Erna Solberg

- Uforståelig og skuffende

MDG-profil Lan Marie Berg går hardt ut mot Høyres avgjørelse om å holde på Erna Solberg som partileder og statsministerkandidat.

LANGER UT: Lan Marie Berg bruker store ord i sin kritikk av Erna Solbergs avgjørelse om å bli sittende. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LANGER UT: Lan Marie Berg bruker store ord i sin kritikk av Erna Solbergs avgjørelse om å bli sittende. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er både uforståelig og skuffende at Erna Solberg og Høyre ikke vil ta det ansvaret som påligger dem som et styringsparti og henne som statskvinne og ta ansvar for det som har skjedd på hennes vakt.

Den sterke reaksjonen fra MDG-toppen kommer etter at Erna Solberg i dag kunngjorde at hun har bestemt seg for å fortsette som partileder og statsministerkandidat ved stortingsvalget i 2025. Beslutningen tok hun med sentralstyret og landsstyret i ryggen.

MUNNHUGGERI: FrP-leder Sylvi Listhaug kommer med stikk mot MDGs Lan Marie Berg på sin Facebook-side. Video: Facebook. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Det jeg opplevde var et sterkt ønske om at jeg skal fortsette. Hvis Høyre vil, er jeg fult motivert til å fortsette. Og dermed være Høyres statsministerkandidat i 2025, sa Solberg til pressen mandag formiddag.

Lan Marie Berg i MDG mener saken rundt Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes aksjehandler er en svært alvorlig sak.

- Svekker tilliten til demokratiet

- Erna Solberg sin sak er den mest alvorlige vi behandler i kontroll- og konstitusjonskomiteen, både i alvorlighetsgrad og omfang, sier Berg.

Berg sa allerede under Stortingets kontrollhøring tirsdag forrige uke at Erna Solberg burde gå av som partileder.

- Habilitetsreglene er viktige, og min habilitetssak bidrar til å svekke den tilliten. Tillit er en skjør valuta. Det er tillit jeg har mistet og som må gjenoppbygges, sa Erna Solberg under et pressemøte mandag.

Solberg viser til at hun helt siden saken sprakk, har sagt at hun ikke vil ta beslutninger når det stormer.

TV-serien «Makta» tar for deg de intense maktkampene i Arbeiderpartiet på 70- og 80-tallet. Flere detaljer ved serien overrasker Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen. Video: NRK, Helseth. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Jeg har også sagt at jeg vil ta ansvar ved å bygge opp tilliten, sa hun videre.

MDG-toppen mener Solberg ikke gjør nok for å styrke tilliten til seg og sine kolleger når hun velger å bli sittende.

- Det hun nå ber oss om er i stedet for å gjenopprette tilliten til politikerne som har fått seg en stor knekk, er å senke standardene for hva vi skal forvente av norske politikere og hva man skal ta ansvar for på sin vakt. Det er med på å svekke tilliten til demokratiet, sier Berg.

- Svekker rettsfølelsen

Berg peker på det hun mener er en form for forskjellsbehandling i samfunnet.

- Hvis hun stiller som statsministerkandidat i 2025 ber hun jo om at velgerne skal se bort og tilgi henne for habilitetsbruddene som har skjedd på hennes vakt som er svært omfattende. Det er ikke den samme type tilgivelse som folk stønad fra NAV eller er i UDI-systemet får. Det mener jeg vil svekke folks rettsfølelse, sier Berg.

Økokrim har valgt å ikke etterforske saken, og sier Sindre Finnes må anses som uskyldig.

Berg mener tilliten til norske politikere er svekket. og at Solbergs avgjørelse er med på å svekke den ytterligere.

- Det vi har sett de siste månedene er et bilde av politikere som ikke har oversikt over egen habilitet, som ikke er oppmerksomme på egen habilitet og at vi har flere tilfeller der ektefeller har handlet aksjer på daglig basis. Det er med på å svekke tilliten til demokratiet. Folk trenger å se at dette har konsekvenser, sier Berg og fortsetter:

- I andre områder av samfunnet har det konsekvenser hvis man ikke har oversikt over egen økonomi, det bør det også ha for landets ledende politikere.

- Overraskende

Stortingets nest største parti og en naturlig samarbeidspartner for Solberg og Høyre om to år. Frp, er langt fra så harde i vurderingen av valget om å bli sittende.

- Det må vi i første omgang bare ta til etterretning. Dette er Høyres standpunkt, sier Frp's nestleder Hans Andreas Limi.

Han sier det likevel kan få innvirkning på Frp's vurdering om hvem som skal være deres foretrukne statsministerkandidat. Sist valg var det nettopp Erna Solberg.

- Det ser jeg ikke bort fra at den gjør. Så er det grunn til å understreke at kontrollsaken i Stortinget fortsatt pågår. Vi vet ikke hva som blir utfallet av den, sier Limi til Dagbladet.

- Er det en litt forhastet beslutning når prosessen fortsatt pågår?

- Ja, kanskje litt overraskende at den kom nå. Men samtidig tenker jeg at Høyre har hatt behov for å gjøre en avklaring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer