Ukjent for foreldre: 11 Gnist-barnehager solgt til Australia-fond

11 barnehageeiendommer i Gnist-kjeden er i det stille solgt til et australskeid selskap - for så å leies tilbake til Gnist Barnehager.

UKJENT SALG, UKJENT SUM: Gnist Bjørkavåg er en av de 11 eiendommene som Gnist Barnehager i all stillhet har solgt til et australskeid selskap for en ukjent sum - for så å leie dem tilbake. Foto: Fridgeir Walderhaug
UKJENT SALG, UKJENT SUM: Gnist Bjørkavåg er en av de 11 eiendommene som Gnist Barnehager i all stillhet har solgt til et australskeid selskap for en ukjent sum - for så å leie dem tilbake. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ÅLESUND/OSLO (Dagbladet):

Selv om salget skjedde for tre uker siden - for en hemmelig sum i mangemillionklassen - har nesten ingen i Norge hørt om det. Ikke engang foreldrene.

Salget var ukjent for Lise Sætre Valø (35) da Dagbladet kontaktet henne mandag. Hun har en sønn i en Gnist-barnehage i Ålesund-området som omfattes av salget.

- Spennende, synes Valø når hun får tenkt over saken.

Hemmelig salgssum

Kjøperen er australsk-eide Pioneer Public Properties as. Etter salget leies de elleve eiendommene tilbake til Gnist Barnehager, som fortsatt står for barnehagedriften.

VISSTE IKKE: Lise Sætre Valø visste ikke at barnehagen hennes sønn går i er solgt til et australskeid selskap, for så å leies tilbake, da Dagbladet snakket med henne mandag. Foto: Fridgeir Walderhaug
VISSTE IKKE: Lise Sætre Valø visste ikke at barnehagen hennes sønn går i er solgt til et australskeid selskap, for så å leies tilbake, da Dagbladet snakket med henne mandag. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Verken selger eller kjøper vil oppgi prisen for eiendommene som er solgt og leies tilbake.

Det er likevel ingen tvil om at selgeren Gnist Barnehager får mye penger:

Av eiendeler på 923 millioner kroner utgjorde eiendom hele 711 millioner kroner i Gnist-konsernets 2018-regnskap.

Gnist Barnehager fikk mye omtale i fjor, da Dagens Næringsliv skrev at ekteparet Bjørn og Kjersti Grønmyr i 2018 tjente 356 millioner kroner på å selge 80 prosent av selskapet til det svenske oppkjøpsfondet Altor.

Solgt til gigantfond

I august i fjor meldte Gnist Barnehager fra til Brønnøysundregistrene om en omorganisering hvor 12 barnehageselskaper skiller ut eiendeler i egne eiendomsselskaper.

I januar i år ble så elleve eiendommer videresolgt til Pioneer Public Properties. 90 prosent av dette selskapet er eid av australske fond, med Whitehelm Capital i spissen.

«Whitehelm Capital og Pioneer Public Properties er tilfreds med å annonsere kjøpet av en portefølje av 11 norske barnehager fra Gnist Barnehager AS», skrev Whitehelm Capital på sin nettside 15. januar i år.

Barnehagene befinner seg ifølge meldingen i kommunene Giske, Ålesund, Sula, Hareid, Ulstein, Herøy, Bergen og Oppdal.

Australske Financial Standard er blant de få som har fanget opp nyheten. I artikkelen står det at Whitehelm Capital forvalter 4,9 milliarder australske dollar, drøyt 30 milliarder kroner.

- Underlagt taushetsplikt

Ifølge pressekontakt Børre Andreassen i Gnist Barnehager har salget blitt drøftet med de tillitsvalgte, «uten vesentlige anmerkninger».

På Dagbladets spørsmål om foreldrene er informert «om at barnehagene nå er solgt, og leies tilbake», svarer Andreassen slik:

«Transaksjonen var underlagt taushetsplikt frem til salget var gjennomført og det var derfor ikke anledning til å drøfte den med foreldregruppen.»

Han svarer ikke på hvilke av kjedens 17 barnehager salgene gjelder. Trolig gjelder salgene eiendommer fra de 12 barnehagene i Gnist-kjeden som har skilt ut eiendom i egne selskaper.

«Stabile rammer»

Kjøper er selskapet Pioneer Public Properties as, hvor milliardærbrødrene Kristian og Roger Adolfsen til for få måneder siden var dominerende eiere.

I oktober i fjor kjøpte australske fond med Whitehelm Capital i spissen 90 prosent av Pioneer Public Properties for 2,7 milliarder, slik Dagbladet skrev. Selgerne, med Adolfsen-brødrene i spissen, beholdt likevel en eierandel.

I den nyeste handelen, gjennom en såkalt «sale-leaseback»-avtale, får australskeide Pioneer Public Properties nå sikre leieinntekter fra Gnist-barnehager, finansiert ved hjelp av offentlige barnehagetilskudd.

«Gnist sin kjernevirksomhet er drift av barnehager og ikke eiendomsforvaltning. Salg av eiendommene gir økt fokus på drift av barnehager og det er inngått langsiktige avtaler som sikrer stabile og forutsigbare rammer for barnehagene våre», skriver Børre Andreassen til Dagbladet.

Skilte ut barnehage-eiendommer

11 barnehageeiendommer i Gnist-kjeden er solgt til Pioneer Public Properties. I forkant av salget har disse 12 selskapene i Gnist-kjeden meldt fra om utskilling av eiendeler til nystiftede eiendomsselskaper:

Gnist Barnehager Høgvoll, Gnist Barnehager Hessa, Gnist Barnehager Holstad, Gnist Barnehager Brennan, Gnist Barnehager Bjørkavåg, Gnist Barnehager Flisnes, Gnist Barnehager Myklebust, Gnist Barnehager Nordstrand, Gnist Barnehager Ratvika, Gnist Barnehager Rollandslia, Gnist Barnehager Støylane, Gnist Barnehager Sætra.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer