Strømkrisa:

Uenig med partitoppene: - Hjelper lite

Regjeringens Ap-ministre har flere ganger understreket at utenlandskablene jevnt over har tjent Norge godt. Hos tidligere Ap-nestleder Hadia Tajik er tonen en annen i møte med skyhøye strømpriser.

GLAD FOR TILTAK: Hadia Tajik er glad for EUs initiativ om å se på tiltak for å få bukt med de skyhøye strømprisene, og mener Norge må være på ballen her. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

GLAD FOR TILTAK: Hadia Tajik er glad for EUs initiativ om å se på tiltak for å få bukt med de skyhøye strømprisene, og mener Norge må være på ballen her. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Vis mer
Publisert

- Det hjelper fint lite å si til de som sliter med strømregninga i dag at markedet har tjent oss godt tidligere, for dette markedet har tydeligvis ikke vært rigget for en situasjon med så usikker energiforsyning i hele Europa, sier tidligere statsråd og Ap-nestleder Hadia Tajik (Ap) til Dagbladet.

I debatten om strømpriser og hvorvidt utenlandskablene til Europa har skylda for de skyhøye strømprisene i Sør-Norge, har regjeringen flere ganger uttrykt at kablene jevnt over har tjent Norge vel.

- Det blir for lettvint å konkludere med at markedet ikke fungerer på bakgrunn av den situasjonen vi står i nå, har olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) tidligere uttalt til NRK.

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) flere ganger gitt uttrykk for det samme.

Hos Tajik er imidlertid tonen en annen.

Glad for EUs signaler

Mens regjeringen er travelt opptatt med budsjettkonferanse, møtte tidligere statsråd og Ap-nestleder Hadia Tajik opp i NRKs Politisk kvarter for å diskutere strømprisene.

Til Dagbladet utdyper hun noe av dette.

- Dette markedet har tydeligvis ikke vært rigget for en situasjon med så usikker energiforsyning i hele Europa. Derfor ønsker jeg signalene fra EU og Ursula von der Leyen velkommen, når hun sier at de både vil se på kortsiktige avbøtende tiltak, og mer langsiktige strukturelle reformer for kraftmarkedet, sier Tajik til Dagbladet.

- Markedet er en god tjener, men en dårlig herre. Derfor må det reguleres, legger hun til.

Viktig for Norge

Mandag kunngjorde EU-topp Ursula von der Leyen at EU-kommisjonen, som hun leder, jobber med forslag til en kriseløsning som på kort sikt skal dempe den voldsomme prisveksten.

Detaljene i forslaget til løsning er foreløpig ikke kjent, men von der Leyen viste til behovet for å frikoble strømprisene fra gassprisene.

Tajik påpeker at det er uklart akkurat hva EU til slutt vil foreslå, men sier hun er opptatt av at Norge må være på ballen og påvirke de strukturelle reformene, slik at de styrker og ikke svekker konkurransedyktigheten til Norges vannkraft.

- Ett av forslagene som er på bordet nå, er fra Hellas. De vil skille prissettingen i kraftmarkedet. Det er interessant. Men de foreslår i realiteten et skille som vil prissette norsk, magasinbasert vannkraft på linje med gass, som det er stor knapphet på. Da risikerer vi å få blant de høyeste kraftprisene i Europa, sier Tajik.

Hun mener det eksempelvis vil være mye bedre om man får til et skille basert på fornybar eller ikke-fornybar kraft.

- Da vil vannkrafta vår stå sterkt, som ren og billig strøm, fortsetter hun.

Avviser Rødt-kritikk

Tajik mener det viktige nå er at norske myndigheter bidrar til å påvirke sluttresultatet. Samtidig understreker hun at krisen er felleseuropeisk, og at løsningene derfor også må være det.

Rødt har flere ganger kritisert regjeringen for å være handlingslammet i møte med strømkrisa. De har også hyllet EU for sitt initiativ til å gjøre noe med prisene.

Men Tajik vil ikke stille seg bak kritikken fra Rødt om at EU viser mer handlekraft enn Norge i denne saken.

- Nei, Rødt har ingen troverdighet i denne saken. De er mot all kraftutbygging, enten det er vind på land, til havs eller i fjæra. Det vil gjøre det vanskelig å skape verdiene vi skal dele for at samfunnet skal bli mer rettferdig, sier Tajik.

Når Rødt i tillegg er «mot alt av europeisk samarbeid», vil deres politikk bare bidra til å sette Norge på sidelinja når disse strukturelle reformene skal diskuteres, mener Tajik.

- At olje- og energiminister Terje Aasland nå jobber fram helt nye, norske regler for forsyningssikkerhet, viser også Arbeiderpartiets reformvilje nasjonalt, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer