Klima

Ukjent energiavtale: - Vil drepe oss

En obskur, internasjonal energiavtale fra 1994 kan egenhendig få kampen mot global oppvarming til å spore av fullstendig.

SØKSMÅL: De tyske selskapene RWE og Uniper, som eier kullkraftverket i Maasvlakte, har saksøkt den nederlandske regjeringen. Her fra en Greenpeace-aksjon i 2008. Foto: AP Photo/Fred Ernst
SØKSMÅL: De tyske selskapene RWE og Uniper, som eier kullkraftverket i Maasvlakte, har saksøkt den nederlandske regjeringen. Her fra en Greenpeace-aksjon i 2008. Foto: AP Photo/Fred Ernst Vis mer
Publisert

NEW YORK (BØRSEN): Energiavtalen - Energy Charter Treaty (ECT) er helt ukjent for de fleste. Men den kan føre til at verden ikke klarer å nå målet om å begrense global oppvarming til 1,5 grader, melder CNBC.

Avtalen innebærer et skygge-rettssystem, hvor energiselskaper kan saksøke lands regjeringer dersom energipolitikken endres på en måte som kan gi dem tap av framtidige inntekter.

Så langt har fem oljeselskaper krevd 18 milliarder dollar (om lag 160 milliarder kroner) fra myndigheter. Det meste gjennom ECT, melder TV-kanalen.

- En virkelig trussel

- Det er en virkelig trussel mot Paris-avtalen. Det er den største trusselen jeg kjenner til, sier varsleren Yamina Saheb til The Guardian.

Hun jobbet for ECT-sekretariatet fram til 2018. Ifølge hennes anslag kan utenlandske investorer saksøke myndighetene i ulike land for tilsvarende svimlende 13 billioner kroner fram til 2050 som kompensasjon for avvikling av kull-, gass og oljedrift. Det er en sum som overstiger det EU planlegger å bruke på en grønn avtale det neste tiåret.

Dersom selskapene får kompensasjon finansiert av offentlige budsjetter, vil myndighetene ha mindre penger til å betale for ny teknologi og tiltak for å gjøre samfunn grønnere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer