Under massivt press: - Mer desperat

Russland er «desperat» etter å få på plass en ny gigantrørledning til Kina, for å omdirigere gassen Vesten ikke vil ha. Men Kina har ikke hastverk. - Russland har skutt seg selv i foten, sier norsk ekspert.

GASSPARTNERE: Vladimir Putin omtalte den aktuelle rørledningen som «århundrets avtale» før han møtte Xi Jinping i mars. Den felles uttalelsen statslederne kom med etterpå, lød nokså annerledes. Foto: Sergei Bobylev / AP / NTB
GASSPARTNERE: Vladimir Putin omtalte den aktuelle rørledningen som «århundrets avtale» før han møtte Xi Jinping i mars. Den felles uttalelsen statslederne kom med etterpå, lød nokså annerledes. Foto: Sergei Bobylev / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter fullskalainvasjonen av Ukraina i fjor, har Vesten i ekspressfart beveget seg bort fra russisk energi. Resultatet er langt mindre inntekter for Russland, som inntil nylig var EUs viktigste kilde.

Stormakten ønsker å omdirigere gassen østover til land som gledelig tar den imot, som Kina.

- Kina har en strategi om at de skal ha mer av alt. Men den europeiske fella, ved å være altfor avhengig av Russland, den fella går nok ikke Kina i, sier Ole Hvalbye, gassanalytiker i SEB, til Børsen.

Storsatsing

Rørledningen Power of Siberia så dagens lys i 2019, og det forventes at makskapasiteten på 38 milliarder kubikkmeter årlig fra Russland til Kina vil nås innen 2025.

Denne rørledningen springer imidlertid ut av gassfelt i Øst-Sibir, som aldri har sendt gass til Europa. Ledningen er derfor uvesentlig når det gjelder Russlands plan om å omdirigere gass som ellers ville gått til Europa.

I mer enn et tiår har det vært snakk om en rørledning til - Power of Siberia 2 (PS-2). Naturlig nok ønsker Russland å få den i drift så snart som mulig - da gigantinntektene fra Europa har stupt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer