Undersjøisk luksusby: - Kunne gå amok

Romernes festby, også kalt «romertidas Monte Carlo», har blitt en populær turistattraksjon.

GUD: Den undersjøiske byen, som nå har blitt en turistattraksjon, har mange skjulte skatter. På bunnen er en kopi statuen av guden Dionysos. Originalen er utstilt på museum. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB
GUD: Den undersjøiske byen, som nå har blitt en turistattraksjon, har mange skjulte skatter. På bunnen er en kopi statuen av guden Dionysos. Originalen er utstilt på museum. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er spor etter enorme luksusrom, der det må ha blitt holdt store fester. Du kan forestille deg at dette i sommerferien var et sted for selvpleie, hvor den romerske adelen kunne gå amok, sier arkeolog og leder for undervannsparken, Enrico Gallochio til The Guardian.

Den gamle romerske byen Baiae var for 1500 år siden et senter for rikdom - og en festby for de velstående. Selveste Julius Cæsars ferievilla skal ha ligget her.

Byen hadde sin storhetstid mellom år 100 f.kr. og 500 e.kr. På grunn av gjentatte vulkanutbrudd og uro i jordoverflaten, ble byen med årenes løp slukt av havet.

Nå har den undersjøiske luksusbyen blitt en populær attraksjon for snorklende turister.

Fant «merkelig spøkelsesby»

I mange hundre år har det ligget marmorsøyler, mosaikk og vakre statuer fra den gamle byen under vann, i Napoli-bukta.

Da det på 1800-tallet med jevne mellomrom dukket opp ulike eldgamle gjenstander, skal lokalbefolkningen ha fått følelsen av at noe stort skjulte seg utenfor kysten.

Gjennombruddet kom imidlertid på 1940-tallet, da den italienske jagerflypiloten Raimondo Baucher oppdaget det han beskrev som en «merkelig spøkelsesby», mens han fløy lavt over vannet, ifølge The Guardian.

UNIKE BILDER: I BBCs nye serie «Life Story» får man et unikt innblikk i hvordan og hvorfor de mystiske undersjøiske «kornsirklene» oppstår. Video: BBC Vis mer

- Vannet var cirka halvannen meter dypt, og på grunn av blå himmel og klart hav, kunne han se hva som lå under, sier Gallochio.

Bildene piloten tok viste tydelig marmorsøyler, veier, moloer og fortau.

Turistattraksjon

Gallochio er daglig leder for undervannsparken, som nå har blitt en turistattraksjon.

Turister kan nå utforske ruinene ved å snorkle eller dykke sammen med en guide. Det er sju dykkesteder å velge mellom på det enorme området, som trolig ennå har uoppdagede perler.

TURISME: En dykkeguide ved undervannsparken viser turister mosaikk fra den nedsunkne gamle romerske byen Baiae. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB
TURISME: En dykkeguide ved undervannsparken viser turister mosaikk fra den nedsunkne gamle romerske byen Baiae. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB Vis mer
MUR: Dykkere utforsker ruinene av en eldgammel romersk steinmur. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB
MUR: Dykkere utforsker ruinene av en eldgammel romersk steinmur. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB Vis mer

Arkeologer har funnet flere titalls antikke gjenstander i det som skal ha vært hjemstedet til keisere som Augustus, Nero og Caligula.

Gallochio beskriver byen Baiae som «romertidas Monte Carlo», et sted hvor de rike og mektige dro for å nyte det behagelige klimaet, drikke vin, spise østers og «hengi seg til enhver tenkelig nytelse».

MARMOR: Marmor fra romertiden er blant det som ligger bevart under vann. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB
MARMOR: Marmor fra romertiden er blant det som ligger bevart under vann. Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB Vis mer

- Det var en «kurby», der folk trodde at alle sykdommer kunne bli kurert.

Fant søyle med tau

Dykkere fra italiensk politi og overvåkningskameraer skal nå sørge for at området ikke plyndres.

Før 2002, da undervannsparken ble et beskyttet område, skal flere gjenstander ha blitt stjålet. Ifølge BBC har flere fiskere dratt inn eldgamle skulpturer og dyrebare gjenstander i garnet, og solgt dem.

RESTAURANT UNDER: Den undersjøiske restauranten Under i Lindesnes, som er verdens største i sitt slag, har åpnet. Vis mer

- Vi har ikke bevist at det har vært tyverier her i det siste, men vi kan ikke utelukke det sikkert, sier arkeologen.

- Søylen vi fant for ti dager siden hadde et tau rundt seg, kanskje det har vært der i årevis - det vet vi ikke, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer