Dagbladet avslører:

- Ukjent notat støtter norsk oljekutt

Norsk olje og gass bestilte et notat like før stortingsvalget i 2017. Forsker bak toneangivende SSB-rapport mener det upubliserte notatet støtter opp om konklusjonen oljebransjen ikke ønsker seg. - Et forklaringsnotat som ikke var koblet til stortingsvalget, men SSBs artikkeloppdatering i 2017, svarer Norsk olje og gass.

RAPPORTBRÅK: Une Bastholm i MDG ble konfrontert med en upublisert oljerapport. Dagbladet avslørte at rapporten er bestilt av interesseorganisasjonen Norsk olje og gass. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RAPPORTBRÅK: Une Bastholm i MDG ble konfrontert med en upublisert oljerapport. Dagbladet avslørte at rapporten er bestilt av interesseorganisasjonen Norsk olje og gass. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det vakte stor oppsikt da Dagbladet avslørte at NRK-journalist Fredrik Solvang konfronterte MDG-leder Une Bastholm med en hittil upublisert oljerapport under partilededebatten denne uka.

Rapporten skal publiseres kort tid før valget, og er bestilt av Norsk olje og gass. Den konkluderer, ifølge Solvang, med at norsk oljekutt vil kunne ha negativ effekt på klimaet.

Nå kan Dagbladet fortelle at Norsk olje og gass også bestilte et oljenotat i forkant av valget i 2017. Dette notatet var ikke knyttet til stortingsvalget, og var aldri som et motsvar til SSB-forskning, forklarer Norsk olje og gass til Dagbladet.

Dette notatet ble aldri publisert, men Dagbladet kan nå videreformidle konklusjonen Norsk olje og gass holdt til intern bruk.

- Aldri ment som motsvar

Notatet drøfter resultatene og forutsetningene i den uavhengige SSB-rapporten «Climate policies in a fossil fuel producing Country. Demand versus supply side policies» fra 2013, samt en artikkel de samme forfatterne fikk publisert i det anerkjente tidsskriftet The Energy Journal i 2017 basert på sin rapport.

Denne rapporten brukes fortsatt som argumentasjon i norsk politikk for å innskrenke norsk olje- og gassvirksomhet.

I notatet heter det at «kommentarene i dette notatet er basert på en kritisk gjennomlesning av arbeidsnotat og artikkel, samt oppklaringsspørsmål til forfatterne».

Notatet Norsk olje og gass bestilte, finner ikke metodiske feil som gir grunnlag for å avvise SSBs konklusjon.

Norsk olje og gass bekrefter til Dagbladet at de i 2017 ba et konsulentselskap om å lage et kort notat. Dette var ifølge direktør for klima og miljø i Norsk olje og gass, Hildegunn Blindheim, «for å få en bedre forståelse av innholdet i SSBs rapport, ettersom de ikke hadde relevant fagkompetanse internt».

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Det var aldri ment som noe motsvar eller til eksternt bruk, sier hun og fortsetter:

- På linje med veldig mange andre organisasjoner, bestiller Norsk olje og gass fra tid til annen utredninger fra ulike kompetansemiljøer. Det kan enten være til internt bruk i næringen for å øke vår egen kompetanse og forståelse, eller for å tilføre offentligheten økt kunnskap, sier Blindheim.

AVBRYTER: Under partilededebatten i Arendal, avbryter NRK-programleder Fredrik Solvang MDG-leder Une Bastholm, og trekker inn en upublisert, omdiskutert rapport. Video: NRK Vis mer

- Notat støtter oljekutt

Knut Einar Rosendahl er en av forskerne bak den opprinnelige SSB-rapporten.

- Jeg ser på dette notatet fra Norsk olje og gass som en bekreftelse på vår hovedkonklusjon om at redusert tilgang på norsk olje vil kutte de globale utslippene, sier han til Dagbladet.

Rosendahl mener denne hovedkonklusjonen er at redusert oljetilbud fra Norge vil medføre reduserte utslipp. Han trekker fram følgende setning i notats konklusjon:

«Resultatet vil uansett være en eller annen fordeling mellom tiltak på tilbudssiden og tiltak på etterspørselssiden».

- Notatet konkluderer altså med at det er en klimagevinst også med tiltak på tilbudssiden, altså at kutt i tilbudet på norsk olje mest sannsynlig vil gi reduksjon i globale klimautslipp. Notatet er en grundig gjennomgang av artiklene våre og modellanalysen vår, og drøfter usikkerhetsmomenter som også vår rapport gjennomgikk, sier Rosendahl til Dagbladet.

- Hvilke tanker gjør du deg rundt at dette notatet ble holdt internt?

- Jeg ønsker ikke å spekulere for mye i hva Norsk olje og gass gjør. Men det er forståelig at en oppdragsgiver løfter fram notat som støtter egne oppfatninger, og skrinlegger notat som viser det motsatte, sier Rosendahl.

- Ikke brukes i valget

Hildegunn Blindheim i Norsk olje og gass sier notatet som ble levert like før valget ikke skulle brukes inn valgkampen, slik årets notat blir brukt.

- Denne var bare ment til internt bruk for egen kompetanseheving og skulle ikke offentliggjøres. Da artikkelen ble publisert i 2017, fikk den mye oppmerksomhet. Men å lese slike rapporter er relativt vanskelig for alle som ikke jobber direkte med slike modelleringer, derfor ba vi noen med kompetanse på denne typen modelleringsrapporter om å se på det, slik at vi kunne forstå artikkelen bedre. Men vi var ikke ute etter å ta SSB eller se om andre kom til en annen konklusjon, vi hadde ingen forventninger om at de ville konkludere annerledes, dette var et forklaringsnotat. Vi ønsker mer kompetanse på dette feltet, for det er få miljøer som ser dypt på disse spørsmålene, sier Blindheim.

- Spørsmålet om klima og bestemt utfasing av olje og gassproduksjon er en debatt som var høyaktuell da, og definitivt er det nå, fortsetter Blindheim.

Overrasket over timingen

Dette notatet ble levert til Norsk olje og gass 29. august 2017, mens den omtalte Rystad-rapporten ventes offentliggjort om kort tid. Begge er altså klare kort tid før et stortingsvalg.

Blindheim blir overrasket over denne timingen, da Dagbladet konfronterer henne med det. Til dette sier hun følgende:

- Det var fordi det ble publisert en artikkel i 2017 som var en oppdatering av arbeidet som kom i 2013. Det framkommer også i starten av notatet til Thema. Den hadde ingenting med valget i 2017 å gjøre. Vi ba om at noen skulle se på denne rapporten som kom i 2017 fordi det naturlig nok ble diskusjoner rundt den. Vi legger ingen føringer på de som gjør oppdrag for oss, slik som den rapporten som kommer nå. Da ville nok Rystad ha protestert.

- Dette er en debatt som har gått over flere år, og sånn sett skulle vi ideelt sett hatt denne Rystad-rapporten for mange år siden, slik at fagmiljøene kunne hatt bedre diskusjoner rundt problemstillingen tidligere, legger Blindheim til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer