Portugal:

Ulovlig å kontakte ansatte

Portugal innfører ny lov. Forbyr arbeidsgivere å kontakte arbeidstakere utenfor arbeidstida, ifølge CNN

ULOVLIG: Hvis en arbeidsgiver bryter den nye loven i Portugal og kontakter arbeidstakeren sin etter uenfor arbeidstiden, risikerer de å bli straffet med bot. Foto: Shutterstock/NTB
ULOVLIG: Hvis en arbeidsgiver bryter den nye loven i Portugal og kontakter arbeidstakeren sin etter uenfor arbeidstiden, risikerer de å bli straffet med bot. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye loven gjør at sjefer ikke har lov til å ringe, sende melding eller e-post utenfor arbeidstida.

Loven kommer som følge av at flere har jobbet hjemmefra på grunn av pandemien, begrunner Portugals sosialistiske regjering, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kan velge bort arbeid

«Arbeidsgiveren skal respektere arbeidstakerens privatliv», står det skrevet i den nye loven. Dette inkluderer hvileperioder og familietid for de ansatte.

Hvis loven brytes, ved å forstyrre privatlivet til ansatte eller deres familier, kan det medføre bot for arbeidsgiveren.

Loven trådte i kraft forrige uke og er en del av lovgivningen som regulerer jobb hjemmefra. Loven gjør det mulig for ansatte å velge bort arbeid, som er utenom arbeidstida, om de ønsker det.

Regjeringen i Portugal uttalte at de har sett flere fordeler ved at mange jobber fra hjemmet, men de ønsker en lovgivning som regulerer og er tilpasset den nye jobbhverdagen.

PIRIVATLIV: Statsministeren Antònio Costa og regjeringen i portugal vil at den nye lovenskal respektere arbeidstakerenes privatliv. Foto: NTB
PIRIVATLIV: Statsministeren Antònio Costa og regjeringen i portugal vil at den nye lovenskal respektere arbeidstakerenes privatliv. Foto: NTB Vis mer

Får betalt tilleggsavgifter

Den nye loven i Portugal gjøre det også mulig for ansatte å få betalt tilleggsavgifter, som kan øke fra å jobbe hjemmefra. Dette gjør det blant annet mulig for arbeidstaker å få hjelp til å betale strømregninga.

Dette er en av en rekke arbeidslover som Portugal vedtok forrige uke.

Det kom også et forslag med tiltak som kunne gi arbeidere rett til å slå av profesjonelle kommunikasjonssystemer når de ikke er på jobb, men dette ble nedstemt av lovgivere, ifølge AP.

En liknende lov fra 2017, gjorde det mulig for franskmenn å ignorere e-poster, relatert til jobb, utenfor arbeidstida.

Det er spådd at arbeideres rettigheter sannsynligvis vil være en av de store saken inn mot valget i Portugal i januar. Godkjenningen av den nye loven, kommer som et av de siste tiltakene som ble tatt av parlamentet, før det nye valget.

DE SER DEG: Det deles mange videoklipp av folk på hjemmekontor hvor videokonferansen har tatt en uheldig vending. Her er noen tips for å unngå slike tabber. Video: Per Ervland Vis mer

Digitale nomader

Digitale nomader er et begrep som har blitt populært de siste åra, og beskrives som personer som jobber fulltid over nett, mens de reiser jorda rundt.

Portugal har også fått et midlertidig oppholdsvisum, som gjør det mulig for digitale nomader å få dette visumet.

- Vi anser Portugal som et av de beste stedene i verden for digitale nomader å bo i, har Portugals arbeids- og sosialminister, Ana Mendes tidligere framholdt ifølge Insider.

I februar lagde den portugisiske øya Madeira en digital nomade landsby, med gratis internett og arbeidsstasjoner.

Antall digitale nomader økte med nesten 50 prosent i 2020, og hele elleve millioner amerikanere identifiserer seg selv som digitale nomader, ifølge Insider.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer