Reagerer etter Dagbladet-sak

- Ufattelig trist

Helene Olafsen (32) og Lasse Kjus (51) er samstemte. En strømstøtteordning må på plass slik at alpinanleggene overlever vinteren.

KROKEN PÅ DØRA? Ludvig Daae vet ikke hvor lenge han klarer å holde Ingierkollen Slalåmsenter i drift. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KROKEN PÅ DØRA? Ludvig Daae vet ikke hvor lenge han klarer å holde Ingierkollen Slalåmsenter i drift. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

INGIERKOLLEN SLALÅMSENTER (Dagbladet): Onsdag fortalte Dagbladet om innehaver og eier av Ingierkollen Slalåmsenter, Ludvig Daae, som frykter kroken på døra for livsverket han har vært sjef for siden 1984.

På grunn av de høye strømprisene og den uforutsigbare tiden som ligger foran ham, vet han rett og slett ikke om han kan åpne slalåmbakken når snøen etter hvert kommer til Østlandet.

- Vi jobber som at vi skal åpne, men det er ekstremt usikkert om vi får det til. Det vil også koste meg mellom 400 000 og én million å holde stengt, sier Daae til Dagbladet.

Han har ikke krav på strømstøtte fra Nordre Follo kommune fordi Ingierkollen regnes som en kommersiell bedrift, hevder Daae. Se kommunens svar lenger ned i saken.

Ingierkollen har i mange år fungert som et samlingspunkt for barn og unge i Nordre Follo kommune. I all hovedsak har det vært lek og moro, men bakken har også fostret opp idrettshelter som har hevdet seg på den største scenen.

Hyllet Daae

Helene Olafsen har nærmest vokst opp i bakken på Kolbotn. Den tidligere snowboard-profilen mener det vil være ufattelig trist om Ingierkollen er nødt til å stenge ned.

- Ingierkollen har betydd så mye for livene til folk, og spesielt for mitt. Jeg hadde aldri blitt god uten Ingierkollen, sier Olafsen til Dagbladet.

Det er liten tvil om at Ludvig har betydd mye for Olafsens karriere som snowboardkjører. Det kom tydelig fram i fjor da den tidligere verdensmesteren i snowboardcross deltok i TV 2-programmet «Norges nye megahit», der hun blant annet framførte sangen «Ludvig Daae»

STAS: Gullplata har Ludvig Daae hengende inne i det aller helligste. Bua der han selger sesongkort til Ingierkollen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STAS: Gullplata har Ludvig Daae hengende inne i det aller helligste. Bua der han selger sesongkort til Ingierkollen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

32-åringen, som nå leder Skal vi danse, har mange gode minner fra Ingierkollen.

- Mange av mine kjæreste barndomsminner er derfra - min første konkurranse, første gang jeg kjørte fra alpinistene, aktivitetsdag med skolen, skolebolle-lunsj på hoppkulen, suget i magen når du er først ned henget på nypreppa snø, smugtittinga på de kule (og kjekke) snowboardguttene for å nevne noen.

- Og oppdragelsen fra Ludvig, da, ler hun.

HYLLER LUDVIG: Lasse Kjus avbildet i Ingierkollen tilbake i januar 1996. Siggerud-mannen var på dette tidspunket World Cup-leder. To år seinere tok han to OL-sølv i Nagano. Foto: NTB / Rune Petter Ness
HYLLER LUDVIG: Lasse Kjus avbildet i Ingierkollen tilbake i januar 1996. Siggerud-mannen var på dette tidspunket World Cup-leder. To år seinere tok han to OL-sølv i Nagano. Foto: NTB / Rune Petter Ness Vis mer

Også OL-gullvinner og en av tidenes beste alpinister, Lasse Kjus, har brukt mange timer i Ingierkollen. Han er full av lovord om Ludvig.

- Ludvig har vært en ildsjel for alpinsporten i Oslo i alle år. Alpint i Norge er helt avhengig av de små anleggene som ligger i tettbebygde strøk, sier Kjus til Dagbladet.

Han frykter for framtida til alpinsentrene om det ikke kommer på plass gode nok ordninger nå som strømprisene er høye.

- Vardåsen, Kirkerud, Lommedalen, Kolsås, Wyller, Tryvann, Grefsen, Varingskollen, Åslia, Nylendlia, Marikollen, Leirskallen, Jan og Ingierkollen! Ingen av de vil klare å drifte med de strømprisene som er nå! Lavterskel alpint skitilbud vil forsvinne denne vinteren om det ikke blir enighet om støtteordninger som dekker inn ekstraordinære strømpriser, sier den olympiske mesteren fra OL på Lillehammer.

HYLLEST: Helene Olafsen hyllet Ludvig Daae med sang i TV 2-programmet Norges nye megahit. Her fra bunn av bakken i Ingierkollen. Foto: Privat
HYLLEST: Helene Olafsen hyllet Ludvig Daae med sang i TV 2-programmet Norges nye megahit. Her fra bunn av bakken i Ingierkollen. Foto: Privat Vis mer

Veldig synd

Dagbladet har spurt Nordre Follo kommune om en kommentar til saken. Kommunalsjef for kultur og inkludering, Anne Melsom, sier at kommunen ikke har noen kommunale strømstøtteordninger.

- Det er mulig å søke støtte i regjeringens strømstøtte for næringslivet, men da er det en del kriterier som må oppfylles, som at det kan gjøres ENØK-tiltak.

- Vi anbefaler at daglig leder tar kontakt med både Regjeringens strømstøtte for næringslivet og Lotteri- og stiftelsestilsynet for å få råd om hvilke muligheter og alternativer som finnes.

OPPOVERBAKKE: Det er tøffe tider for Ingierkollen og flere alpinanlegg på Østlandet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPOVERBAKKE: Det er tøffe tider for Ingierkollen og flere alpinanlegg på Østlandet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ingierkollen har fungert som en møteplass for barn og unge i mange, mange år. Hva vil det bety for kommunen om bakken må legges ned?

- Ingierkollen er et slalåmsenter som betyr mye for mange av kommunens innbyggere, og også tilreisende fra andre kommuner. Det er veldig synd om Ingierkollen blir lagt ned på grunn av at de ikke klarer å håndtere høye strømutgifter, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer