«Ulven i kasjmir»: - Enormt

Verdens rikeste mann, Bernard Arnault (73), og hans familie, blir kalt «virkelighetens Succession».

FAMILIEIMPERIUM: Fra venstre: Alexandre, Frederic, Jean, ekteparet Helene og Bernard, Delphine og Antoine Arnault i juli 2021. Foto: Denis Charlet/AFP
FAMILIEIMPERIUM: Fra venstre: Alexandre, Frederic, Jean, ekteparet Helene og Bernard, Delphine og Antoine Arnault i juli 2021. Foto: Denis Charlet/AFP Vis mer
Publisert

Det vakte oppsikt da Tesla- og Twitter-sjef Elon Musk i desember ble danket ned fra trona som verdens rikeste person.

Etter at Musk hadde gjennomgått det største personlige økonomiske tapet i verdenshistorien, var luksuskonge Bernard Arnault plutselig på toppen av lista.

Og ifølge Bloombergs Billionaires Index er Arnault fortsatt verdens rikeste person, med en formue på 190 milliarder dollar, som tilsvarer svimlende nesten 1900 milliarder norske kroner.

Torsdag denne uka ble også årsrapporten til LVMH lagt fram, som viste rekordinntekter.

Moteskribent William Middleton forteller til The Guardian at det franske luksussegmentet, inkludert LVMH, har vokst voldsomt de siste åra.

- Omfanget disse selskapene og motesegmentet i Paris har nå er enormt. Bernard Arnault er en stor del av det, sier han til avisa.

MEKTIG: Bernard og kona Helene Arnault på første rad på Christian Diors Haute Couture høst/vinter-visning i 2014, side om side med Sean Penn og Charlize Theron. Foto: Reuters/Philippe Wojazer/NTB
MEKTIG: Bernard og kona Helene Arnault på første rad på Christian Diors Haute Couture høst/vinter-visning i 2014, side om side med Sean Penn og Charlize Theron. Foto: Reuters/Philippe Wojazer/NTB Vis mer

«Virkelighetens Succession»

Arnault, som også blir kalt «ulven i kasjmir», står bak luksusselskapet LVMH, som blant annet eier Louis Vuitton og Christian Dior.

Kallenavnet skal han ha fått etter at han skal ha prøvd å kjøpe opp selskapet Hermes, med flere uortodokse, og det noen mente var ufine, metoder.

I november ble det kjent at Arnaults datter Delphine Arnault (47) tar over som toppsjef i Christian Dior Couture, etter å ha vært nestkommanderende i Louis Vuitton siden 2013.

Ifølge The Guardian hadde det i forkant av sjefsbyttet lenge sirkulert rykter om hvem av Arnaults barn som skulle ta over familieselskapet. Ryktene hadde ifølge avisa sirkulert lenge nok til at familieimperiet fikk tilnavnet «virkelighetens Succession».

HBO-dramaserien «Succession» har tatt både kritikere og TV-seere med storm, og handler om hvordan familien Roy forvalter det Rupert Murdoch-inspirerte medieimperiet sitt. Sjefsoverhodet Logan Roy blir naturlig nok eldre og eldre i løpet av serien, der toppsjefens fire barn alle kjemper om gunsten hans, og ikke minst hvem av dem som skal ta over sjefsstolen etter sin far.

Det er ikke vanskelig å se likhetene med virkelighetens luksus-imperium.

Bernard Arnault har fem barn: fire sønner og en datter, og fire av dem har ulike roller i familieimperiet. Og nå har altså den eldste av barna, Delphine, tatt over som sjef for Dior.

Symbolsk verdi

Det er ikke bare av økonomisk betydning for den franske forretningsmannen at datteren nå har tatt over Dior. Det har også stor symbolsk verdi.

Ifølge The Guardian skal nemlig Dior ha vært det første selskapet Arnault kjøpte i 1984, etter å angivelig ha fått et tips fra en drosjesjåfør i New York.

Delphine, som har utdannelsen sin ved London School of Economics, er nå den eneste av barna som både sitter i LVMHs styre og er toppsjef i et av selskapets datterselskaper.

Men hva med Delphines yngre brødre?

Like før hun ble sjef for Dior, ble hennes bror Antoine Arnault utnevnt til administrerende direktør for holdingselskapet Christian Dior SE, som kontrollerer LVMH.

Og dermed svirrer nå ryktene om hvem som skal ta over hele imperiet når Arnault en gang takker for seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer