- Uforståelig

Grunde Almeland i Venstre, saksordfører for habilitetssakene i kontrollkomiteen, stiller spørsmål rundt utenriksministerens habilitetssak.

SAKSORDFØRER: - Dette er nok en sak i rekken av uforståelige brudd på habilitetsregelverket fra regjeringen, sier Grunde Almeland i Venstre. Foto: Terje Pedersen / NTB
SAKSORDFØRER: - Dette er nok en sak i rekken av uforståelige brudd på habilitetsregelverket fra regjeringen, sier Grunde Almeland i Venstre. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grunde Almeland i Venstre er saksordfører for habilitetssakene i kontrollkomiteen.

I dag har han fått en ny sak på bordet, Anniken Huitfeldts brudd på regelverket. Saken dreier seg om Anniken Huitfeldts ektemann, Ola Flem, sine aksjekjøp i tida hun har vært minister.

Dette omfatter selskap som berørt av den sittende regjeringens vedtak, som Kongsberg Gruppen og Grieg Seafood.

- Det er helt åpenbart at dette blir en del av saken som kontrollkomiteen nå behandler, sier Almeland til Dagbladet.

- Dette er nok en sak i rekken av uforståelige brudd på habilitetsregelverket fra regjeringen. Det er klare og tydelige spilleregler og at en så erfaren politiker som Anniken Huitfeldt ikke har klart å følge dem, er umulig å forstå, sier Almeland.

FORKJØLA: Her går det galt for utenriksminister Huitfeldt under en pressekonferanse onsdag 30. august. Video: NTB Vis mer

Huitfeldt bruker begrepet «uvitende inhabil» om sitt habilitetsbrudd, siden hun ikke har visst om ektemannens aksjehandel og hvilke aksjer han har eid.

- Det er første gang jeg hører begrepet «uvitende inhabil». Det er ikke interessant for meg hvordan hun karakteriserer sitt eget regelbrudd. Det er hun som har plikten til å være informert og bruddet er hennes ved at hun ikke visste hvilke aksjer han eide, sier Almeland.

- Er «Håndboka for politisk ledelse» vanskelig å forstå?

- Alle statsråder skal klare å forstå det som er helt grunnleggende spilleregler. Men det er påfallende for meg at statsministeren nå har laget seg en rutine på hvem som kan fortsette som statsråd og hvem som må gå av etter brudd på habilitetsreglene. Hvor statsministeren trekker denne linje, er interessant for oss å se på, sier Almeland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer