med til vraket av «Titanic», har forsvunnet i Atlanterhavet. Foto: Reuters/NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag formiddag, bare 105 minutter etter nedstigning til «Titanic»-vraket, forsvant ubåten «Titan» med fem personer om bord. Hele verdens øyne er nå rettet mot den storstilte internasjonale redningsaksjonen som foregår i Atlanterhavet.

Og mens redningsteamet kjemper en dramatisk kamp mot klokka, øker presset rundt turistvirksomheten OceanGate Expeditions - som står bak turene til det berømte skipsvraket.

Det er nemlig ikke første gang selskapet har skapt overskrifter. Nå får spesielt en seks måneder gammel videoreportasje fra CBS bred oppmerksomhet på sosiale medier.

«Hjemmesnekret design»

«KONTROLLEN»: Stockton Rush viser fram spillkontrollen. Skjermdump: CBS
«KONTROLLEN»: Stockton Rush viser fram spillkontrollen. Skjermdump: CBS Vis mer

Klippet viser reporter David Pogue om bord i den aktuelle ubåten som nå er savnet. Pogue fikk blant annet en omvisning på fartøyet den gang, hvor han kommenterte dets «improviserte og hjemmesnekrede design», med belysning fra Camping World og en slags spillkontroller som ble brukt til å styre ubåten.

Det er uklart om spillkontrollen, tilsynelatende en kopi av Logitech Gamepad F710 fra 2010, ble benyttet under den aktuelle turen søndag. Ifølge bransjenettsteder har mange fått med seg detaljen, noe som har ført til at prisene på den aktuelle kontrolleren har skutt i taket.

- Vi styrer hele ubåten med denne, uttalte grunnlegger og toppsjef Stockton Rush i reportasjen.

Hamish Harding er en av de savnede på ubåten som skulle dykke til «Titanic». Hans norske venn, Jannicke Mikkelsen, forteller om et angivelig nødsignal som skal være sendt ut. Reporter: Anabelle Bruun / Dagbladet TV Vis mer

Ifølge flere medier, deriblant Deadline, uttalte en tidvis måpende Pogue at han var nervøs før han gikk om bord.

OceanGate-sjefen avfeide Pogues kritikk tvert. Han forsikret om at NASA og University of Washington var involvert i designet av ubåten, og la til at den «er bunnsolid», ifølge Washington Post.

- Alt annet kan mislykkes. Motoren din kan ryke, lysene dine kan gå, du kommer fortsatt til å være trygg, sa Rush - som også er blant de savnede i ubåten.

I videoreportasjen kunne CBS-reporteren videre avsløre deler av innholdet i skjemaet for ansvarsfraskrivelse - som alle turister må signere før ubåten starter nedstigning.

«Kan resultere i død»

Her ble «Titan» beskrevet som et «eksperimentelt nedsenkbart fartøy som ikke er godkjent eller sertifisert av noen reguleringsorgan og kan resultere i fysisk skade, funksjonshemning, følelsesmessige traumer eller død».

Klippet har på få timer fått nær 11 millioner visninger på Twitter.

Ifølge New York Times og GeekWire har OceanGate tilbudt «Titanic»-turer siden 2021, men virksomheten skulle egentlig vært operativ flere år i forveien.

TOALETT: «Titan» er utstyrt med et lite toalett med et forheng foran. Foto: CBS
TOALETT: «Titan» er utstyrt med et lite toalett med et forheng foran. Foto: CBS Vis mer

Jomfruturen var planlagt så tidlig som i 2018.

Et lynnedslag mot skroget sørget imidlertid for å skade elektronikken, noe som førte til et års utsettelse.

Året etter ble reisen utsatt igjen på grunn av at selskapet ikke oppfylte kravene i kanadisk sjøfartslov som gjelder fartøy med annen flaggstat, skriver New York Times.

Brudd

«Titan» er en såkalt submersible-ubåt, et nedsenkbart fartøy som ikke kan operere på egen hånd, men er avhengig av et morskip på overflaten, ifølge NTB.

Ifølge Washington Post forklarte ovennevnte Pogue at det ble brudd i kommunikasjonen mellom ubåten og det større overflateskipet på to og en halv time under et forsøk på å ta seg ned til vraket i fjor.

Ifølge selskapets egen nettside har OceanGate imidlertid gjennomført mer enn 14 ekspedisjoner og mer enn 200 dykk i Stillehavet, Atlanterhavet og Mexicogolfen.

Inngangsbilletten per person for en tur om bord i «Titan» er altså på 250 000 dollar - drøye 2,6 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer