Erna vurderer flere arbeidsinnvandrere til uka:

- Urolig

Regjeringen vurderer å åpne for flere arbeidsinnvandrere til Norge allerede neste uke. - Dermed øker faren for importsmitte, sukker en oppgitt og urolig byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

UTEPILS: Statsminister Erna Solberg er åpen for at det blir utepils i noen deler av landet allerede neste uke. Video: Bjørge Dahle Johansen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland / Dagbladet Vis mer
Publisert

Statsminister Erna Solberg (H) varslet i går at regjeringen vurderer å slippe inn flere arbeidsinnvandrere til Norge i løpet av kort tid.

- Det overordnede målet i første omgang er å prioritere utenlandske arbeidstakere som kan bidra til å gjøre tapet av verdiskaping og jobber minst mulig, innenfor de rammer som følger av smittevernhensyn, sa statsministeren i sin redegjørelse for gjenåpningsplanen.

Regjeringen har etablert en søknadsbasert innreiseordning for arbeidsreisende, og denne vurderes nå utvidet.

Den 20. februar ble det, gjennom denne ordningen, åpnet for innreise for utlendinger med teknisk kompetanse som gjør arbeid som er «strengt nødvendig for å opprettholde aktiviteten i norske virksomheter».

Utvidelse neste uke?

Næringsdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at utvidelsen kan komme allerede neste uke.

- Det overordnede målet i første omgang er å prioritere utenlandske arbeidstakere som kan bidra til å gjøre tapet av verdiskaping og jobber minst mulig, innenfor rammene som følger av smittevernhensyn. Dette betyr at vurderingene av eventuelle lettelser må gjøres i lys av tilrådningene fra helsemyndighetene om i hvilken grad det er forsvarlig å åpne for flere innreisende til landet på dette tidspunktet, sier statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem (V).

I et intervju med Dagbladet tidligere i vår var statsminister Solberg tydelig på at hun og regjeringen undervurderte importsmitten.

Virusvarianten fra Storbritannia og Sør-Afrika, som har skapt en tredje smittebølge i Norge, har kommet utenlands fra.

Blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre var i går krystallklar på at en fjerde bølge som følge av importsmitte må forhindres uansett kostnad.

Raymond: - Urolig

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forteller Dagbladet at han blir urolig av regjeringens planer.

- Det kan jo ikke være sånn at Oslo-folk nærmest lever i karantene, og slår ned smittetopper, samtidig som vi hele tiden blir overrumplet av nye varianter av importsmitte, sier Johansen.

UROLIG: Raymond Johansen liker ikke signalene fra regjeringen om flere arbeidsinnvandrere. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
UROLIG: Raymond Johansen liker ikke signalene fra regjeringen om flere arbeidsinnvandrere. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Vi har jo gang på gang klart å slå ned smittetoppene, men gang på gang har innsatsen blitt nullet ut av importerte varianter av viruset. I Norge har det faktisk vært sånn at mens Ola nordmann var på dugnad, ga regjeringen i sommer og høst karantenefritak for arbeidsinnvandrere. Det er ikke slik vi skal ha det. Skal fellesskapet fungere, må alle bidra. Derfor blir jeg urolig når statsministeren nå vil åpne for mer inn- og utreise, dermed øker faren for importsmitte, legger Ap-toppen til.

Byrådslederen ber regjeringen klargjøre hva slags åpning for arbeidsinnvandrer de ser for seg.

- Jeg synes uansett at det er spesielt at dette kommer nå, vi er jo i en veldig krevende smittesituasjon og det siste vi trenger er å øke smittefaren ved å gjøre oss enda mer avhengig av å bruke utenlandsk arbeidskraft. Smittesituasjonen i for eksempel Polen, som er landet med flest arbeidsinnvandrere i Norge, er veldig alvorlig. Likevel landet det 105 fly fra Polen til Norge i forbindelse med påsken, sier Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer