«Uforklarlig» sjokkfall - mistenker kjempetabbe

- Mest sannsynlig noen som har rotet med tallene, sier investeringsdirektør.

UFORKLARING SJOKKFALL: Rett før klokka 10 mandag morgen stupte plutselig europeiske børser i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps. Eksperter mener det mest sannsynlig er en menneskelig feil. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rett før klokka 10 mandag morgen stupte plutselig europeiske børser i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps.

Oslo Børs startet med fall ved børsåpning, og lå lenge stabilt ned rundt én prosent. Men klokka 09.56 startet et dramatisk ras, hvor hovedindeksen stupte ned 4,83 prosent.

De samme dramatiske fallene gjorde seg gjeldende på børser i hele Norden.

Den europeiske samleindeksen STOXX Europe 600 falt med hele 3 prosent, før den også hentet seg inn til et nivå som er ned 1,4 prosent fra åpning.

Allerede 20 minutter etter var mye av det dramatiske fallet hentet inn igjen på Oslo Børs, som klokka 10,45 ligger ned 1,64 prosent.

Inntil videre klør ekspertene seg i hodet av det dramatiske fallet rundt klokka 10.

- Tallrot

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea mener den eneste forklaringen bak fallet må være en tabbe.

- Markedet falt plutselig kraftig i Sverige uten nyheter, så det kan være noen som har tastet feil/gjort feilhandler der, sier Næss til E24.

Overfor Børsen utdyper Næss:

- Mest sannsynlig er det noen som skulle selge noen nordiske aksjer som har rotet med tallene, slik at de har solgt vesentlig mer enn de skulle, som har ført til fallende kurser.

Dramatisk fall

Han legger til at markedene er nervøse for tida, og at man så et dramatisk fall på amerikanske børser på fredag.

- Når man ser børsene falle er det nok mange som selger fordi de tror det vil falle ordentlig. Nå er markedet tilbake igjen, så det er nok noen som har tapt litt penger, og noen som har tjent på å kjøpe billige aksjer. Det er ikke så dramatisk, men det viser at markedene er nervøse og at man lar seg påvirke, sier Næss.

Det mest sannsynlige er at «noen har rotet med beregningene, som absolutt har en blåmandag».

- Jeg vet ikke hva som har skjedd, så dette blir spekulasjon, men det sier seg selv at man ikke kan ha folk som gjør sånne feil, sier Næss.

«Flash crash»

Kredittanalysesjef Thomas Eitzen i SEB beskriver hendelsen som et «flash crash».

- Det var et «flash crash», og vi vet ikke hva som skjer. Markedene er kjempetynne, og det er sannsynligvis en blanding av brukerfeil og datamaskinfeil, men vi vet ikke, sier han til DN.

Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank, sier at det ikke var noen grunn til at børsen skulle falle så mye som den gjorde.

- Det var overraskende. Det er ingen som har en god forklaring. Det tok bare noen minutter før de var tilbake til det samme nivået som før fallet, sier Johansen.

- Jeg ser at noen spekulerer på at det kan være såkalte «fat fingers», altså at noen har tastet feil på en ordre i markedet, som kan ha fått det til å falle.

Hvor stor effekt en slik hendelse kan få, avhenger av hvor stort volume det handles for.

- Vi har sett fra tid til annen at det skjer denne typen menneskelige feil. Det kan være spesielt ille for den personen og den institusjonen som er involvert, men det avhenger av volumet på ordren, sier Johansen.

Selv uten det uforklarlige og dramatiske fallet mandag formiddag, ser det ut til å gå mot en rød dag på de europeiske børsene.

- Veldig svake tall

Og det er stor usikkerhet i børsmarkedene for tida. Fredag falt de toneangivende indeksene i USA 3,5 prosent i snitt.

Det kom blant annet som følge av av at Amazon la fram svært skuffende resultater fra første kvartal.

- Vi så veldig svake tall i USA på fredag. Det er nok delvis det som setter tonen, sier Johansen, og fortsetter.

- Amazons tall var åpenbart skuffende, og de falt ganske mye. Apples tall var egentlig ganske bra, men de pekte på at det var stor usikkerhet for framtida.

Dette dreier seg blant annet om de store problemene i forsyningskjedene. Utenfor Shanghai ligger det for tida rekordmange skip, som følge av en fem uker lang coronanedstengning.

- Dette vil bli et problem, sier Johansen.

Krigen i Ukraina

På toppen av det hele kommer krigen i Ukraina, der det også er mye usikkerhet. Spørsmålene er mange, og foreløpig er svarene få.

Mandag møtes EUs energiministre til krisemøte for å diskutere energisituasjonen i Europa i kjølvannet av krigen i Ukraina.

Det store spørsmålet er om Europa vil innføre importstans av russisk gass, men foreløpig er det mange som er svært skeptiske til det.

Det er også et stort spørsmål hvordan Vladimir Putin vil reagere dersom Finland bestemmer seg for å søke medlemsskap i Nato, og hvordan Sverige vil respondere på det.

- Det vil være en eskalering, fordi Putin har vært så tydelig på at han oppfatter det som en provokasjon, sier Johansen og fortsetter.

- Putin kan jo ikke gå til krig mot disse, så hva gjør han da? I forrige uke stengte han gassen mot Bulgaria og Polen, og det er en mulig reaksjon. Ting skjer veldig fort. Det er fullt mulig at vi kommer til å se en utvikling til det bedre eller dårligere den nærmeste tida.

I tillegg har den høye inflasjonen ført til at sentralbankene skrur opp renta.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer