Inkluderende arbeidsliv

Uønsket av Finansforbundet

Nokas-raneren Kjell Alrich Schumann og CP-rammede DJ-Charlie ble først bedt om fortelle om inkluderende arbeidsliv, før de ble erklært uønsket av Finansforbundet.

-LEIT: -Jeg opplever det som leit og trist at jeg er uønsket av Finansforbundet, sier Kjell Alrich Schumann. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
-LEIT: -Jeg opplever det som leit og trist at jeg er uønsket av Finansforbundet, sier Kjell Alrich Schumann. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Først inviterte Finansforbundet region Trøndelag den cerebral parese-rammede DJ-Charlie (Per Ove Alsethaug), og Nokas-raneren Kjell Alrich Schumann, til å holde foredrag om inkluderende arbeidsliv.

Og da startet bråket, som har ført til at regionleder Siw Marit Dalheim Bårdvik med umiddelbar virkning trakk seg fra stillingen som regionleder i Finansforbundet i Trøndelag.

- Først kom det reaksjoner fra Finansforbundet i Stavanger. Etter å ha vurdert protestene, valgte vi likevel å beholde DJ-Charlie og Schumann som foredragsholdere, forteller Siv Marit Dalheim Bårdvik, tidligere leder av Finansforbundet i Trøndelag til Dagbladet.

INKLUDERNDE ARBEDISLIV: Forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet er for et inkluderende arbeidsliv, men vil ikke at Nokas-raner Kjell Alrich Schumann skal holde foredrag for forbundet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INKLUDERNDE ARBEDISLIV: Forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet er for et inkluderende arbeidsliv, men vil ikke at Nokas-raner Kjell Alrich Schumann skal holde foredrag for forbundet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Avlys!

I forrige uke valgte konserthuset i Stavanger å avlyse et arrangement, hvor Nokas-raner Kjell Alrich Schumann – som også ble dømt for ran med døden til følge – skulle delta. Samtidig med at Schumann var uønsket i Stavanger, startet dramaet i Finansforbundet i Trøndelag.

- Da vi valgte å ikke følge henstillingen fra våre kolleger i Finansforbundet, grep forbundsleder Vigdis Mathisen inn, forteller Bårdvik.

I en e-post fra forbundsleder Mathisen, heter det:

«Vi er gjort oppmerksom på at programposten «Inkluderende arbeidsliv» fremdeles står på planen for konferansen 9. mars. Selve valget av tema er det svært bra at dere setter på agendaen. Dog er det som kjent kommet en rekke tydelige og sterke tilbakemeldinger på at Finansforbundet velger å hyre inn en person som var en del av Nokas-ranet. Reaksjonene har kommet både fra de avdelingene som står som medarrangør og andre avdelinger. Etter en totalvurdering, blant annet knyttet til alvoret i saken og omdømmerisikoen, mener vi at det ikke er riktig av Finansforbundet å leie inn Schumann til konferansen. Vi oppfordrer derfor på det sterkeste at dere avlyser denne delen og finner en annen løsning».

«Underlig»

- Schumann skulle ikke ha et eget innlegg, han skulle være samtalepartner til Charlie, som har CP. I siste halvdel av Charlies innlegg skulle de snakke og formidle om hvordan det er å være «persona non grata» og handikappet, og forskjellen på de mulighetene de har i arbeidslivet, forteller Bårdvik.

- Hvorfor ønsket dere en Nokas-raner?

- Schumann har sonet straffen sin, og prøver å være en del av samfunnet. Vårt ønske var å røske litt i de etablerte holdningene som umuliggjør en reell tilbakeførsel til arbeidslivet etter soning, eller ved andre handikap, sier Bårdvik og fortsetter:

- Det sier mye at vi som fagforening ikke engang klarer å være i samme rom og lytte til de som er svakere stilt enn oss i samfunnet – uansett grunn. Det framstår for meg først og fremst som trist, og samtidig synes jeg det er underlig.

- Schumann skulle ikke snakke om ranet annet enn å fortelle om grunnen for at han har sonet og han skulle være en del av CP-rammede Charlie sitt foredrag. For å trekke sammenligninger og for å se forskjeller mellom deres to handikap. Slik jeg ser det, har Schumann et større handikap enn Charlie, men hans ser vi ikke, sier Bårdvik.

For inkludering

Forbundsleder Vigdis Mathisen svarer slik på Dagbladets spørsmål:

«Finansforbundet jobber aktivt med mangfold og inkluderende arbeidsliv. Det kom etter hvert mange reaksjoner i vår organisasjon på valget av Schumann som bidragstyrer på konferansen. Flere av våre medlemmer har vært utsatt for ran på jobben, og spesielt Nokas-ranet ga store ettervirkninger. Etter en grundig vurdering kom vi fram til at hensynet til medlemmene veier tyngst, og vi oppfordret derfor til ikke å benytte Schumann. Avgjørelsen ble tatt av styret i Finansforbundet Trøndelag».

- Jeg synes det er leit og trist, sier Kjell Alrich Schumann.

Han forteller at det ikke er første gang han har blitt erklært uønsket.

- Jeg prøver å gjøre mitt beste og bidra som en lovlydig borger. Jeg har faktisk sonet straffen min, sier Schumann til Dagbladet.

- BARE TRIST: - Det er bare trist at Finansforbundet først ber oss komme og holde foredrag, før de snur og sier vi er uønsket, sier DJ-Charlie, alias Per Ove Alsethaug. Foto: Privat
- BARE TRIST: - Det er bare trist at Finansforbundet først ber oss komme og holde foredrag, før de snur og sier vi er uønsket, sier DJ-Charlie, alias Per Ove Alsethaug. Foto: Privat Vis mer

DJ-Charlie (Per Ove Alsethaug) er overrasket.

- Jeg synes Finansforbundet skyter fra hofta. Schumann har sonet prikkfritt, og er en ressursperson som mange har noe å lære av, sier Alsethaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer