Ufattelig oljekrise: Bildet forklarer alt

Etterspørselen etter olje har sunket med minst 25 prosent, og prisene stuper. Nå er det snart ikke mer lagerplass igjen. - Steng produksjonen, sier ekspertene.

FULLE LAGRE: I Cushing i Oklahoma er det snart ikke mer plass til å lagre olje som ikke blir solgt. Derfor stuper oljeprisene. Foto: REUTERS/Drone Base
FULLE LAGRE: I Cushing i Oklahoma er det snart ikke mer plass til å lagre olje som ikke blir solgt. Derfor stuper oljeprisene. Foto: REUTERS/Drone Base Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er vitne til et historisk kraftig prisfall på olja. Nordsjøolje falt med 14 prosent i verdi i løpet av natta.

Prisfallet denne uka er det kraftigste i moderne tid.

Nå omsettes et fat nordsjøolje for 16,9 dollar fatet, som er det laveste prisnivået siden 1999.

Coronaprisfall

Olje- og tank-analytiker i Arctic Securities, Ole-Rikard Hammer, sier prisfallet har to årsaker: Coronakrisa og fulle oljelagre, hvor det siste kommer som en direkte konsekvens av det første.

- Prisfallet skyldes primært at coronakrisa har lammet verdensøkonomien og oljeforbruket voldsomt, sier han og forklarer:

- Olje brukes jo mye til transport, og her er det en nedgang av ufattelige proporsjoner. Vi tror oljeforbruket er redusert med 25 til 30 prosent i mars og april, fordi halvparten av verdens befolkning anslås å leve under en form for lockdown.

- Slike fall i etterspørselen oppstår vel av og til, så det må vel bransjen takle?

- De siste 30 åra har vi hatt fall i etterspørsel bare to ganger, og da på mellom én og to prosent. Så dette er helt ekstraordinære omstendigheter, sier Hammer til Børsen.

Fulle lagre

Fordi etterspørselen faller mye raskere enn produksjonen er blitt justert, økes lagermengden av usolgt olje.

Og derfor har verdens oljeprodusenter havnet i en helt prekær lagersituasjon, forteller Hammer:

- Det er snart ikke mer lagerplass igjen til all olja. Markedet har enorme problemer med å håndtere overskuddet av olje fordi etterspørselen faller raskere enn produksjonen kan tilpasse seg.

Bloomberg skrev i går at Vopak, verdens største aktør for salg av lagerplass for olje, nærmer seg utsolgt for lagerplass.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer

Ikke like langt ned

Hammer i Arctic Securities peker på at det omtrent bare er menneskelig kreativitet - samt og lover og regler - som setter grenser for hvordan man kan løse lagersituasjonen.

- Må vi fylle opp Jotunheimen med oljefat, nærmest?

- Det er I hvert fall slik at det er vanskelig å få lagret olje med de virkemidlene man har til rådighet per nå. Men nordsjøolje er noe lettere å transportere enn for eksempel den amerikanske olja, som ligger innenlands, sier Hammer.

Derfor tror ikke Hammer at nordsjøolja skal like langt ned i pris som den amerikanske olja.

- Steng produksjonen

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB støtter Hammers analyse. Han peker også på at prisfallet i natt kommer som en direkte konsekvens av at prisen på den amerikanske lettoljen (WTI) med levering i mai stupte mandag ettermiddag.

- Etter hva som skjedde med WTI-kontrakten i mai på mandag, så rømmer nå aktørene fra junikontrakten. Denne er mye sterkere linket til nordsjøolje-kontrakten for juni, så nordsjøolje trekkes med ned i pris. Det som skjedde mandag åpnet også øynene til markedet for hva som skjer, og hva som kan skje når lagrene blir fulle: Priskollaps, sier Schieldrop til Børsen.

- Hva kan man gjøre når lagrene er fulle?

- Man stenger oljeproduksjonen. Punktum, svarer Schieldrop i SEB.

- Relativt kortvarig krise

Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities er enig i at det egentlig bare finnes én løsning på situasjonen:

- Produksjonen må stenges ned. Saudi-Arabia økte jo sin produksjon i mars for å sette i gang en priskrig. Det har man nå funnet en enighet om, og i mai vil deres produksjon gå ned. Omtrent alle oljeprodusenter vil måtte kutte kraftig i produksjonen nå fordi det verken finnes kjøpere eller lagerplass. Men dette er i aller høyeste grad ukartlagt farvann.

Hva så med konsekvensene for Norge?

- Økonomien rammes nå hardt først og fremst av corona, dernest av oljen. Blir prisene lave lenge er det selvsagt negativt, sier Hammer.

Han tror imidlertid krisa vi står i nå med oljeprisen blir relativt kortvarig.

- Det er fordi vi tror coronasituasjonen blir relativt kortvarig i dagens form, med lockdown i så mange land, og fordi produsentene tvinges til å kutte i produksjonen for å skape balanse i markedet. Men dette er jo selvsagt skadelig for norsk økonomi. Og først i mai begynner Saudi-Arabia å kutte ned på sin produksjon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer