Corona i Asia

- Umulig å åpne

Thailand har åpnet grensene for turister, mens Indonesia må holde tilbake etter smitteeksplosjon. Epidemiolog tror landet forblir stengt i flere måneder.

SMITTESENTRUM: Indonesia er nå episenter for coronapandemien. Ferieparadiset Bali, her fra Nusa Penida, må se langt etter en gjenåpning for turister. Foto: Shutterstock / NTB
SMITTESENTRUM: Indonesia er nå episenter for coronapandemien. Ferieparadiset Bali, her fra Nusa Penida, må se langt etter en gjenåpning for turister. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter halvannet år i knestående har turisme-avhengige land verden over håpet å få fart på økonomien igjen i løpet av året.

I EØS-området har den felleseuropeiske coronapass-løsningen nå åpnet for økt reisevirksomhet over landegrenser for vaksinerte så vel som uvaksinerte.

I Asia, der delta-smitten herjer i flere land, er situasjonen en ganske annen.

Åpnet for fullvaksinerte turister

Thailand og Indonesia er blant landene som henter store inntekter fra turismen, og som har ønsket å kunne ta imot innbringende turister fra lavrisiko-land i løpet av sommeren.

Mens smitten den siste tida har skutt i været, har Thailand åpnet de populære ferieøyene Phuket og Koh Samui under den såkalte «sandbox-ordningen». På Phuket slipper fullvaksinerte inn uten karantene, mens Koh Samui krever sju dagers opphold på karantenehotell.

Tilreisende vil begge steder møte på en rekke stengte tilbud, og må blant annet teste seg jevnlig under oppholdet for egen regning, påpeker Bangkok Post, som ønsker turister velkommen til sin «fengselsferie».

ÅPENT FOR TURISTER: Ferieøya Phuket har åpnet for å ta imot fullvaksinerte turister fra flere land. Foto: Shutterstock / NTB
ÅPENT FOR TURISTER: Ferieøya Phuket har åpnet for å ta imot fullvaksinerte turister fra flere land. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Fastlandet, der smitten i hovedsak befinner seg, er underlagt strenge restriksjoner, som blant annet forbyr mer enn fem personer å samle seg.

De siste dagene er det registrert i overkant av 10 000 daglige smittetilfeller i landet, og omkring 100 daglige dødsfall.

Rekordsmitten har ført til sterk kritikk av regjeringas pandemihåndtering. Søndag brøt det ut protester i Bangkok, der politiet brukte tåregass, gummikuler og vannkanoner mot demonstrantene som krevde statsminister Prayuth Chan-ochas avgang.

- Umulig å åpne

Den indonesiske regjeringa satt foten ned for en tilsvarende ordning på ferieøya Bali like før månedsskiftet. Indonesia er nå episenteret i covid-19-pandemien, med rundt 50 000 nye registrerte smittetilfeller daglig.

Søndag ble det registrert 1093 coronarelaterte dødsfall, ifølge Worldofmeters.

Helsevesenet er under hardt press, og et stort antall frivillige jobber med å håndtere alle de døde. Ifølge The Guardian tror flere eksperter at de reelle smittetallene er langt høyere.

Den pågående smittebølgen er for øyeblikket sterkest på øyene Java, Bali og på deler av Sumatra. Det antas at den vil spre seg til hele øyriket om kort tid.

- Det er umulig å åpne igjen med denne delta-varianten. Vi tenker ikke engang på det lenger, sa minister for maritime forretninger og investeringer, Luhut Binsar Panjaitan, under en pressekonferanse i starten av juli, ifølge South China Morning Post.

Bali er nå underlagt de strengeste restriksjonene så langt under pandemien. Ifølge avisa går mange innbyggere som en konsekvens sultne til sengs.

Finansminister Sri Mulyani Indrawati har forespeilet fire til seks ukers nedstenging i landet, men flere har stilt spørsmål ved tidsaspektet.

WHO anbefaler at andelen positive coronatester bør ligge under 5 prosent i minst to uker før en destinasjon gjenåpner for turister. Andelen positive tester er nå over 30 prosent. Landets sykehus har også høyt belegg, og kun 18 prosent av innbyggerne er fullvaksinerte.

Epidemiolog Dicky Budiman, som har rådgitt myndighetene i pandemihåndteringen, tror Indonesia vil forbli stengt fram til november eller desember.

Endringer i vaksineprogrammene

Vaksineringa har av ulike grunner gått treigt over store deler av Asia og Stillehavsregionen. Produksjon og distribusjon har ikke vært på topp, og landene inntok ifølge NTB først en vente-og-se-holdning, da smittetallene var lave.

Den siste tida har også bekymringen rundt vaksinenes effektivitet mot delta-varianten økt. En stor del av befolkningen i asiatiske land er vaksinert med de kinesiske vaksinene Sinovac eller Sinopharm.

Thailand annonserte forrige uke at innbyggere i stedet for to Sinovac-doser, vil få en blanding av Sinovac og AstraZeneca. Helsearbeidere som er fullvaksinerte med Sinovac, vil få en tredje dose fra en annen produsent.

Indonesia annonserte en tilsvarende endring uka før, skriver BBC. Der vil helsearbeidere som er fullvaksinerte med Sinovac få en tredje dose fra Moderna.

Sinovac og Sinopharm har i kliniske studier vist seg å være henholdvis 50 og 79 prosent effektive mot symptomatisk corona-infeksjon og svært godt mot alvorlig sykdom, ifølge kanalen.

Det er foreløpig ikke sluppet data om vaksinenes effektivitet mot de muterte virusvariantene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer