Nille-sjefen reagerer:

- Uforståelig at vi må holde stengt

Sjefen for Nille, Kjersti Hobøl, skjønner ikke hvorfor butikker som Nille må holde stengt i Oslo og Viken når det kryr av mennesker på kjøpesentrene.

UFORSTÅELIG: Sjefen i Nille, Kjersti Hobøl, reagerer på at andre butikker på kjøpesenteret kan holde åpent, når Nille ikke kan. - Det virker uforståelig og urimelig, sier Nille-sjefen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
UFORSTÅELIG: Sjefen i Nille, Kjersti Hobøl, reagerer på at andre butikker på kjøpesenteret kan holde åpent, når Nille ikke kan. - Det virker uforståelig og urimelig, sier Nille-sjefen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

- Retail er jo arbeidsplass for mange. Det virker uforståelig og urimelig at vi må holde stengt når eksempelvis blomsterbutikker kan holde åpent. Jeg har selvfølgelig full forståelse for at matbutikker og apoteker kan holde åpent. Folk må jo ha mat og medisiner, sier Nille-sjef Kjersti Hobøl til Dagbladet.

Ifølge Hobøl framstår smittetiltakene urimelige ovenfor hennes bransje. Spesielt i Hovedstaden og i Viken.

Det var Nettavisen som først omtalte saken.

Nille har nå 95 stengte butikker, og cirka 600 permitterte ansatte. De fleste lukkede Nille-butikkene er i Oslo og Viken. Likevel er det fortsatt mange andre butikker som har holdt åpent på kjøpesentre i Viken.

I forrige uke fikk blomsterbutikker på under 250 kvadratmeter lov til å åpne, fordi det er ferskvare. Også andre butikker som matbutikker, apotek, frisører og Vinmonopolet på sentrene har kunne holde åpent så godt som hele perioden.

- Kryr av mennesker

Nå oppheves tiltakene i Viken, og erstattes av mer differensierte tiltak. Det betyr at enkelte kommuner kommer til å lette på tiltakene, mens andre fortsetter som før.

Nille-sjefen påpeker at flere mennesker befinner seg på kjøpesentrene, så hun stiller seg derfor uforstående for hvorfor butikker som Nille ikke kan holde åpent.

- På mitt lokale senter, Vågsenteret i Enebakk, holder både frisør, optiker, Vinmonopolet og blomsterbutikker åpne. Det eneste som er lukket på senteret er Nille og en klesbutikk. Det gir ikke mening når så mange mennesker fortsatt møtes på senteret, sier Hobøl.

Hun viser til at dette også er tilfellet på andre kjøpesentre.

- Går du på CC Vest (kjøpesenter på Oslos vestkant red.anm.) kryr det nå av mennesker, fordi flere butikker kan holde åpent.

- Redusert kontakt

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet er blitt forelagt kritikken fra Nille-sjefen.

Korkunc svarer ikke direkte på kritikken, men skriver i en e-post til Børsen blant anet følgende:

- Alle tiltakene for å redusere kontakt mellom mennesker har samlet sett ført til at smittetallene er på vei ned. De nye virusmutantene er svært smittsomme, og vi har ikke full oversikt over hvor folk blir smittet.

Resten av svaret fra Korkunc kommer lenger ned i artikkelen.

- Henger ikke på greip

Nille-sjefen syntes at argumentet om å holde store deler av detaljvarehandelen lukket ikke lenger kan forsvares etter tiltakene som har vært den siste måneden.

Gjennom pandemien er det svært få som har oppgitt at de har blitt smittet på butikken, og Hobøl sier at hun ikke kjenner til noen som har blitt smittet i en av deres butikker.

- Hvis du ser kostnaden som samfunnet betaler nå, henger det ikke helt på greip. Butikker går nå konkurs fordi de ikke kan få det til å gå rundt med langvarig stenging.

Hun legger til at handelsstanden tar smittevern veldig på alvor.

- Dersom hensikten er å begrense den totale smitten i samfunnet, gir det ikke mening at man bare lukker noen få butikker på et senter, når andre butikker kan holde åpent. Spesielt når det fremdeles kryr av mennesker.

- Veldig inngripende

For flere bedrifter har tiltakene fått betydelige konsekvenser. Flere i retail-bransjen har lidd av å skulle holde stengte butikker. Det gjelder også for Nille.

- Vi har bortfall av inntekt, samtidig som at vi fortsatt må betale de faste utgiftene. Det gjør det vanskelig for selskap å ha en god soliditet og evne til å tåle tap.

- Situasjonen svekker bedriftenes evne til å investere framover, og det bekymrer oss. Vi ønsker å gjøre fysiske butikker attraktive. Det å ha muligheten til å bli inspirerte og få en opplevelse i butikker er noe jeg tror mange trenger etter et år på hjemmekontor.

TILTAK: Helseminister Bent Høie (H) oppklarer hvilke tiltak som gjelder på nasjonaldagen. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Nille-sjefen mener myndighetene har tatt lett på konsekvensene av å forlenge tiltakene for detaljhandelen uten å ha tatt ordentlig hensyn til hvilke konsekvenser det har å si for bedriftene og samfunnet.

- Det er veldig inngripende tiltak, understreker hun, og legger til at hun er bekymret for hvilken konsekvens det kan ha for bransjen på sikt.

- Hvis det er sånn at retail-bransjen for framtida er en usikker bransje, blir det på sikt en ganske uattraktiv bransje å jobbe i. Det er utrolig synd, fordi det er arbeidsplasser vi har behov for, og det er mange kvinner og unge som jobber i bransjen, sier Hobøl.

Enkelte unntak

Statssekretær Korkunc sier følgene på spørsmål om hvilke vurderinger som ligger bak beslutningene om hvilke butikker som får holde åpent og ikke:

- Tiltaksnivå A er svært strengt, og er satt for å kunne brukes i situasjoner med ukontrollert smitte. Tiltakene har blant annet til hensikt å redusere den totale mobiliteten i samfunnet i så stor grad som mulig. Påbudet om å stenge butikker gjelder derfor også butikker der det i seg selv er en lav risiko for smitte.

- Det er gjort unntak for enkelte butikker fordi befolkningen skal ha tilgang til nødvendige varer som matvarer, apotekvarer og landbruksvarer. En innføring av nye unntak eller utvidelse av eksisterende unntak krever en særlig begrunnelse fordi det vil kunne svekke det samlede tiltaksnivået.

REGLENE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja legger frem de nasjonale coronaregelene for 17.mai-feiringen. Video: NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer