Oliven-krise:

- Uforklarlig angst

For andre året på rad går det mot et dårlig år for verdens største olivenoljeprodusent, Spania. Det kan gi økte priser.

KRISE: Den spanske olivenhøsten er truet av ekstremheten, noe som kan slå kraftig ut på olivenoljeprisen. Foto: RODGER BOSCH / AFP / NTB
KRISE: Den spanske olivenhøsten er truet av ekstremheten, noe som kan slå kraftig ut på olivenoljeprisen. Foto: RODGER BOSCH / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Olivenoljeprisen har steget kraftig det siste året. Det settes i sammenheng med en knusende tørke i Spania, som er verdens største produsent av matolja.

Og der fjoråret var ille, ser det ikke ut til å bli noe bedre i år, for nå truer hetebølgen årets avling også.

Etter en rekordvarm vår er anslagene at olivenavlingene i Spania bare vil gå opp med 28 prosent fra fjoråret, som var det verste på nesten ett tiår, skriver The Guardian.

- Et nytt dårlig år

Ifølge anslag fra The International Olive Oil Council vil Spania produsere 850 000 tonn olivenolje i år. Det er betydelig mindre enn de 1,3 millioner tonnene de produserer i løpet av et normalår, og kan føre til en real krise, selv om det er en oppgang fra de 660 000 tonnene som ble produsert i fjor.

Det fryktes også at årets tall kan bli enda svakere, ettersom en hetebølge i Spania nå, med temperaturer på opptil 43 grader, gjør at trær mister umoden frukt.

- I Spania vet vi allerede at dette bli et nytt dårlig år, men ingen har helt oversikt over det som skjer nå. Rekordtemperaturene vil ikke hjelpe på situasjonen, sier Walter Zanre, sjef for den britiske delen av Filippo Berio, som er vedens største olivenoljeprodusent.

- Jeg kan ikke få forklart hvor mye angst dette gir oss. I fjor hadde vi litt av avlingen fra året før på lager da vi gikk inn i innhøstingen, noe som gjorde at vi hadde litt å gå på. I år er tønnene tørre. Selv om Spania produserer de anslåtte 850 000 tonnene, så vil prissituasjonen være verre.

En forverring av prissituasjonen er dårlig nytt, og vil føre prisene opp fra det som allerede er rekordhøye nivåer.

Rekordhøye priser

I slutten av mai kom det fersk statistikk fra Det internasjonale valutafondet, som har fulgt prisutviklingen siden 1990.

Tallene viste at i april ble den globale prisen på olivenolje presset opp til 6296 dollar per tonn, som tilsvarer en økning på hele 46 prosent siden i fjor.

På toppen av ekstremheten som har påvirket avlingene, har prisene også blitt drevet av dyrere strøm og drivstoff til transport. Ukraina er i tillegg storprodusent av glassflasker, som også har blitt dyrere etter at Russland invaderte Ukraina.

- Fjoråret var som en «perfekt storm» hvor alt som kunne gå galt gikk galt, sa Jonas Widlund, innkjøpssjef i matvareselskapet Fontana, til Svenska Dagbladet.

- Ingen blir rike

I tillegg til de allerede nevnte prisdriverne, går også kostnadsnivået på arbeidskraft og emballasje opp. Ifølge Zanre i Filippo Berio går kostnadene opp i et så stort tempo at det er umulig å hente inn igjen hele økningen i prisene ut til forbrukeren.

Han tror derfor mange små produsenter vil gå konkurs.

- Vi står overfor en veldig vanskelig situasjon de neste månedene. Det er ikke for ekstremt å si at olivenoljeindustrien er i en krise. Selv om prisene er veldig høye, så er det ingen som blir rike, sier Zanre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer