Unnlot å nevne Stoltenberg-kontakt

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) står fast ved at han ikke har diskutert jobben som sentralbanksjef med Jens Stoltenberg. Men temaet ble nevnt alt i oktober på en tur de gikk sammen.

GIKK TUR: Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre snakket om sentralbanksjef-jobben 24. oktober mens de gikk tur. Men det informerte ikke Støre om på spørsmål fra NTB i desember. Foto: Annika Byrde / NTB / POOL
GIKK TUR: Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre snakket om sentralbanksjef-jobben 24. oktober mens de gikk tur. Men det informerte ikke Støre om på spørsmål fra NTB i desember. Foto: Annika Byrde / NTB / POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) står fast ved at han ikke har diskutert jobben som sentralbanksjef med Jens Stoltenberg. Men temaet ble nevnt allerede i oktober, skriver TV 2.

I en uttalelse til kanalen mandag forklarer Støre at Stoltenberg informerte ham 24. oktober om at han kunne være interessert i stillingen som sentralbanksjef.

«Jeg svarte at det er et tema vi i så fall ikke kan snakke om siden jeg som statsminister vil være inhabil. Siden har vi ikke snakket om eller hatt kontakt om temaet», skriver Støre til TV 2.

Denne kontakten unnlot Støre derimot å nevne da NTB intervjuet ham om saken i desember, melder NTB tirsdag.

Støre presiserer på sin side at saken ble nevnt mens de to gikk tur i oktober, men han vil ikke definere dette som en samtale.

To spørsmål

Intervjuet med NTB fant sted 15. desember, rett i etterkant av statsministerens tradisjonelle halvårige oppsummerende pressekonferanse før jul.

Ifølge NTB fikk Støre her to spørsmål om kontakten med Stoltenberg.

I den forbindelse har NTB publisert en ordrett transkripsjon av sitt lydopptak fra intervjuet:

- Har du diskutert stillingen som sentralbanksjef med Jens?

- Nei.

- Nei. Så dere har aldri hatt noen samtale om det?

- Nei. Da dette dukket opp i mediene, at han kunne være aktuell, som en spekulasjon, så tok jeg kontakt umiddelbart med regjeringsråden og sa at hvis det skulle skje, som jo ikke jeg hadde fått bekreftet, så vil jeg som statsminister ikke kunne delta i behandlingen av det.

Videre i intervjuet forklarer Støre at saken ligger i Finansdepartementet, men at den vil ende på regjeringens bord til slutt. Da vil han være inhabil, skriver NTB.

Slik forklarer han svarene

NTB har nå spurt statsministeren om hvorfor han i intervjuet 15. desember unnlot å nevne kontakten som fant sted 24. oktober.

Støre viser til ordlyden i deres spørsmål, der han ble spurt om hvorvidt han hadde «diskutert» eller «hatt noen samtale» om saken med Stoltenberg.

- Stoltenberg og jeg gikk en tur søndag 24. oktober, da nevnte han at stillingen som sentralbanksjef kunne interessere ham. Jeg sa da umiddelbart at dette var et tema vi ikke kunne snakke om nå som jeg var statsminister. Jeg ville være inhabil i lys av vårt vennskap. Det avsluttet saken, og vi har ikke snakket om det i noen sammenheng siden, sier statsminister Støre i en skriftlig uttalelse til NTB.

- Den kontakten som TV 2 nå omtaler, ble ikke oppgitt av statsministeren i intervjuet med NTB 15. desember 2021. Hvorfor ikke?

- Fordi vi aldri har diskutert noen sider ved spørsmålet om hans kandidatur. Jeg ble som andre kjent med at han var kandidat gjennom media og hadde ingen samtale med han om dette.

- Ble informasjonen om kontakten 24. oktober 2021 bevisst utelatt av statsministeren i svarene til NTB 15. desember 2021?

- Nei, den korte referansen fra vår tur i skogen 24. oktober var langt fra en samtale, det var et tema som ble parkert der og da.

- Mer og mer suspekt

Venstre-topp Sveinung Rotevatn mener det som kommer fram her er «oppsiktsvekkende» og mener prosessen rundt Stoltenbergs kandidatur virker mer og mer suspekt.

- Det er klart at fra Venstres side har vi hele tiden sagt at vi er skeptiske. Det har med uavhengigheten til Norges Bank å gjøre. Men nå har det også kommet informasjon som gjør meg kritisk til selve prosessen, sier Rotevatn til Dagbladet.

- Før jul så har Støre sagt at han ikke har hatt kontakt med Stoltenberg om dette. Nå viser det seg at han har hatt det, og begge deler kan ikke være sant. Så hvorfor har han ikke sagt dette? Hva var farlig med å si det? Det er det store spørsmålet som vi nå trenger svar på, fortsetter Rotevatn til Dagbladet.

Også SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, mener Støre burde sagt fra om dette med en gang.

- Så endrer ikke dette på min konklusjon fra tidligere, Stoltenberg bør ikke få denne jobben. En tidligere statsminister i den posisjonen vil kunne skape tvil om rollen til sentralbanken, og det er uheldig at viktige stillinger i samfunnet går til en indre krets av samfunnstopper, sier hun til Dagbladet.

- Ikke tillitvekkende

Rødts Marie Sneve Martinussen sa i går til Dagbladet at hun etterlyser en sterkere betrygging fra Finansdepartementet om at denne prosessen har foregått riktig.

Samtalen mellom Stoltenberg og Støre mener for øvrig Sneve Martinussen illustrerer noe av vanskeligheten med Stoltenbergs kandidatur.

- Jeg skjønner godt at det kan være vanskelig å ikke snakke med venner om viktige ting i livet, men det er derfor dette kandidaturet er så problematisk. For Stoltenberg vil nok også som sentralbanksjef gjøre dette. Det kan bli vanskelig å skille mellom hva som er en samtale og diskusjon som offentligheten har interesse av, og hva som bare er en vanlig samtale mellom to venner.

- Stoltenberg har et stort og viktig nettverk, noe den omtalte middagen også understreker, avslutter Sneve Martinussen.

Frp's finanspolitiker, Roy Steffensen, mener de nye opplysningene om kontakten mellom Støre og Stoltenberg ikke er særlig tillitvekkende for den videre prosessen rundt Stoltenbergs kandidatur.

- Jeg registrerer at Støre har vekslende forklaringer på hva som er blitt drøftet i samtaler mellom de to nære vennene. Det er ikke særlig tillitvekkende for den videre prosessen, og åpner jo opp en tvil om det hele tiden vil dukke opp informasjon om nye middager, nye turer eller nye telefonsamtaler, sier Steffensen og avslutter:

- Jeg tror det beste for alle parter er at dette raskt blir avsluttet, og da uten Stoltenberg i hovedrollen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer