Carlsberg:

Under heftig press: - Trekk dere ut

Bryggerikjempen lovet å trekke seg ut av Russland. Samtidig velter pengene inn fra det russiske markedet.

HÅVER INN: Tirsdag kunne Carlsberg legge fram regnskapet for 2022. I den russiske delen av virksomheten rapporteres det om jubeltall. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
HÅVER INN: Tirsdag kunne Carlsberg legge fram regnskapet for 2022. I den russiske delen av virksomheten rapporteres det om jubeltall. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Etter Putins storskala invasjon av Ukraina i fjor, protesterte internasjonale selskaper ved å trekke seg ut av Russland i et rasende tempo.

Det danske bryggeriet Carlsberg var blant virksomhetene som varslet full stans av salg og produksjon i landet. Kort tid etter avdekket Reuters at Carlsberg-produktene stadig var å finne i russiske butikkhyller.

Tirsdag la selskapet fram sin årsrapport, som konstaterer at bryggerikjempen regelrett håvet inn penger i fjor.

Presset øker

Etter et underskudd på 300 millioner i det russiske markedet i 2021, endte driftsresultatet på hele 1,9 milliarder danske kroner i 2022. Hele 543 millioner veltet inn i siste halvår.

Alt takket være den russiske delen av virksomheten.

Så seint som for to måneder siden kunne russiske forbrukere fortsatt handle øl produsert av Carlsberg på kiosker og i dagligvarebutikker i Moskva. Det førte til mange spørsmålstegn.

KOTKA, FINLAND: Det er oppdaget fire lekkasjer på gassrørledningene i Østersjøen. - Dette var ingen ulykke, sier Finlands tidligere forsvarsminister Jussi Niinistö. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto/video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Forventer grep

Etter den økonomiske framleggelsen tirsdag, har presset mot selskapet økt ytterligere. Ifølge Berlingske krever flere store investorer i Carlsberg at konsernledelsen nå tar grep og holder det de har lovet.

- Vi forventer fortsatt at Carlsberg gjennomfører intensjonen om å trekke seg ut, heter det i en e-post fra Claus Wiinblad, leder for danske aksjer i ATP, til avisa.

Så tidlig som i mars i fjor kunngjorde konsernsjef i Carlsberg, Cees 't Hart, at de arbeidet med å selge den russiske delen av virksomheten. Nå har det snart gått tolv måneder og ingen avtaler er gjort. Dermed fortsetter også produksjon og drift i landet, mens salgsprosessen pågår.

Utålmodige aksjonærer

Selv om Hart forventer at en avtale er på plass innen sommeren, er det flere hindre på veien.

Salget skal blant annet godkjennes av russiske myndigheter. Det er foreløpig uklart hvilke krav som må overholdes før Russland vil akseptere et salg, ifølge danske Børsen.

I mellomtida begynner investorene å bli utålmodige.

- PKA skulle gjerne sett at det gikk raskere, men slik det framgår av saken har ikke Carlsberg full rett til å bestemme selv, og er avhengig av for eksempel myndighetsgodkjenning, sier investeringsdirektør Michael Nellemann Pedersen i pensjonsselskapet PKA til Berlingske.

- Støtter krigsmaskinen

Danske AkademikerPension eier aksjer for om lag 300 millioner danske kroner i Carlsberg. Overfor DR krever investeringsdirektør Anders Schelde at Carlsberg får fart på sakene.

- Så lenge du fortsatt befinner deg i Russland, er du på et eller annet nivå med å støtte opp om den russiske økonomien og dermed landets krigsmaskin i Ukraina, sier Schelde til avisa.

Han viser på samme tid forståelse for at Carlsberg fortsatt ikke har funnet den rette kjøperen.

- Vi ønsker ikke å havne i en situasjon der vi gir bort verdifulle eiendeler til Putin og hans oligarkvenner. Nå har det gått et år, så nå er det snart på tide at vi trekker oss ut, men det høres heldigvis også ut som det kan skje før sommerferien.

Åpen om tilbakekjøp

På den andre siden vil ikke konsernsjef Hart utelukke at en såkalt tilbakekjøpsklausul kan skrives inn i en eventuell salgskontrakt.

- Hvis vi kan forhandle oss fram til en tilbakekjøpsklausul, vil det selvfølgelig være noe vi ønsker, sa han til Børsen søndag, gjengitt av danske BT.

Konsernsjefen har også tidligere åpnet om sitt «drømmescenario», der Carlsberg som merkevare en dag vender tilbake til Russland.

- Det er drømmescenarioet hvis det kommer en epoke hvor vi kan komme tilbake igjen, sa Hart i et større intervju med danske Finans i fjor.

Avviser kritikk

I et skriftlig svar til danske DR avviser Carlsberg kritikken om at de har ligget på latsida. Selskapet framholder at de har jobbet «beinhardt» med å trekke seg ut.

- 28. mars i i fjor tok vi en beslutning om å forlate Russland. (...) Siden den gang har vi jobber hardt for å skille den russiske virksomheten fra resten av Carlsbergs virksomhet, skriver selskapet.

Det har de 'arbejdet benhårdt på', skriver selskabet i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer