Klima

Ukjent energiavtale: - Vil drepe oss

En obskur, internasjonal energiavtale fra 1994 kan egenhendig få kampen mot global oppvarming til å spore av fullstendig.

SØKSMÅL: De tyske selskapene RWE og Uniper, som eier kullkraftverket i Maasvlakte, har saksøkt den nederlandske regjeringen. Her fra en Greenpeace-aksjon i 2008. Foto: AP Photo/Fred Ernst
SØKSMÅL: De tyske selskapene RWE og Uniper, som eier kullkraftverket i Maasvlakte, har saksøkt den nederlandske regjeringen. Her fra en Greenpeace-aksjon i 2008. Foto: AP Photo/Fred Ernst Vis mer
Publisert

NEW YORK (BØRSEN): Energiavtalen - Energy Charter Treaty (ECT) er helt ukjent for de fleste. Men den kan føre til at verden ikke klarer å nå målet om å begrense global oppvarming til 1,5 grader, melder CNBC.

Avtalen innebærer et skygge-rettssystem, hvor energiselskaper kan saksøke lands regjeringer dersom energipolitikken endres på en måte som kan gi dem tap av framtidige inntekter.

Så langt har fem oljeselskaper krevd 18 milliarder dollar (om lag 160 milliarder kroner) fra myndigheter. Det meste gjennom ECT, melder TV-kanalen.

SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer

- En virkelig trussel

- Det er en virkelig trussel mot Paris-avtalen. Det er den største trusselen jeg kjenner til, sier varsleren Yamina Saheb til The Guardian.

Hun jobbet for ECT-sekretariatet fram til 2018. Ifølge hennes anslag kan utenlandske investorer saksøke myndighetene i ulike land for tilsvarende svimlende 13 billioner kroner fram til 2050 som kompensasjon for avvikling av kull-, gass og oljedrift. Det er en sum som overstiger det EU planlegger å bruke på en grønn avtale det neste tiåret.

Dersom selskapene får kompensasjon finansiert av offentlige budsjetter, vil myndighetene ha mindre penger til å betale for ny teknologi og tiltak for å gjøre samfunn grønnere.

- Det er umulig å gjøre alt, sier Saheb til avisa.

Dramatisk økning

Andre analyser The Guardian har fått utført, viser en økning i antall ECT-saker på 269 prosent fra 2011 til 2020 sammenliknet med det foregående tiåret.

- The Energy Charter Treaty er en ordentlig felle for land. Dersom vi trekker oss fra avtalen, kan vi beskytte oss selv. Vi kan begynne å implementere mål for klimanøytralitet, og vi kan stanse utbredelsen av denne avtalen til andre u-land, sier Saheb til CNBC.

Hun mener deltakerlandene må bli enige om å kvitte seg med ECT.

- Jeg tror den eneste veien framover er å ta livet av denne avtalen. Enten dreper vi avtalen, eller så vil avtalen drepe oss, sier Saheb.

De neste åra vil trolig antallet saker i dette rettssystemet skyte i været, og regjeringer, som innfører klimatiltak, kan bli rammet av gigantiske bøter.

- Jeg tror avtalen alene er nok til å knuse 1,5-gradersmålet, sier professor i økologisk økonomi, Julia Steinberger, ved universitetet i Lausanne, til CNBC.

TOGREISE: Gunhild Stordalen valgte alternativ transport til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, noe hun endte med å angre på. Foto: Daniel Kragset / Northstories Vis mer

Saksøker

For tida saksøker for eksempel de tyske energiselskapene RWE og Uniper nederlandske myndigheter over planene om å fase ut kullkraftverk.

- Den nederlandske regjeringen har offentliggjort sin intensjon om å stenge de siste kullkraftverkene innen 2030 uten kompensasjon. Uniper er overbevist om at det er ulovlig å stenge kraftverket i Massvlakte etter bare 15 år uten tilstrekkelig kompensasjon, sier en utalsperson for Uniper til CNBC.

- RWE støtter uttalt energitransformasjonen i Nederland. I prinsippet støtter selskapet også tiltak for å redusere CO2-utslipp med lovverket, men mener kompensasjon er nødvendig, sier en talsperson for selskapet til TV-kanalen.

20 år

Mer enn 50 land - deriblant Norge - er en del av avtalen, som ble signert i 1994. Hovedsakelig er medlemslandene i Europa og sentral-Asia, men ECT-sekretariatet jobber nå for å utvide avtalen til også å omfatte andre land i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

FYLLER GATENE: Olly (17) protesterer med en gruppe mennesker mot at ingen gjør noe for å stoppe olje- og gassindustrien fra å vokse. Under klimatoppmøte i Glasgow holder flere på å demonstere i gatene. Video: Henning Lillegård Vis mer

Italia trakk seg fra avtalen i 2016, men blir fortsatt saksøkt fordi det er en oppsigelsestid i avtalen på 20 år. Dermed vil landet fortsatt være omfattet av ECT fram til 2036.

Om lag 60 prosent av sakene i ECT er mellom EU-land. Dermed tror aktivister at hele systemet kan kollapse dersom EU beslutter å trekke seg kollektivt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer