Undersjøisk luksusby: - Kunne gå amok

Romernes festby, også kalt «romertidas Monte Carlo», har blitt en populær turistattraksjon.

GUD: Den undersjøiske byen, som nå har blitt en turistattraksjon, har mange skjulte skatter. På bunnen er en kopi statuen av guden Dionysos. Originalen er utstilt på museum. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB
GUD: Den undersjøiske byen, som nå har blitt en turistattraksjon, har mange skjulte skatter. På bunnen er en kopi statuen av guden Dionysos. Originalen er utstilt på museum. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er spor etter enorme luksusrom, der det må ha blitt holdt store fester. Du kan forestille deg at dette i sommerferien var et sted for selvpleie, hvor den romerske adelen kunne gå amok, sier arkeolog og leder for undervannsparken, Enrico Gallochio til The Guardian.

Den gamle romerske byen Baiae var for 1500 år siden et senter for rikdom - og en festby for de velstående. Selveste Julius Cæsars ferievilla skal ha ligget her.

Byen hadde sin storhetstid mellom år 100 f.kr. og 500 e.kr. På grunn av gjentatte vulkanutbrudd og uro i jordoverflaten, ble byen med årenes løp slukt av havet.

Nå har den undersjøiske luksusbyen blitt en populær attraksjon for snorklende turister.

Fant «merkelig spøkelsesby»

I mange hundre år har det ligget marmorsøyler, mosaikk og vakre statuer fra den gamle byen under vann, i Napoli-bukta.

Da det på 1800-tallet med jevne mellomrom dukket opp ulike eldgamle gjenstander, skal lokalbefolkningen ha fått følelsen av at noe stort skjulte seg utenfor kysten.

Gjennombruddet kom imidlertid på 1940-tallet, da den italienske jagerflypiloten Raimondo Baucher oppdaget det han beskrev som en «merkelig spøkelsesby», mens han fløy lavt over vannet, ifølge The Guardian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer