UD: Vurderer «beskyttelsesoperasjon»

Norge er blitt bedt om å bidra vedrørende den tilspente situasjonen i Rødehavet.

ANGREP: Et bilde gitt ut av den britiske marinen lørdag viser avfyringen av en luftvernrakett fra det britiske marinefartøyet HMS Diamond lørdag. Britiske myndigheter sier jageren skjøt ned en done over Rødehavet. Foto: Royal Navy / AP / NTB
ANGREP: Et bilde gitt ut av den britiske marinen lørdag viser avfyringen av en luftvernrakett fra det britiske marinefartøyet HMS Diamond lørdag. Britiske myndigheter sier jageren skjøt ned en done over Rødehavet. Foto: Royal Navy / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere shippingselskaper har de siste dagene stanset all trafikk i den viktige sjøveien gjennom Rødehavet som følge av sikkerhetssituasjonen.

Lørdag sa Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen at de og andre allierte nå vurderer tiltak.

Også UD understreker at vilkårlige angrep mot sivil skipsfart er totalt uakseptabelt.

Henvendelse fra USA

- Mannskapet blir utsatt for dødelig fare og uskyldige parter lider store økonomiske og materielle tap, sier statssekretær i UD, Eivind Vad Petersson, til Dagbladet.

- Vi følger situasjonen i Rødehavet nøye og har nær kontakt med Norges Rederiforbund og andre relevante aktører.

Ifølge Petersson har Norge nylig mottatt en henvendelse fra USA om bidrag til en internasjonal maritim beskyttelsesoperasjon i Rødehavet.

- Henvendelsen er nå til vurdering, sier Petersson.

- Forventer bidrag

- Norge må bidra.

Det sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund Harald Solberg til Dagbladet.

- Vår forventning er at Norge som en sentral sjøfartsnasjon bidrar med relevante bidrag til en internasjonal koalisjon for å sikre trygg ferdsel for sivile skip gjennom Bal El Mandeb, forbi Yemen og videre mot Suez.

- Situasjonen i dag er uholdbar, og vårt råd og forventning til myndighetene er klar, fortsetter Solberg.

Nesten 2000 omdirigert

Egypts sjef for Suezkanalen sier de tett overvåker situasjonen i Rødehavet etter angrep mot flere skip de siste dagene.

- Vi følger nøye med på hvilke konsekvenser nåværende spenninger i Rødehavet har på trafikken i Suezkanalen, sier styreleder Osama Rabie i en uttalelse søndag.

Han understreker at trafikken går som normalt på den trafikkerte skipsruta.

Flere konteinerrederier har stanset trafikken i Rødehavet som følge av angrepene der de siste dagene. Houthi-opprørerne i Jemen har tatt på seg ansvaret for aksjonene, og har satt dem i sammenheng med Israels krigføring på Gazastripen.

Siden 19. november har 1955 skip omdirigert via Kapp det gode håp, mens 2128 har krysset kanalen i samme periode, sier Rabie.

Suezkanalen er en av verdens viktigste kanaler og knytter sammen Middelhavet og Rødehavet. Den er en sentral handelsåre mellom Asia og Europa, og ruten er mye kortere enn skipsruten rundt Afrikas kyst og Kapp det gode håp.