Bekreftet:

UBS kjøper Credit Suisse

Sveitsiske myndigheter kunngjør søndag kveld at UBS har kjøpt kriserammede Credit Suisse.

KJØPT OPP: Credit Suisse, her fra Luzern. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KJØPT OPP: Credit Suisse, her fra Luzern. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den sveitsiske sentralbanken (SNB) bekrefter at Sveits' største bank UBS kjøper landets nest største - kriserammede Credit Suisse.

Det kommer fram på en pressekonferanse klokka 19.30.

Oppkjøpet ble gjort mulig med støtte fra den sveitsiske regjeringen, det sveitsiske finanstilsynet og sentralbanken, opplyses det.

UBS kjøper Credit Suisse for aksjer verdt 3 milliarder sveitsiske franc - rundt 34,7 milliarder kroner, ifølge UBS.

Betydelig pengestøtte

Sentralbanken understreker på pressekonferansen at betydelige midler stilles til rådighet for å stabilisere markedet. De garanterer for 9 milliarder sveitsiske franc (rundt 105 milliarder norske kroner), skriver NTB.

SNB tilbyr også bankene ekstra likviditet med lån på opp til 100 milliarder sveitserfranc, ifølge Reuters. Det er cirka 1155 milliarder kroner.

- Enorme skader

- Risikoen for staten, skattebetalerne og for global finansiell stabilitet er lavere enn i noe annet scenario, sier Sveits' finansminister, Karin Keller-Sutter, ifølge Reuters.

- En konkurs i en globalt viktig bank ville skapt ville ha skapt uopprettelige konsekvenser for de globale finansmarkedene, legger finansministeren til.

Styreleder for Sveits' sentralbank sier at dersom banken hadde gått over ende, ville det hatt betydelig innvirkning på Sveits' internasjonale omdømme.

Han sier videre at markedene er svært sårbare for tiden, og at denne løsningen var nødvendig for å unngå videre turbulens.

- En konkurs i Credit Suisse ville hatt enorme skader, og medført smitteeffekt for UBS og andre store banker internasjonalt, fortsetter finansministeren og legger til:

- En eventuell konkurs i Credit Suisse ville hatt enorme kostnader for sveitsisk økonomi.

Krise

Det har pågått intens jobbing for å redde den 167 år gamle banken, etter en brutal uke som har vært rystet av turbulens - der flere store amerikanske banker har gått over ende.

Credit Suisses problemer kan ikke direkte knyttes til årsaken bak bankkollapsene, men problemene eskalerte på omtrent samme tidspunkt som de amerikanske bankene Silicon Valley Bank (SVB) og Signature veltet.

I likhet med SVB har Credit Suisse - Sveits' nr. 2-bank - alvorlige likviditetsproblemer.

Krisen ble utløst av at Credit Suisses største eier, Saudi National Bank, gjennom sin styreleder onsdag gjorde det klart at de ikke ville hjelpe den sveitsiske banken med mer kapital. Dette sendte Credit Suisse-aksjen i kjelleren.

Oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer