- Et fremmedelement som vi overhodet ikke ønsker inn i norsk rett, sier LO-bossen om portforbud som et tiltak for å begrense en pandemi.
Regjeringens forslag om å innføre en lovhjemmel for portforbud slaktes i LOs høringssvar.
- Vi mener at et slikt tiltak griper inn i en rekke grunnleggende rettigheter og vil ha negative effekter både på økonomi og den generelle folkehelsa, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Børsen.
Tillitsbasert
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) sa da forslaget ble lagt fram at man håper å unngå å innføre portforbud i Norge, men at det er viktig å ha verktøyene på plass dersom det skulle bli nødvendig.

Regjeringskilder: Portforbud «veldig, veldig» langt unna
Med LOs nærmere en million medlemmer i ryggen, slår Gabrielsen også alarm om at et portforbud vil svekke det som ofte trekkes fram som en norsk suksessfaktor, nemlig at vi grunnleggende sett stoler på hverandre.
- Vi så veldig tydelig i mars i fjor hvor flinke folk i Norge er til å følge råd og pålegg, sier Gabrielsen og minner om hvor raskt vi tok ned vår sosiale omgang, innførte hjemmekontor, spritet hender og dørhåndtak og tok på oss munnbind da det kom beskjed om det.

- Kan bli brutalt
- Dette skyldes ikke at nordmenn er så mye mer lydige enn andre folk. Det skyldes at vi har en høy grad av tillit i det norske samfunnet. Denne tilliten bør ikke brytes ned av at myndighetene ber om å bruke et overdrevent inngripende virkemiddel som portforbud, framholder LO-lederen.
Smuglersprit
Folkehelseinstituttet, politiet og Vinmonopolet har også uttalt seg negativt om regjeringens forslag.
Vinmonopolet advarer om spritsmugling og FHI mener det er lite smittevern å hente, skrev Dagbladet søndag.
Politidirektoratet trekker ifølge NTB fram at tilliten til politiet kan svekkes som følge av at politiet kan få problemer med å håndtere et portforbud.

Vinmonopolet advarer mot portforbud
Helsedirektoratet har derimot støttet muligheten til å innføre portforbud, vel å merke bare til bruk «i ekstreme situasjoner» - som det heter i regjeringens forslag.
Advarer mot press
- Et portforbud vil trolig ha liten smitteverneffekt ved siden av de allerede eksisterende tiltakene. Dette har mer karakter av et kontrolltiltak enn et smitteverntiltak, mener Gabrielsen.
LO-lederen trekker også fram et annet aspekt:
- Et portforbud vil ramme sosialt skjevt. Det er stor forskjell på å måtte holde seg inne i en diger villa, og å være en familie innestengt i en liten leilighet over lengre tid, påpeker han.
Dagbladet kunne tidligere denne uka melde at regjeringskilder sier at Norge er «veldig, veldig langt unna» en smittesituasjon som tilsier at portforbud blir nødvendig. Den rådende holdningen er at det neppe blir aktuelt å i det hele tatt vurdere å innføre et portforbud, selv om Stortinget gir regjeringa en slik myndighet.
Gabrielsen er ikke overbevist om at så er tilfelle. I LOs høringssvar pekes det på at det er en fare for å la seg bli fristet.

Når folket sperres inne
- LO tror ikke regjeringen har noen intensjon om å bruke et slikt tiltak annet enn i ekstreme tilfeller. Men fullmakter som denne kan bli misbrukt, advarer arbeidstakerorganisasjonen.
- I situasjoner der mange blir svært redde, kan det nærmest oppstå et folkekrav om strenge inngripende tiltak. Det er alltid en viss risiko for at myndighetene kan gi etter for slik krav for å vise handlekraft og skape ro, mener LO.