Ufattelig oljekrise: Bildet forklarer alt

Etterspørselen etter olje har sunket med minst 25 prosent, og prisene stuper. Nå er det snart ikke mer lagerplass igjen. - Steng produksjonen, sier ekspertene.

FULLE LAGRE: I Cushing i Oklahoma er det snart ikke mer plass til å lagre olje som ikke blir solgt. Derfor stuper oljeprisene. Foto: REUTERS/Drone Base
FULLE LAGRE: I Cushing i Oklahoma er det snart ikke mer plass til å lagre olje som ikke blir solgt. Derfor stuper oljeprisene. Foto: REUTERS/Drone Base Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er vitne til et historisk kraftig prisfall på olja. Nordsjøolje falt med 14 prosent i verdi i løpet av natta.

Prisfallet denne uka er det kraftigste i moderne tid.

Nå omsettes et fat nordsjøolje for 16,9 dollar fatet, som er det laveste prisnivået siden 1999.

Coronaprisfall

Olje- og tank-analytiker i Arctic Securities, Ole-Rikard Hammer, sier prisfallet har to årsaker: Coronakrisa og fulle oljelagre, hvor det siste kommer som en direkte konsekvens av det første.

- Prisfallet skyldes primært at coronakrisa har lammet verdensøkonomien og oljeforbruket voldsomt, sier han og forklarer:

- Olje brukes jo mye til transport, og her er det en nedgang av ufattelige proporsjoner. Vi tror oljeforbruket er redusert med 25 til 30 prosent i mars og april, fordi halvparten av verdens befolkning anslås å leve under en form for lockdown.

- Slike fall i etterspørselen oppstår vel av og til, så det må vel bransjen takle?

- De siste 30 åra har vi hatt fall i etterspørsel bare to ganger, og da på mellom én og to prosent. Så dette er helt ekstraordinære omstendigheter, sier Hammer til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer