Sindre Finnes og Erna Solberg

- Uheldig at hun ikke bidrar

Skarpe reaksjoner på at Erna Solberg (H) ikke vil bidra til å kaste lys over ektemannens mangelfulle aksjelister som viser at kona var inhabil da hun var statsminister.

HULL OG FEIL: Erna Solberg fra intervjuet med Dagbladet i rekken av mange intervjuer torsdag. Forsatt er det mange ubesvarte spørsmål. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HULL OG FEIL: Erna Solberg fra intervjuet med Dagbladet i rekken av mange intervjuer torsdag. Forsatt er det mange ubesvarte spørsmål. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg lovet det norske folk en «komplett og korrekt» liste av ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler.

- Det ville blitt en håpløs situasjon for meg å bare gi delvis informasjon. Alle journalister ville spurt - «hva er det du skjuler»? Derfor var jeg tydelig overfor Sindre: Alt må fram, sa hun til NRK, i et av de mange intervjuene hun ga torsdag.

Men slik ble det ikke. Børsen kunne i går fortelle at lista over Sindre Finnes' aksjetransaksjoner inneholdt store feil.

Nordeas investeringsdirektør Robert Næss mener at feilene er så omfattende at lista i praksis er uinteressant, mens førsteamanuensis Kjell Jørgensen ved Institutt for finans ved BI sier til Børsen at den er uten verdi.

Gigantisk tillitskrise

Likevel vil ikke Solberg bidra til å korrigere feilene, eller gi ytterligere informasjon som lista ikke inneholder.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer

Selv om Høyre nå fredag kveld innrømmer at de var kjent med feil i lista som Solberg hadde lovet skulle være «korrekt og komplett».

Det får fungerende Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til å reagere skarpt:

- Dette henger ikke på greip. Det blir stadig flere hull i denne sveitserosten av en skandale. De fossror i alle retninger på en gang, sier hun til Børsen.

- Solberg har selv introdusert pengebeløp som et kriterium for om hun er å anse som inhabil eller ei. Men nå er det plutselig ikke lenger viktig å bidra til at beløpene i ektemannens transaksjoner blir kjent. Høyre motsier seg selv veldig nå, samtidig som vi står i en gigantisk tillitskrise, sier Sneve Martinussen.

- Det er et mysterium at Høyre ikke vil bidra til å gjøre lista komplett. Partiet forsøker å gjøre saken til et personlig anliggende, men det er utvilsomt av offentlig interesse for Norge at vi har hatt en statsminister som gjentatte ganger har vært inhabil gjennom åtte år, understreker hun.

- Skuffende

SVs medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Audun Lysbakken, slår fast at summene i Finnes' aksjehandler er avgjørende for spørsmål om Erna Solbergs habilitet, og derfor av offentlig interesse.

Det innebærer at Høyre må bidra til at Sindre Finnes' liste blir komplett, framholder han:

- Det er skuffende om Høyres åpenhet stopper før alle kort er på bordet. SV har i dag foreslått for kontrollkomiteen at vi skal invitere Erna Solberg til å gi en skriftlig redegjørelse om aksjesaken. I den vil vi ha all relevant informasjon om mulig inhabilitet, sier Lysbakken og understreker:

STIKK: Erna Solberg ble naturlig nok et hett tema under ukas «Nytt på Nytt». Video: NRK Vis mer

- Habilitet kan avhenge av hvilke summer det er handlet for. Det er derfor relevant informasjon flere medier ber om, og jeg har derfor foreslått for komiteen at vi skal be om en liste over handler som er oppdatert med tidspunkt og verdi for kjøp og salg, sier Lysbakken.

Ønsker ikke

Arbeiderpartiets parlamentariske leder sier at det nå er klart at Solberg i realiteten ikke ønsker å bidra til å opplyse saken som handler om at ektemannens omfattende aksjehandler har gjort kona inhabil i flere saker da hun var statsminister.

- Det er uheldig at Erna Solberg ikke bidrar til å opplyse alle sider av saken, sier Rigmor Aasrud til Dagbladet.

Med Høyres nei, oppstår en trippel dilemmacocktail, ifølge jusekspert Morten Kinander.

  • Status nå er at Finnes, via sin advokat Thomas Skjelbred, sier at de vil bistå med å utarbeide en komplett oversikt bare dersom Økokrim eller andre offentlige instanser ønsker det.
  • Videre sier Økokrim til Børsen i dag at de ikke har bedt om noen komplett liste, fordi det vil innebære at de åpner en etterforskning.
  • Samtidig som Høyre ikke vil bidra til at lista blir komplett, men viser til Finnes.

- Da er du inne i et dilemma. Økokrim sa i forbindelse med Borten Moe-saken at det er bare med å åpne etterforskning at de vil kunne komme til bunns i det. Man skulle tro at det samme gjelder nå, sier Morten Kinander, professor i rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI, til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer