­­ Ukrainas lommebok skriker: - Fattigslig

Ukraina går 50 milliarder kroner i underskudd hver måned. Ukraina-ekspert Jørn Holm-Hansen advarer om skattekollaps.

SLITER: Ukraina står overfor noen alvorlige økonomiske problemer dersom den vestlige støtten avsluttes. Foto: Sergei Supinsky / AFP
SLITER: Ukraina står overfor noen alvorlige økonomiske problemer dersom den vestlige støtten avsluttes. Foto: Sergei Supinsky / AFP Vis mer
Publisert

- Om vestlig støtte avsluttes, og Russland ikke betaler for det som blir ødelagt, ser det veldig fattigslig ut for Ukraina, forteller sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvold, til Børsen.

Invasjonen fra Russland har det siste året skapt mange enorme problemer for Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj.

Ifølge forsker ved OsloMet og Ukraina-ekspert, Jørn Holm-Hansen, står Ukraina blant annet overfor en mulig skattekollaps.

- Det koster mye penger å drifte militære styrker, og mye av infrastrukturen bygges opp fortløpende. I tillegg mangler de arbeidskraft nå som mange millioner har forlatt landet, sier Hansen til Børsen.

Situasjonen har skapt en økonomisk krise i landet.

- Det rammer produksjonen og skatteinntektene. Mange folk har dratt ut av landet, og de får ikke inn skatt. Så den økonomiske situasjonen er ikke god, fortsetter han.

Landet har et underskudd på hele fem milliarder dollar per måned, som tilsvarer 50 milliarder norske kroner. Prisveksten har også steget til over 26,6 prosent, mens fattigdommen øker.

Hansen beskriver hvordan utmattelseskrigen gjennom vinteren har bidratt til økte økonomiske problemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer