Ukrainas håp tørker ut

Russlands aggresjon mot ukrainske havner skaper trøbbel for korneksporten. Den avhenger nå av elva Donau, som trues av tørke.

ALTERNATIV RUTE: Store deler av Ukrainas korneksport kan nå måtte foregå via elva Donau. Bildet er fra juni, og viser elveleiet i Romania. Foto: Ionut IORDACHESCU / AFP
ALTERNATIV RUTE: Store deler av Ukrainas korneksport kan nå måtte foregå via elva Donau. Bildet er fra juni, og viser elveleiet i Romania. Foto: Ionut IORDACHESCU / AFP Vis mer
Publisert

De siste nettene har Russland utført luftangrep mot de ukrainske havnebyene Odesa og Mykolaiv, som store deler av Ukrainas korneksport har foregått fra.

Videre har russiske myndigheter erklært at de anser alle skip som legger til havn i Ukraina, som potensielle transportører av militært utstyr.

Det er ikke lenge til det skal høstes korn i landet, og ukrainske bønder er følgelig nødt til å finne alternative løsninger til Svartehavet.

Et av disse alternativene er elva Donau, som renner gjennom Sentral- og Sørøst-Europa.

Det er derimot ett stort problem. Elva trues av tørke.

Synkende vannstand

Hetebølgen som har herjet i Sør-Europa den siste tida, har ført til at vannstanden i Donau har sunket flere steder. Bloomberg skriver at elva har 40 prosent mindre vannføring enn normalt i Romania, og at den kan synke enda lavere den kommende uka.

Dette kan gjøre det vanskelig å laste lektre med full kapasitet.

Kornet vil også bli fraktet på en langt mindre effektiv måte enn om det hadde tatt den normale ruten gjennom Svartehavet.

Det mener senioranalytiker i Rabobank, Michael Magdovitz.

- Skviser logistikken

Magdovitz forklarer at større skip rett og slett ikke får plass på elva.

- Du kommer til å måtte skvise logistikken gjennom denne ekstremt smale kanalen, sier han til Bloomberg.

Volumet av korn som har blitt transportert gjennom Donau, har samtidig økt kraftig siden begynnelsen av krigen. I løpet av det siste året har volumet steget fra 1,4 millioner tonn til 2 millioner tonn i måneden.

Fra Donau vil kornet kunne transporteres enten direkte til lokale kjøpere, eller sendt videre til større knutepunkter, som for eksempel Constanta i Romania. Herfra kan kornet lastes på større skip.

Ukraina vil også transportere deler av kornet via tog og lastebiler.

Flere luftangrep

Ukraina er blant verdens største kornprodusenter, og eksporterer svært mye til utlandet.

Det var tidligere denne uka at trakk Russland seg fra kornavtalen, som gjorde det mulig for Ukraina å eksportere korn i Svartehavet.

I ettertid har Russland utført luftangrep mot flere ukrainske havnebyer. Ifølge lokale guvernører skal minst tre personer ha blitt drept og 27 såret i angrep mot byene Mykolaiv og Odesa natt til torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer