Dagbladet avslører:

- Ukjent notat støtter norsk oljekutt

Norsk olje og gass bestilte et notat like før stortingsvalget i 2017. Forsker bak toneangivende SSB-rapport mener det upubliserte notatet støtter opp om konklusjonen oljebransjen ikke ønsker seg. - Et forklaringsnotat som ikke var koblet til stortingsvalget, men SSBs artikkeloppdatering i 2017, svarer Norsk olje og gass.

RAPPORTBRÅK: Une Bastholm i MDG ble konfrontert med en upublisert oljerapport. Dagbladet avslørte at rapporten er bestilt av interesseorganisasjonen Norsk olje og gass. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RAPPORTBRÅK: Une Bastholm i MDG ble konfrontert med en upublisert oljerapport. Dagbladet avslørte at rapporten er bestilt av interesseorganisasjonen Norsk olje og gass. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det vakte stor oppsikt da Dagbladet avslørte at NRK-journalist Fredrik Solvang konfronterte MDG-leder Une Bastholm med en hittil upublisert oljerapport under partilededebatten denne uka.

Rapporten skal publiseres kort tid før valget, og er bestilt av Norsk olje og gass. Den konkluderer, ifølge Solvang, med at norsk oljekutt vil kunne ha negativ effekt på klimaet.

Nå kan Dagbladet fortelle at Norsk olje og gass også bestilte et oljenotat i forkant av valget i 2017. Dette notatet var ikke knyttet til stortingsvalget, og var aldri som et motsvar til SSB-forskning, forklarer Norsk olje og gass til Dagbladet.

Dette notatet ble aldri publisert, men Dagbladet kan nå videreformidle konklusjonen Norsk olje og gass holdt til intern bruk.

- Aldri ment som motsvar

Notatet drøfter resultatene og forutsetningene i den uavhengige SSB-rapporten «Climate policies in a fossil fuel producing Country. Demand versus supply side policies» fra 2013, samt en artikkel de samme forfatterne fikk publisert i det anerkjente tidsskriftet The Energy Journal i 2017 basert på sin rapport.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.